woensdag 13 oktober 2010

Eis: TBS voor moord op hulpverlener

Tegen Vincent van der P. (28) is voor de rechtbank in Roermond tbs met dwangverpleging geëist wegens het met 46 messteken doodsteken van een hulpverlener (43) op 15 april van dit jaar in zijn woonplaats Heythuysen.

Volgens officier van justitie Monique Smits is er sprake van opzet. Ook is ze het met de conclusie van de gedragsdeskundigen eens dat Van der P. volledig ontoerekeningsvatbaar was toen hij zijn persoonlijk begeleider doodstak. Ze vroeg de rechtbank om de verdachte niet te vervolgen voor de moord, maar wel om de samenleving optimaal te beschermen tegen hem. Volgens de OvJ is van der P door zijn onvoorspelbare gedrag extreem gevaarlijk.

Over wat er zich op 15 april in de woning van Van der P. heeft afgespeeld, lopen de meningen uiteen. Volgens het OM heeft de verdachte het slachtoffer met een smoesje naar zijn huis gelokt, ruzie gemaakt, hem doodgestoken en verstopt in een berging. Dat blijkt ook uit de tientallen briefjes die in zijn woning zijn gevonden.

Tot in gruwelijke details had Van der P. al beschreven hoe hij zijn persoonlijk begeleider zou doden. De materialen daarvoor had hij al gekocht of besteld. Het mes had hij pas een dag in zijn bezit. Het zou de bedoeling zijn geweest om zijn begeleider dood te steken en het lichaam te verbranden. Getuigen zagen de moord echter en waarschuwden de politie.

Volgens de advocaat van de zwakbegaafde verdachte handelde Van der P. uit noodweer: de hulpverlener zou hem hebben aangevallen en zijn keel hebben dichtgedrukt.

Het motief voor de moord moet in het geestesvermogen van de verdachte worden gezocht. Hij heeft een autistische stoornis en is psychotisch. Dat leidde eerder al tot gewelddadige incidenten. Volgens gedragsdeskundigen ontwikkelde hij een waanbeeld over zijn woonbegeleider. In dat beeld was de begeleider, die er voor had gezorgd dat Van der P. sinds eind vorig jaar een eigen flatje had, een man die zijn leven tot een hel maakte en daarom moest sterven.

De rechtbank doet op 27 oktober uitspraak.
Update 27 oktober: Veroordeling conform eis -> tbs

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: 8 jaar voor Wesam al Delaema

Wesam Khalaf Chayed al Delaema (foto) is vandaag door de rechtbank Rotterdam veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf in de omzettingszaak na zijn strafzaak in de VS. De eis was 16 jaar. Omdat hij al ruim 5 jaar in de gevangenis had doorgebracht had hij deze straf inmiddels al uitgezeten en mocht Wesam gelijk gaan. De amerikanen zijn niet blij met deze beslissing.

Wesam al Delaema werd in 2009 in de Verenigde Staten van Amerika (VS) tot 25 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor -onder meer- samenzwering tot moord op Amerikaanse staatsburgers buiten de VS. Voorafgaand hieraan is Wesam al Delaema, die de Nederlandse nationaliteit bezit, door Nederland uitgeleverd aan de VS.

De uitspraak van de rechtbank Rotterdam is gedaan in een zogeheten WOTS-procedure. In deze procedure was de vraag aan de orde of de feiten waarvoor Wesam al Delaema in de VS is veroordeeld ook strafbaar zijn naar Nederlands recht. Vervolgens moest worden bepaald welke straf naar Nederlands recht moest worden opgelegd. De eerste vraag is bevestigend beantwoord en er is een gevangenisstraf opgelegd van 8 jaar, waarvan Wesam al Delaema al 5,5 jaar heeft uitgezeten, grotendeels in de VS. In de uitspraak wordt op hoofdlijnen aandacht besteed aan de volgende punten:
  • De grenzen van het beoordelingskader, die worden gevormd door de door de Amerikaanse rechter vastgestelde feiten. Zowel de officier van justitie als de verdediging hebben die grenzen niet altijd even scherp getrokken.
  • Het verweer van de raadsman dat de slechte detentieomstandigheden van de veroordeelde in de VS een onmiskenbare schending opleveren van artikel 3 EVRM. Dit verweer wordt verworpen.
  • De rechtbank heeft de feiten beoordeeld naar het materiële recht zoals dit op dit moment geldt. De strafbaarheid naar Nederlands recht is bepalend.
  • De ernst van de feiten, de omstandigheden waaronder deze feiten zijn begaan, voor zover dit blijkt uit de Amerikaanse rechterlijke beslissingen en de persoon en de persoonlij­ke omstandigheden van de veroordeelde zijn meegewogen bij het bepalen van de hoogte van de straf.
  • Het is voldoende aannemelijk geworden dat tijdens (een substantieel deel van) de detentie van veroordeelde in de VS sprake was van zodanig slechte omstandigheden dat deze op beduidend negatieve wijze afweken van de detentiesituatie in vergelijkbare zaken in Nederland. Dit heeft een matigende werking op de straf. Voor de rechtbank is dat vooral duidelijk geworden, doordat Nederland destijds zeer verontrust heeft gereageerd in de richting van de VS. De rechters verwijzen naar de verklaring van voormalig diplomaat Richard Gerding, die heeft gezegd dat Nederland bijna de rechtshulprelatie met de VS heeft opgeschort wegens de situatie van Wesam.
  • De door de officier van justitie en de verdediging aangehaalde jurisprudentie. Hier bleek slechts uit af te leiden dat er sprake is van een grote verscheidenheid in strafmaat in op het eerste gezicht soortgelijke maar bij nadere lezing zeer verschillende zaken.
LJ Nummer BO0296

Update 27-10-2010: Het OM gaat niet in hoger beroep

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Verdachte 'klimmoord' bekent

De van moord verdachte Elzia M. (21) die wordt verdacht van de moord op zijn klimvriend Jan-Mikael Jonzen (foto) uit Den Haag heeft vandaag bij de rechtbank in Den Haag bekend dat hij Jonzen vorig voorjaar heeft gedood. Hij deed dat om de pinpas van Jonzen te bemachtigen.

Elzia M. en Jan-Mikael Jonzen verbleven eind april 2009 op een camping in het Fontainebleau in Frankrijk, waar ze wilden bergklimmen. Jonzen werd sindsdien vermist. Elzia M. werd later in Duitsland gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij het verdwijnen van Jonzen. De verdachte liet weten eerder waanideeën te hebben gehad waarin hij iemand wilde vermoorden. Hij was eerder ook onder psychiatrische behandeling geweest. Voor de rechtbank in Den Haag verklaarde M. dat hij tijdens het samenzijn met Jonzen niet onder invloed van verdovende middelen was.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook