donderdag 1 oktober 2009

Geen vervolging om Posbankmoord

Bernard K.
Bernard K.
Het Openbaar Ministerie ziet af van vervolging van een Bernard K (48) uit Arnhem die wordt verdacht van de moord op hardloper Alex Wiegmink in 2003. De moordzaak is bekend als de Posbankmoord, naar het natuurgebied waar de moord plaatshad.

De politie hield de Arnhemmer in oktober vorig jaar aan op verdenking van betrokkenheid bij de dood van Wiegmink. Het OM moest de man in januari van dit jaar al laten gaan wegens gebrek aan bewijs. Justitie concludeert nu dat er onvoldoende wettig bewijs is om de Bernard K. verder te vervolgen.

Hardloper Alex Wiegmink werd in 2003 op de Posbank bij het Gelderse Rheden vermoord. Zijn lichaam werd later gevonden in een uitgebrande auto bij Erp in Noord-Brabant. Het politieonderzoek in de geruchtmakende zaak verliep jarenlang zeer moeizaam, totdat na een tip aan Peter R. de Vries, met de aanhouding van de Arnhemmer een doorbraak in zicht leek. Die tip bleek afkomstig van zijn eigen -labiele- zuster met wie hij in onmin leefde.

Het OM zegt het onderzoek weer te zullen intensiveren als er nieuwe informatie over de zaak binnenkomt.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Nieuwe twijfels over kroongetuige

Peter La Serpe

Bij de advocaten die zijn betrokken in het liquidatieproces-Passage zijn nieuwe, ernstige twijfels gerezen over de verklaringen van kroongetuige Peter la Serpe. Strafpleiter Nico Meijering heeft sterke aanwijzingen gevonden dat La Serpe tijdens verhoren door politiemensen is gevoed met informatie en dat zijn verklaringen zijn 'gestuurd'.


Meijering wil dat de kwestie tot op de bodem wordt uitgezocht, onder meer aan de hand van het horen van La Serpes ondervragers. Donderdag lichtte hij zijn bevindingen in de justitiebunker in Amsterdam-Osdorp toe. Meijering is raadsman van Ali A., die ervan wordt verdacht opdracht gegeven te hebben tot liquidaties. De advocaat meent dat de kwestie „doorslaggevend” kan zijn voor de vaststelling dat La Serpe een onbetrouwbare getuige is.

Meijering wees er in zijn uitvoerige pleidooi op dat de onderzoeksleiding meer dan eens heeft verklaard dat het verstrekken van daderkennis aan de kroongetuige en sturing van zijn verklaringen volstrekt uit den boze is. Ook zegt men er niet van op de hoogte te zijn dat zit zou zijn gebeurd.

Het Openbaar Ministerie kon donderdag niet direct reageren op het betoog van Meijering. Dit zal op een volgende zitting, op 12 oktober, geschieden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook