Er lijkt onduidelijkheid over het gevonden DNA in de zaak Ilonka Toth: DNA-deskundigen kunnen niet aangeven in hoeverre de verdachte A.B. (54) van de moord op Ilonka Toth (42) uit Vlissingen daadwerkelijk betrokken was bij haar dood.
De DNA-delen die op het moordwapen zijn aangetroffen, een marmeren grafrand, kunnen van de verdachte Vlissinger zijn. Maar zekerheid gaven de deskundigen niet. Die vier specialisten van vier verschillende bureaus blijken ook niet op een lijn te zitten, zo werd gisteren duidelijk tijdens het horen van hen door de leden van de Middelburgse rechtbank.
De DNA-delen die op het moordwapen zijn aangetroffen, kunnen van de Vlissinger zijn. Maar de kans dat ze van iemand anders zijn, bijvoorbeeld een ver familielid, varieert van één staat tot duizend tot één staat tot meer dan een miljoen, aldus R. Eikelenboom (IFS). "En dan gaan we nog steeds uit van een hypothese", zei de deskundige in een toelichting. Van de vier opgeroepen specialisten was hij diegene die de verdachte nog het meest ziet als schuldig aan de dood van Ilonka Toth die zondag 5 juli 2008 dood werd aangetroffen op de Noorderbegraafplaats in haar woonplaats.
M. Blom (PHI-Advies) zei op zijn beurt dat de bewijskracht van de gevonden DNA-profielen niet heel hoog zijn. "Je kunt er niet naar rekenen." zei hij ter verduidelijking tegen de rechters.
Aan het begin van de zitting, die tot in de avond duurde, vertelde A. Hendrix (forensisch technische recherche) dat veel DNA-sporen zijn verdwenen of incompleet zijn door de extreme weersomstandigheden tijdens die 5e juli. Zon en stortbuien, hebben veel sporen vernietigd. Tijdens een reconstructie vertelde hij dat Toth bij een bankje op de begraafplaats om het leven is gebracht. Vervolgens is ze versleept en achter bosjes gelegd. Het moordwapen is in drie delen teruggevonden op verschillende plaatsen op de begraafplaats. <i>Tijdens het onderzoek door het IFS zijn per ongeluk ook nog eens DNA-sporen van een medewerker van dat bureau op het moordwapen terechtgekomen</i>.
Morgen, vrijdag, gaat de rechtbank de verdachte horen. Gisteren maakte hij bekend dat hij dan zijn verhaal zal doen. Twee weken later is het de beurt aan de officier van justitie en de advocaat.
Uiteindelijk wordt de man tot 12 jaar veroordeeld.
donderdag 24 september 2009
Onduidelijkheid over DNA in zaak Toth
Abonneren op:
Posts (Atom)