maandag 2 juni 2008

Advocaat beschuldigd van omkoping

Peter la Serpe, kroongetuige in het onderzoek naar liquidaties in de onderwereld, beschuldigt strafpleiter Nico Meijering van betrokkenheid bij omkoping van een rechercheur.

Meijering ontkent de beschuldiging van la Serpe. „Dit is van A tot Z is gelogen.”

Het Openbaar Ministerie voegt de beschuldiging vandaag toe aan een dossier van een cliënt van Meijering die wordt verdacht van betrokkenheid bij liquidaties. Morgen beslist de rechtbank over verlenging van zijn voorlopige hechtenis.

Meijerings kantoorgenoot Benedicte Ficq vindt het „ongehoord” dat deze verklaring enkele dagen voor de zitting aan het dossier wordt toegevoegd. Ficq wil opheldering van procureur-generaal Harm Brouwer over de zaak. „Ik wil weten waarom een anderhalf jaar oude verklaring zonder nader onderzoek en zonder toelichting van de zaaksofficieren aan het dossier wordt toegevoegd”, aldus Ficq.

Nico Meijering heeft het afgelopen jaar in drie confrontaties met het OM belangrijke overwinningen geboekt. Zo ontdekte hij in de zaak tegen de Hells Angels dat afgeluisterde telefoongesprekken tussen hem en zijn cliënt ten onrechte niet waren vernietigd. Door deze fout gingen Angels vrijuit. Ook was hij betrokken bij de vrijspraak van wapenhandelaar Mink Kok en de van corruptie verdachte rechercheurs Sjaak K. en Hans van E.

Peter la S. verklaarde in oktober 2006 dat Meijering in 1999 of 2000 vijftigduizend gulden betaalde aan een rechercheur. In ruil daarvoor zou de rechercheur ontlastende informatie hebben verstrekt over Meijerings cliënt Greg R.

De advocaat zou het geld hebben gekregen van Jesse Remmers, de zoon van Greg en hoofdverdachte in het liquidatie-onderzoek. Peter la Serpe beweert dat hij zijn vriend Jesse R. per auto naar Meijerings kantoor heeft gebracht. Daar zou het geld aan Meijering zijn overhandigd. La Serpe verklaart overigens dat hij daar niet bij aanwezig is geweest.

Meijering wil op advies van de deken niet op details van de beschuldiging ingaan. In een reactie stelt hij: „Het doet me erg denken aan de jungle waarin voormalig officier van justitie Fred Teeven terechtkwam in de zaak tegen cliënt Mink Kok. Teeven werd door een kroongetuige er zelfs van beschuldigd tonnen te hebben aangenomen voor het zelf verstrekken van informatie aan de onderwereld. Bij mij gaat het om informatie waarmee ik het OM destijds kon ontmaskeren en mijn cliënt een onterechte straf kon besparen. Het lijkt erop dat ik nu de rekening krijg gepresenteerd voor een oude zaak waarbij het OM werd ontmaskerd.”

Die oude zaak draaide om Greg R. die in 1999 werd vervolgd voor cocaïnesmokkel. Uit door justitie en politie achtergehouden informatie bleek dat een deel van de beschuldiging tegen Greg R. niet waar kon zijn. Die informatie werd pas aan het dossier toegevoegd nadat Meijering door een klokkenluider was ingelicht over het bestaan van de informatie. Het leidde tot vrijspraak van Greg Remmers. (en had natuurlijk geen gevolgen voor de liegende en bedriegende OvJ).

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Nieuw bewijs voor kindermisbruik door topambtenaar justitie

De advocaat van de tot levenslang veroordeelde Turkse Koerd Hüseyin Baybasin eist alsnog vervolging van de hoogste ambtenaar bij het ministerie van Justitie.

Baybasins advocaat Adèle van der Plas zegt maandag een klaagschrift te hebben ingediend bij het hof in Amsterdam. Er is nieuw bewijs dat Secretaris-Generaal Joris Demmink in Turkije betrokken was bij kindermisbruik en dus chantabel is.

De topambtenaar zou in 1995 op een feestje in Turkije geweest zijn waar minderjarige kinderen werden misbruikt. In april vorig jaar deed Baybasin aangifte tegen Demmink, maar volgens het OM was er onvoldoende grond om over te gaan tot vervolging.

Baybasin werd in 2002 in Den Bosch in hoger beroep veroordeeld tot levenslang voor moord, gijzeling en drugshandel. Volgens Van der Plas zit haar cliënt onschuldig vast en is hij het slachtoffer van een complot van Nederlandse en Turkse autoriteiten.

Turkije zou hem het zwijgen hebben willen opleggen vanwege zijn politieke macht. Om Baybasin veroordeeld te krijgen, zouden telefoongesprekken zijn gemanipuleerd.

Van der Plas wijst erop dat Baybasin een invloedrijk figuur was in de Koerdische gemeenschap. Ook had hij prominenten in de politiek beschuldigd van betrokkenheid bij drugshandel.

Uit een onderzoek van de Rijksrecherche kwam niets naar voren om een strafrechtelijk onderzoek naar D. te rechtvaardigen, stelde het landelijk parket van het OM vorig jaar juli. Van der Plas zegt maandag dat ze nieuw bewijsmateriaal heeft aangevoerd tegen Demmink, onder meer gebaseerd op een onderzoek van oud-recherchechef Klaas Langendoen.

Een Turkse onderzoeksjournalist, Burhan Kazmali, heeft onder meer gesprekken weten te voeren met een voormalig chef van de politie in Istanbul, een veiligheidsbeambte en een jongen die zegt door Demmink te zijn misbruikt.

Allen zijn bereid te getuigen bij een eventuele rechtszaak en gesprekken staan eveneens op band, zegt Van der Plas.

De verdediging van Baybasin sprak zelf met onder anderen een agent die beweert dat bewijsmateriaal gemanipuleerd is.

Het hof bepaalt volgens van der Pas waarschijnlijk in september of het OM alsnog wordt opgedragen vervolging tegen Demmink in te stellen.

Ieder ander zou bij minder geruchten al van zijn bed zijn gelicht, zo niet Joris Demmink. Justitie zorgt goed voor zichzelf.

Zie ook:
Mager bewijs rond Joris Demmink
Joris Demmink op de Filipijnen
Demmink klaagde als 'X' bij de raad voor de journalistiek
De affaire Demmink, de feiten op een rij

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook