dinsdag 23 december 2014

Hamza B. veroordeeld tot 20 jaar

Hamza B. is door de rechter in Tanger (Marokko) veroordeeld tot 20 jaar cel voor zijn aandeel in de dubbele liquidatie op 29 december 2012 in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Amsterdam bekendgemaakt. Tegen B. was door de openbare aanklager in Tanger de doodstraf, om te zetten in levenslang, geëist.

De veroordeling geldt ook het schieten op twee motoragenten, die tijdens de vlucht van de daders van de Staatsliedenbuurtmoorden onder vuur werden genomen.

Hamza B. vluchtte naar Marokko, maar kon daar in juni 2013 worden aangehouden. Op verzoek van de Nederlandse justitie heeft Marokko, dat geen eigen onderdanen uitlevert, de vervolging van B. overgenomen.

Bij de aanslag kwamen  Youssef Lkhorf (28) en de Saïd el Yazidi (21) om het leven. De Marokkaanse justitie zei vandaag dat zij alle aanklachten tegen B. bewezen acht.

De zitting dinsdag was de vijfde in het strafproces tegen Hamza B. De rechtbank in Tanger hield de zaak recentelijk tot tweemaal toe aan omdat B. een extra advocaat in de arm had genomen. Deze eiste tijd om de zaak te kunnen voorbereiden.

Het geweld in de Staatsliedenbuurt past in de reeks liquidaties die de afgelopen twee jaar in en om Amsterdam zijn gepleegd. Het eigenlijke doelwit van die specifieke schietpartij, Benaouf A., is onlangs in Amsterdam veroordeeld tot tien jaar cel wegens zijn aandeel in een liquidatie in Antwerpen, in oktober 2012. Voor de Staatsliedenbuurt zitten in Nederland nog twee verdachten vast. Zij zullen komend voorjaar in Amsterdam terechtstaan. Een andere verdachte is op vrije voeten.

Officier van justitie Maaike van Kampen is in Nederland met de zaak belast. Zij toonde zich tevreden met de samenwerking met de Marokkaanse autoriteiten: „Het wachten op de inhoudelijke behandeling van de zaak duurde langer dan ik aanvankelijk had gedacht, maar uiteindelijk ben ik tevreden met de uitspraak die er nu ligt. Deze samenwerking laat zien dat vluchten vanuit Nederland naar Marokko niet loont."

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Goudhandelaar niet vervolgd voor doden overvaller

De mede-eigenaar van een goudinkoopzaak in Amsterdam-West die in juni een overvaller dodelijk verwondde, wordt niet vervolgd. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag bekendgemaakt. Volgens het OM handelde de man uit noodweer.

De man werd in zijn zaak aan de De Clercqstraat door een vaste klant vanuit het niets met een vleesvork gestoken in zijn hart. Op de aanval volgde een worsteling waarbij de goudhandelaar de vork in handen kreeg. De overvaller, een 49-jarige Amsterdammer, raakte zwaargewond en overleed later in een ziekenhuis aan zijn verwondingen.

De ondernemer balanceerde zelf ook op het randje van de dood. Hij liep vier gaten in zijn hart op en schade aan andere organen. Inmddels is hij grotendeels hersteld.

"Conclusie van het onderzoek is dat de goudinkoper niet anders had kunnen handelen dan hij heeft gedaan om zijn eigen leven te beschermen", zo schrijft het OM. Omdat de goudinkoper uit noodweer heeft gehandeld, heeft de officier van justitie besloten de zaak tegen hem te seponeren.

De advocaten van de goudhandelaar, Sidney Smeets en Tim Vis, spraken destijds al van een wrede aanval waartegen hun cliënt zich tegen heeft verdedigd. De raadslieden zijn blij met de beslissing van het OM. Smeets: "Direct na het gebeuren heb ik namens cliënt aangegeven dat wij de politie graag de ruimte wilden geven een gedegen onderzoek te doen en dat we alle vertrouwen hadden in de uitkomst daarvan. Gelukkig blijkt dat vertrouwen nu gerechtvaardigd."

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Cassatie in Baflose moordzaak

Alasam S. (29), onlangs in hoger beroep veroordeeld tot 6 jaar in de geruchtmakende zaak-Baflo, heeft beroep in cassatie aangetekend bij de Hoge Raad. Dat heeft zijn advocaat Mathieu van Linde vandaag bekendgemaakt.

S. sloeg in april 2011 in het Groningse dorp Baflo zijn vriendin met een brandblusser dood en beroofde korte tijd later politieman Dick Haveman(48) doodschoot met diens eigen dienstwapen. De rechtbank legde S. 28 jaar celstraf op, in hoger beroep kwam het gerechtshof tot zes jaar cel en tbs.

S. is blij dat het hof met die uitspraak blijk heeft gegeven van erkenning voor zijn geestesproblematiek, maar ziet toch redenen zijn zaak voor te leggen aan de Hoge Raad. Een van die redenen is het feit dat het hof in zijn uitspraak geen aandacht heeft besteed aan de mogelijke rol die het destijds door S. gebruikte anti-depressivum paroxetine heeft gespeeld.

Het Openbaar Ministerie stelde vorige week (voorlopig) beroep in cassatie in.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook