maandag 21 mei 2007

Eis 12 jaar cel voor verdachte Seriemoorden

Het Openbaar Ministerie in Den Bosch heeft in hoger beroep twaalf jaar cel geëist tegen de 46-jarige Peter C. uit Heerlen wegens verkrachting en een poging tot moord op een prostituee in 1992 in Valkenburg.

Bij het OM in Maastricht loopt een onderzoek tegen de man wegens de onopgeloste moorden op nog eens vijf prostituees in Zuid-Limburg tussen 1992 en 2003. De zaak die het hof maandag behandelde, kon in 2004 worden opgelost dankzij een DNA-match.

Het slachtoffer werkte in juni 1992 op een Heerlense tippelzone. De verdachte pikte haar daar op met zijn auto en beloofde cocaïne in ruil voor seks. In de buurt van Valkenburg nam hij haar mee een korenveld in. Hij probeerde haar te wurgen, schopte haar in het gezicht, sloeg met een bierfles op haar hoofd en sneed met glasscherven in haar rug. Hij zou de vrouw hebben gezegd dat er veel onschuldige meisjes waren gedood en dat ook zij moest sterven.

Het OM in Den Bosch acht bewezen dat de man erop uit was de vrouw te vermoorden. Volgens het slachtoffer zei hij dat hij alles tevoren had gepland. Ook vindt de advocaat-generaal dat er sprake is van verkrachting. De vrouw zou seks met C. hebben gehad omdat hij haar met de dood bedreigde.

De rechtbank veroordeelde de Heerlenaar in 2006 tot zeven jaar cel wegens een poging tot moord.

Advocaat Arthur Vonken denkt dat hooguit een poging tot doodslag te bewijzen valt. Hij wees het hof op de wisselende en deels tegenstrijdige verklaringen die het slachtoffer heeft afgelegd. De raadsman zei na afloop van de zitting dat er einde moet komen aan de verdenking jegens zijn cliënt van de moord op vijf andere prostituees. Hij wil de rechtbank in Maastricht in juli vragen om beëindiging van deze zaak.

Het hof doet uitspraak op 4 juni.

Verloop

Arrestatie
Peter C wordt in 2004 gearresteerd voor een paar overvallen op kapsalons. Zijn DNA blijkt te matchen met het DNA gevonden bij een prostituee die in 1992 is verkracht en een wurgpoging overleefde.
Aanhouding

Op 16 juni 2006 werd Peter C in zijn cel aangehouden wegens de verdenking van moord op 5 prostituees. Hij wordt al 'de Wurger van Heerlen' genoemd en de 'Rozenkransmoordenaar'.

Uitspraak Rechtbank

Op 22 december 2006 uitspraak gedaan in de zaak van 1992 en werd Peter C tot 7 jaar veroordeeld voor poging tot moord op een prostituee. Vreemd genoeg achtte de rechtbank verkrachting niet bewezen, hoewel was vastgesteld dat Peter V het slachtoffer was 'binnengedrongen', maar de rechtbank achtte niet bewezen dat dit onder dwang gebeurde

Uitspraak hoger beroep

Op 16 augustus 2007 was de uitspraak in hoger beroep. Opnieuw achtte het Hof de verkrachting niet bewezen maar werd C veroordeeld tot 8 jaar voor de poging tot moord.

Geen verdere vervolging

Op 21 augustus 2008 heeft het OM in Maastricht een kennisgeving niet verdere vervolging uitgereikt aan de Peter C.(47) in de zaken met betrekking tot de vijf moorden op heroïneprostituees in de periode 1992 tot en met 2005 in Limburg. Het OM is van oordeel dat er in deze vijf zaken onvoldoende bewijs ligt om Peter C. succesvol verder te vervolgen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook