dinsdag 22 mei 2012

Uitspraak: TBS onherroepelijk voor moordenaar van Jesse Dingemans

Julien C., krijgt definitief TBS voor de moord op Jesse Dingemans (8) uit Hoogerheide in 2006. Dat heeft de Hoge Raad vandaag bepaald. Wel wordt zijn gevangenisstraf van twaalf jaar met vijf maanden verlaagd. Hiermee is een einde gekomen aan het proces dat zo'n 5,5 jaar heeft geduurd.

Het Hof in Arnhem veroordeelde C. vorig jaar tot twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging. C. was het daar niet mee eens, omdat hij nooit heeft meegewerkt aan een gedragskundig onderzoek. Hij ging in cassatie, omdat volgens hem zonder vastgestelde stoornis ook geen tbs opgelegd kan worden.

De Hoge Raad oordeelde vandaag dat de keuze om niet mee te werken aan een onderzoek de verdachte nog niet de macht geeft om het vonnis van de rechter te bepalen. Het Hof heeft volgens de regels gehandeld om onder meer op basis van een oud rapport te oordelen dat Julien C. verminderd toerekeningsvatbaar moet zijn geweest tijdens de gruweldaad.

Wel heeft de Hoge Raad zijn celstraf met vijf maanden verlaagd, omdat het proces te lang heeft geduurd. Julien C. houdt een straf over van 11 jaar en zeven maanden, met tbs. Het Openbaar Ministerie eiste tijdens het proces telkens 20 jaar celstraf en tbs voor moord.

De rechtbank in Breda veroordeelde Julien C. in 2007 voor doodslag tot twaalf jaar cel en tbs. Het gerechtshof in Den Bosch veranderde dat later in levenslang voor moord. De Hoge Raad heropende de zaak in 2009 omdat het Hof de verdachte onvoldoende had gewezen op het risico dat hij liep omdat hij zich niet liet bijstaan door een advocaat. De zaak werd overgedaan voor het hof in Arnhem. Dat kwam tot eenzelfde uitspraak als de rechtbank in Breda. Daartegen tekende Julien dus weer -naar nu blijkt vruchteloos- cassatie aan.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Dode in Balen mogelijk nederlander

In het kanaal bij Balen (vlak bij Turnhout in België) is ter hoogte van de Kapelstraat een dode man gevonden met een kogelwond in zijn hoofd. Vermoed wordt dat het mogelijk om een nederlander gaat omdat in de nacht van maandag op dinsdag een eindje verderop, op een zandweg aan Diel in Dessel, een uitgebrande Nederlandse Audi werd aangetroffen met daarin bloedsporen.

Volgens belgische media is het vermoedelijk een Nederlander uit het Nederlandse misdaadmilieu.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook