dinsdag 2 februari 2010

Eis 5 maanden voor omkoping (corrupte) agent

Tegen Karim K. (21) uit Roosendaal is dinsdag bij de rechtbank in Breda vijf maanden cel geëist, waarvan twee voorwaardelijk. K. zou hebben geprobeerd Mücella Ö., een politiemedewerkster met wie hij bevriend was, om te kopen.

K. zou de 20-jarige agente geld hebben beloofd in ruil voor informatie uit het computersysteem van de politie over panden waar zich vermoedelijk een hennepkwekerij bevond. Hij zou die informatie te gelde hebben willen maken. Mücella Ö. heeft bekend ongeveer tien adressen te hebben doorgestuurd. Zij stond daarom vandaag terecht wegens ambtelijke corruptie, maar de strafzaak tegen haar is uitgesteld.

Update 16 februari 2010: Karim kreeg 4 maanden waarvan 2 voorwaardelijk.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Voortvluchtige Ossenaar gepakt

De politie heeft vandaag een man (36) uit Oss opgepakt die sinds vorig jaar op de vlucht was geslagen na zijn vriendin (35) zwaar te hebben mishandeld op een Franse camping.

De man heeft in augustus zijn vriendin meerdere kopstoten gegeven. Zij raakte daarbij ernstig gewond aan haar gezicht en deed bij de Franse politie aangifte van de mishandeling.

De Ossenaar sloeg op de vlucht en werd vervolgens internationaal 'gesignaleerd'.

Frankrijk verzocht Nederland om de zaak over te nemen. Er was bij de politie informatie binnengekomen over zijn verblijfplaats. Nu zit hij dus vast

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Nederlander vermoord op wintersport

Mike Oostinjen (29) (foto) uit Amersfoort is in het Tsjechische wintersportgehucht Bobr, bij de wintersportplaats Žaclér, vlakbij de Poolse grens, met geweld om het leven gebracht. De man was samen met twee vrienden, Ricardo van V. (18) en Ricardo A.(20) op wintersport.

De politie trof de Amersfoortse skiër maandagochtend hevig bloedend aan in een vakantiehuisje in het skioord . Hij bleek meerdere malen te zijn gestoken met een mes. Oostinjen overleed later in het ziekenhuis. Het was de eerste avond van zijn skivakantie. Kort daarna werden de twee vrienden aangehouden door de politie.

Het motief van de moord is nog onbekend. Waarschijnlijk hadden de 3 teveel gedronken en kregen zij ruzie.

Update 22 mei 2010: De 2 verdachten zijn gisteren teruggekomen naar Nederland en vandaag in Soest aangehouden. Op 25 mei worden ze voorgeleid.
Update 14 april 2011: Beide verdachten zijn veroordeeld tot 8 jaar cel.
Update 6 april 2012: Beide krijgen zij in hoger beroep 7 jaar. De eis was 14 jaar

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eerste Kamer voor verbod dierseks

In navolging van de Tweede Kamer heeft dinsdag ook de Eerste Kamer ingestemd met het voorstel om seks en pornografie met dieren strafbaar te stellen. Alleen CDA en VVD in de Eerste Kamer stemden tegen.

Ook de tegenstemmers staan achter het doel om bestialiteit te bestrijden, maar ze vragen zich af of deze wet wel de juiste manier is. Het is moeillijk uitvoerbaar en niet te handhaven, vinden ze. Andere partijen in de senaat vinden het voorstel van PvdA-Tweede Kamerlid Harm Evert Waalkens nog niet ver genoeg gaan, maar zijn wel blij met deze stap.

Waalkens voorspelde daags voor de stemming al dat het erom zou spannen. Uiteindelijk waren er 39 voorstemmers en stemden 34 senatoren tegen. Waalkens kwam met zijn initiatief om vooral de handel in gefilmde bestialiteiten met dieren op internet te beteugelen. Veel daarvan blijkt te worden vervaardigd in Nederland.

Een draak van een wet, die alleen maar met moraliseren te maken heeft, Afijn, elke eenzame vrouw die zich op een avond door haar Snautzer of Duitse Herder laat verwennen: Bah, smerig, u gaat de bak in!

Zie ook 'seksverbod met dieren'

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Aanhouding na dood Thijs Klaassen

Vanmorgen is een 38-jarige man aangehouden in verband met de dood van Thijs Klaassen (60) uit Arnhem in december.

Klaassen werd op 30 december aangetroffen in zijn woning in Arnhem-Noord. Klaassen was door geweld om het leven gekomen. Het onderzoek leidde naar de verdachte, aldus de politie, die geen mededeling doet over de woonplaats van de verdachte (het was Zwolle). Meer aanhoudingen zijn niet uitgesloten. Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat het Klaassen zich bezighield met handel in verdovende middelen.

Op 25 januari 2011 krijgt de man uit Zwolle 9 jaar wegens doodslag. de eis was 11 jaar (LJN PB1945)

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Medewerker OM fraudeerde met boetes

Een medewerker van het OM is maandag aangehouden omdat hij tegen betaling bekeuringen zou hebben verscheurd.

Hoe lang deze fraude al speelde, kan het OM niet zeggen.

Bij het Centrale Verwerking Openbaar Ministerie worden alle ingediende beroepen tegen bekeuringen afgehandeld. De instantie onderzocht de kwestie eerst intern, waarbij de fraude met boetes aan het licht kwam. Deze week is de politie een onderzoek gestart. De medewerker is geschorst in afwachting van het onderzoek.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Proces Hofstadgroep moet opnieuw

In het kort:
De zeven verdachten zijn eerder vrijgsproken van haatzaaien en lidmaatschap van een criminele organisatie. De Hoge raad zegt nu: "die vrijspraak was op onjuiste gronden, daarom moet het over"
De Hoge Raad heeft vandaag de zaak van de Hofstadgroep terugverwezen naar het gerechtshof in Amsterdam. Het OM was in cassatie gegaan tegen de eerdere uitspraak van het gerechtshof in Den Haag. Jason Walters. heeft ook beroep in cassatie ingesteld tegen zijn veroordeling voor poging tot moord en bezit van handgranaten.

De kern van de uitspraak houdt in dat de Hoge Raad vindt dat het gerechtshof te strenge eisen heeft gesteld aan het bestaan en de structuur van criminele of terroristische organisaties.
Het oordeel van het hof dat van strafbaar aanzetten tot haat slechts sprake is als de uitingen gericht zijn tegen kwetsbare minderheidsgroepen vindt geen steun in de wet.

De zeven verdachten in de zaak zijn beschuldigd van deelname aan een terroristische en criminele organisatie; deze organisatie had onder meer tot doel het plegen van de misdrijven opruiing, verspreiding van opruiende geschriften, aanzetten tot haat, bedreiging en bedreiging met een terroristisch misdrijf.

Op 23 januari 2008 heeft het gerechtshof ’s-Gravenhage de verdachten van deze deelname vrijgesproken. Het hof oordeelde dat het samenwerkingsverband van de verdachten te weinig gestructureerd was om tot een veroordeling te kunnen komen (LJN BC2576 en BC4177).
Ook van het aanzetten tot haat was naar het oordeel van het hof geen sprake. Het hof oordeelde dat de wetgever slechts bedoeld heeft het aanzetten tot haat gericht tegen kwetsbare minderheidsgroepen strafbaar te stellen. Met name deze twee oordelen heeft de Hoge Raad nu van tafel geveegd.

Het hof heeft één van de verdachten, Jason Walters (alias Abu Mujahied Amrikie), veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 jaar wegens poging tot moord op leden van een arrestatieteam van de politie Den Haag en het in bezit hebben van handgranaten.
Een tweede verdachte, Ismail Akhnikh (alias Suhaib), werd wegens het medeplegen van het in bezit hebben van handgranaten veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden.

Dat er een nieuw proces moet komen komt niet als een verrassing. De advocaat-generaal, die de Hoge Raad advies geeft, had op 8 december 2009 al gezegd dat de zaak over moet. De Hoge Raad neemt het advies meestal over.

Zie voor de volledige uitspraken inzake de Hofstadgroep:
LJN BK5193 Zaaknummer 08/00695, Jason Walters, advocaat mr. G. Spong
LJN BK5189 Zaaknummer 08/04955, Ismail Akhnikh, advocaat mr. R.A. van der Horst
LJN BK5174 Zaaknummer 08/00721, Ahmed H. (alias Nord Holla) advocaat mr. A.A. Franken
LJN BK5196 Zaaknummer 08/00740, Nouriddin El Fathni, advocaat mr. A.A. Franken
LJN BK5175 Zaaknummer 09/01625, Yousef E., advocaat mr. J. Kuijper
LJN BK5182 Zaaknummer 09/01626, Mohamed El M., advocaat mr. M.L.M. van der Voet
LJN BK5172 Zaaknummer 08/00623, Mohamed Fahmi B., advocaat mr. B.Th. Nooitgedagt
LJN BC2576, Vrijspraak Jason Walters criminele organisatie.
LJN BC4177, Vrijspraak Mohamed el M. criminele organisatie.
Update 16 juli 2010: Tijdens een regiezitting voor het Amsterdamse gerechtshof toonde Jason Walters (25) zich optimistisch dat hij een eerlijk proces zal krijgen. Jason Walters was in veel opzichten veranderd. Niet langer de boze moslim, maar een gezond uitziende, afgetrainde jongeman die keurig opstond voor de rechters.
Jason Walters, die als enige van de zeven verdachten nog vastzit, ziet het proces vol goede moed en dito voornemens tegemoet. “Bij het hof in Den Haag heb ik een passieve houding van non-coöperatie laten zien”, zei hij. "Maar nu ga ik een actieve verdediging voeren. Ik heb vertrouwen in de competentie en integriteit van dit hof en in het systeem in Nederland.” De overige zes verdachten verschenen vandaag niet op de zitting.
Update oktober 2010: Een brief van Jason Walters verschijnt waarin hij zich distantieert van moslimextremisme. Kort daarop wordt bekend dat Jason Walters deze brief begin 2010 had geschreven maar op advies van zijn advocaat nog niet had verstuurd.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak Levenslang voor moordende Thuishulp

Monique B. (38) is vandaag door de rechtbank in Den Haag tot levenslang veroordeeld voor de moord op Maria Schermer (78) op 6 maart 2008 in Schermer’s woning op de Laakkade in Den Haag. Monique B. was de thuishulp van mevrouw Schermer. Tegen haar was 18 jaar geëist.

De rechtbank is van oordeel dat Monique B. op een afgrijselijke wijze geweld heeft toegepast tegen een weerloze en slechtziende vrouw. Het slachtoffer moet een vreselijke doodsstrijd hebben doorgemaakt.

Monique B. was werkzaam in de thuiszorg en heeft in het verleden ook aan het slachtoffer thuishulp verleend. Zij heeft volgens de rechtbank misbruik gemaakt van het vertrouwen dat in hulpverleners moet kunnen worden gesteld. De rechtbank gaat ervan uit dat dit vertrouwen het slachtoffer er waarschijnlijk toe heeft gebracht verdachte op de dag van haar dood toegang tot haar woning te verlenen.

Monique B. heeft ervoor gekozen gedurende het hele strafproces te zwijgen en aan geen enkel onderzoek willen meewerken. Daardoor heeft de rechtbank geen inzicht gekregen in haar motieven en beweegredenen en evenmin antwoord op de vraag of er sprake is van een geestelijke stoornis.

De aard van het misdrijf dat enerzijds blijk geeft van ongeremde agressie en anderzijds van zeer koelbloedig optreden, maakt dat Monique B. in staat moet worden geacht nogmaals een dergelijk feit te plegen. Dat brengt naar het oordeel van de rechtbank mee dat het belang van de beveiliging van de maatschappij zwaarder moet wegen dan het belang van verdachte, met name haar belang om een tijdelijke gevangenisstraf opgelegd te krijgen. Om te voorkomen dat verdachte nogmaals de gelegenheid krijgt een dergelijk feit te plegen heeft de rechtbank een levenslange gevangenisstraf opgelegd.
Zie ook Levenslang veroordeelden

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook