vrijdag 18 december 2009

Uitspraak: Twaalf jaar voor moord op Ilonka

A.B. (54) uit Vlissingen is door de rechtbank in Middelburg veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf jaar voor de moord van de toen 42-jarige Ilonka Toth. De uitspraak is conform de eis van de officier.

Het stoffelijk overschot van de vrouw werd op 5 juli vorig jaar achter een grafsteen in de bosjes van de begraafplaats in Vlissingen gevonden.

De nu veroordeelde verdachte heeft altijd ontkent en er is geen hard bewijs. Het OM heeft aangevoerd dat 'niemand anders het gedaan kan hebben'.

De oorsprong van het op het moordwapen (een grafsteenrand) gevonden DNA is omstreden. Het NFI zegt dat het niét van de verdachte is, het IFS zegt dat het 'mogelijk wel' van de verdachte is. Voor het 'gemak' heeft het OM er voor gekozen om het IFS te geloven en het NFI niet.

Bovendien werd vanaf 2008 de op Curaçao geboren verdachte, verhoord zonder de aanwezigheid van een tolk. Advocaat van Dunsbergen vindt dat vreemd.

Tijdens een van de zittingen in september herkenden een Middelburgs echtpaar de verdachte als de man die zij die 4e juli 's middags samen met Toth op de begraafplaats hadden gezien. Eerder hadden ze hem niet herkend, toen de politie hen foto's liet zien. Een vooraanstaande Nederlandse rechtspsycholoog verklaarde dat de rechtbank die herziene verklaringen van het paar moet negeren. 'De twee zaten immers in de rechtszaal en konden niet onbevooroordeeld hun mening geven'. De rechtbank heeft de verklaring echter gewoon meegewogen.

Update 17 juni 2011: Er is twijfel ontstaan of Anthony wel schuldig is

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook