woensdag 20 oktober 2010

Paul Spiekerman van Weezelenburg toch eerder in TBS

Paul Spiekerman van Weezelenburg, die begin 2005 werd veroordeeld tot twintig jaar cel omdat hij op 24-10-2003 zijn vrouw en schoonfamilie afslachtte, komt vervroegd vrij uit de gevangenis om zijn tbs-behandeling te beginnen vóórdat hij zijn hele gevangenisstraf heeft uitgezeten.

Zijn advocaat René Corten heeft dat vandaag bevestigd naar aanleiding van een beslissing van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). S. werd begin 2005 tot twintig jaar cel en tbs veroordeeld voor de viervoudige moord op zijn ex-schoonfamilie.

De RSJ heeft woensdag bepaald dat het ministerie van Veiligheid en Justitie een verkeerde beslissing heeft genomen door de man langer in de gevangenis te laten en niet naar een tbs-kliniek te laten gaan.

Toenmalig staatssecretaris Nebahat Albayrak voorkwam in november vorig jaar dat de ex-marinier S. na een derde van de gevangenisstraf aan de tbs-behandeling zou beginnen. Ze schortte de zogenoemde Fokkensregeling ervoor op. Die regeling hield in dat personen die zowel celstraf als tbs opgelegd hadden gekregen, na een derde van hun straf aan de behandeling van hun geestelijke stoornis konden beginnen. Sinds 4 augustus is de regeling definitief ingetrokken.

Volgens de beroepscommissie van de RSJ geldt in de zaak van Paul S. en nog een andere zaak dat er geen wettelijke basis was voor de beslissing de gang naar een tbs-kliniek uit te stellen. Alleen de opschorting van de Fokkensregeling was niet genoeg, aldus de RSJ. Ook de uiteindelijke afschaffing van de regeling per 4 augustus 2010 kan er volgens de raad niet toe leiden dat de aanspraak op vervroegde tbs komt te vervallen.

De raad wil nu dat S. en de andere veroordeelde alsnog naar een kliniek worden overgebracht, zodat hun behandeling kan beginnen. Zij mogen niet eerder op verlof dan na twee derde van de gevangenisstraf erop zit. Voor Paul S. is dat op 18 februari 2017; voor de andere veroordeelde op 8 juli 2012.

Mogelijk heeft de uitspraak van de RSJ ook gevolgen voor andere veroordeelden, maar er is geen algemene uitspraak over te doen, zegt Ulco van der Pol, lid van de raad. „We moeten elke zaak individueel beoordelen. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom individuen niet voor vervroegde tbs is aanmerking komen.” Momenteel heeft de RSJ geen andere zaken in behandeling die over de ingetrokken vervroegde tbs gaan.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Rozenmeisje mogelijk uit Poznan

Het zogenoemde Rozenmeisje dat in 1996 vermoord werd gevonden in het Limburgse dorpje Lottum, is zeer waarschijnlijk afkomstig uit de Poolse stad Poznan. De Duitse politie beschikt over aanwijzingen uit onder meer het verhoor van de opgepakte verdachten die in die richting wijzen. De identiteit van het rozenmeisje is echter nog steeds niet definitief bekend.

Een van de drie eerder op verdenking van moord opgepakte verdachten is inmiddels in de gevangenis in Aken aan een natuurlijke dood overleden. Het betreft de man (46) uit Keulen die eerder betrokkenheid bij de moord had bekend nadat hij op 3 juli 2010 was opgepakt. Buiten hem zit nog hoofdverdachte Erich Kurt Lange (56) vast op verdenking van moord en verkrachting, en een op 9 juli gearresteerde vrouw (48) uit Keulen op verdenking van medeplichtigheid.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook