woensdag 23 maart 2011

Dode man gevonden in Breda

Vanavond is Michael Regtien (29) dood aangetroffen in een woning boven een kantoor bij metaalbedrijf Stolwerk aan de Valveeken in Breda. Het gaat om de bewoner.

De politie kreeg rond 19.00 uur een melding dat in het woongedeelte boven het kantoor een dode man was aangetroffen. Agenten van de Noodhulp gingen direct ter plaatse. Vanwege het aangetroffen sporenbeeld houdt de politie nadrukkelijk rekening met een geweldsmisdrijf.

Update 25-3-2011 De politie heeft een Pool (33) aangehouden als verdachte in de zaak.

De man woonde volgens de politie in hetzelfde pand als het slachtoffer. Michael Regtien is door een geweldsmisdrijf om het leven gekomen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Nederlander gearresteerd in Suriname op verdenking van ontucht

De Nederlander en ex-marinier Henk de Graaf uit Nieuw-Vennep is eind vorige week in Suriname gearresteerd op verdenking van 'mishandeling van en ontucht met minderjarigen'. Uit een politieverhoor zou blijken dat de man onder meer een meisje van net vier jaar oud heeft verkracht. H.de G., die sinds 2008 in Suriname woont, gaf leiding aan het kindertehuis 'Lobi-Blesi' in Tamanredjo (Commewijne), een dorp vijftien kilometer buiten Paramaribo. In het tehuis verblijven gemiddeld twintig kinderen, allemaal minderjarigen uit sociaal zwakke milieus. Henk en zijn vrouw zijn uitgezonden door hun kerk, de evangeliegemeente Lisse & Hillegom en vallen ze als zendelingen onder de stichting "Opdracht tot Wereld Zending".

De zaak kwam aan het rollen na een aangifte van een voormalige vrijwilliger van het tehuis die onraad rook. Zijn vrouw zag hoe de kleintjes alle contact met de verdachte en zijn vrouw vermeden.

Op een bepaalde dag zei een meisje aan de vrijwilliger dat ze weg wou uit het tehuis. Ze vertelde dat ze werd mishandeld. De vrijwilliger stapte daarop naar Henk de Graaf en diens vrouw Hermine en werd verbaal aangevallen en de deur gewezen. Het schoolhoofd vertelde de vrijwilliger dat hij ook al verhalen had gehoord 'die zijn oren deden tuiten', en zelfs al de Nederlandse ex-marinier had ontboden op zijn kantoor.

De voormalige vrijwilliger trok daarop naar de politiepost van Tamanredjo. “Daar hadden ze een redelijk slappe verklaring klaar. Ze hebben de man wel gesproken, maar niet gearresteerd.” Politiewoordvoerder Naarden verdedigt die werkwijze. “Kindermisbruik is een heel verregaande verdenking, daar kan je niet lichtzinnig mee omgaan. Je kan iemand niet zomaar een etiket opkleven zonder eerst een grondig onderzoek te doen. Wij hebben om de verdachte heen gewerkt en zo genoeg aanwijzingen en feiten verzameld die een aanhouding uiteindelijk wel mogelijk maakte”, aldus de inspecteur.

Gisteren kreeg de ex-vrijwilliger bericht dat Henk inderdaad was gearresteerd. Ook zou een gespecialiseerde politie-inspecteur de slachtoffers gesproken hebben. Uit die gesprekken zou blijken dat op zijn minst een vierjarig meisje door de man is verkracht. Andere kinderen verklaarden dat de verdachte hen in commandostijl toesprak. Zo kregen ze afkortingen als 'SOJK' toegeschreeuwd, wat zoveel betekende als 'Schop onder je kont.' De kinderen moesten dan blijven stilstaan en wachten tot ze getrapt werden.

Op die punten wilde politiewoordvoerder Humphrey Naarden nog niet ingaan. “Het Korps Politie Suriname is nu verder bezig met het onderzoek. Onafhankelijk daarvan zal het gerecht beslissen of en wanneer de man verder vervolgd wordt.” Dinsdagavond was er niemand in het kindertehuis aanwezig. Buurtbewoners reageren intussen geschokt op het nieuws. “Ik kan niet geloven dat dit hier gebeurd zou zijn. Het was zo’n aardige man, hij was vreselijk lief voor de kinderen. Zijn echtgenote denkt trouwens dat die liegen. Ze is er kapot van,” aldus één van de buren. Mevrouw de G. was niet voor commentaar bereikbaar.

In een reactie laat Lobi-Blesi weten (PDF) dat Henk onschuldig is. Het is allemaal 'het werk van de vijand van god en de mensen, die het werk van henk en Hermine niet fijn vindt'. Daarom moet er rondom hen 'een gebedsmuur' opgetrokken worden.

Update 2 december 2011: De G.  is door de Surinaamse justitie op vrije voeten gesteld. Ruim een maand nadat de G. in maart werd opgepakt, werd zijn vrouw Hermine gearresteerd. Zij kwam na enkele weken weer vrij. Ook een Amsterdams schoolhoofd, werkzaam in het dorp Bofokoele in het binnenland van Suriname, werd 10 dagen vastgezet, op verdenking van kindermisbruik.

Update 17 oktober 2012: Henk de G. is vandaag door een Surinaamse rechter veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf voor misbruik en mishandeling van jonge kinderen. Het Openbaar Ministerie had om vrijspraak gevraagd.

De G. is na de uitspraak direct afgevoerd naar de gevangenis. Zijn vrouw werd veroordeeld tot 4 weken celstraf waarvan 2 weken voorwaardelijk. Zij kon het gebouw verlaten omdat ze deze tijd al in de cel had doorgebracht.

De G. heeft 9 maanden in voorarrest gezeten. December vorig jaar mocht hij de gevangenis verlaten om de rechtszaak af te wachten. Volgens Nipte was hij ervan overtuigd dat hij vrijgesproken zou worden. „Het OM had hem toestemming gegeven voor een reis naar Nederland in verband met ziekte van zijn vader. Hij is ook geweest, maar is teruggekomen.”

Zijn Nederlandse advocaat Geertjan van Oosten is “verbijsterd” en spreekt van een “drama”. Volgens hem zijn de beschuldigingen in deze zaak zo overduidelijk flauwekul dat het in Nederland niet eens tot een rechtszaak was gekomen. De Nederlandse rechtspsycholoog Peter van Koppen had zelfs “een vernietigend rapport opgesteld over de betrouwbaarheid van de getuigen. Maar een van de Surinaamse rechters vond dat te mooi om waar te zijn en veroordeelde De G.”, aldus de raadsman.


Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook