woensdag 7 maart 2012

PvdA wil uitlevering naar Polen stopzetten

PvdA-kamerlid Jeroen Recourt wil dat Nederland stopt met het uitleveren van burgers en criminele Polen aan Polen. Volgens Recourt zijn de jurirische procedures in Polen ondermaats. Ook de cellen zouden erbarmelijk zijn.

Recourt kwam in contact met de slechte omstandigheden in Polen toen de Brabantse ondernemer Robert Hörchner in 2008 voor tien maanden de Poolse cel in ging op verdenking van het telen van wiet. Na deze tien maanden was de ondernemer in de Poolse cel sterk vermagerd, had hij huidziektes en kampte hij met posttraumatische stressstoornis.

Recourt stelt: “Justitiële samenwerking in de EU gaat om vertrouwen. Als dat er niet kan zijn, moeten we ook geen burgers uitleveren.” Ook wil het kamerlid dat Nederland samenwerking zoekt met Engeland. Deze zouden ook bezig zijn met een lijst van landen waar geen burgers meer aan worden uitgeleverd vanwege erbarmelijke omstandigheden.

Recourt wil naast Polen ook Griekenland op de 'zwarte lijst' zetten. Volgens hem zit dat land financieel in de put, maar is het justitieel ook niet best. Vandaag zal het kamerlid zijn plan met minister Opstelten van Veiligheid en Justitie bespreken.

In 2010 pleitte oud-rechter Recourt overigens al voor regulering van de wietteelt

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook