dinsdag 3 augustus 2010

Eis: tot 2 jaar cel voor moordpoging op vader

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag voor de rechtbank in Assen straffen van 1,5 tot twee jaar cel geëist voor een poging tot moord op een inwoner (46) van Klazienaveen op 14 april. Beklaagden zijn de dochter (17) van het slachtoffer, haar vriend (17) en een kameraad (18) van de twee, allen uit Emmen.

Tegen de dochter werd twee jaar cel, waarvan acht maanden voorwaardelijk met een proeftijd van een jaar en reclasseringstoezicht geëist. Bovendien wil het Openbaar Ministerie haar voorwaardelijk jeugd-tbs opleggen. Tegen haar vriend uit Emmen werd twee jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk met dezelfde proeftijd geëist. Tegen medeverdachte uit Emmen werd voorwaardelijke jeugd-tbs en een onvoorwaardelijke celstraf van anderhalf jaar geïst.

Het drietal drong op 14 april 's nachts de slaapkamer van de ouders van het meisje in hun woning aan het Echtenskanaal binnen. Toen de man wakker werd van het gestommel werd hij direct in het gezicht geslagen en in twee keer met een mes in de arm gestoken. Aanvankelijk werd de zaak als een nachtelijke roofoverval gezien. Met de arrestatie van de drie op 14 mei, bleek het echter 'in de relationele sfeer te liggen, aldus politiewoordvoerster Kalina Pruntel. Volgens de ouders had de zaak echter 'te maken met Loverboys'. Zij zijn nog altijd bang dat vrienden of familie van de 2 jongens verhaal komen halen.

De zaak wordt achter gesloten deuren behandeld, omdat de verdachten minderjarig zijn. Volgens de advocaat van het vriendje uit Emmen hebben de drie samen een plan bedacht om wraak te nemen op de vader uit Klazienaveen, omdat hij zijn dochter zou hebben mishandeld en misbruikt. De politie doet daar momenteel onderzoek naar. De vader heeft nog steeds last van zijn verwondingen.

Van poging tot moord is echter volgens de raadsman geen sprake. “Ik heb poging tot zware mishandeling bepleit. Als ze hem hadden willen doden, hadden ze hem niet in de arm gestoken”, redeneert hij. “Het gaat hier niet om berekenende moordenaars. Ze handelen impulsief en waren achteraf erg in paniek.” Leuk bedacht van de advocaat, maar iemand 3x in de arm steken is geen poging tot zware mishandeling. Dat ís op zijn minst zware mishandeling en mogelijk inderdaad poging tot moord.

De strafeisen zijn volgens hem hoog te noemen, omdat de maximale celstraf in het jeugdstrafrecht twee jaar is. “Mijn cliënt is erg aangeslagen.” De jongen zit, net als zijn medeverdachten al maanden in voorarrest in een jeugdgevangenis. De drie kwamen niet eerder in aanraking met justitie.

Uitspraak op 17 augustus.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

WTF: 'Geen foto's van Naomi Campbell op straat'

De rechters in het proces wegens oorlogsmisdaden tegen de ex-president van Liberia hebben vandaag "bevolen" dat Naomi Campbell niet zonder haar toestemming op straat mag worden gefotografeerd, als het Britse supermodel donderdag in Leidschendam komt getuigen tegen Charles Taylor.

„Er zijn legitieme redenen tot bezorgdheid om mevrouw Campbells veiligheid en privacy wegens haar openbare bekendheid en de extreem intensieve media-aandacht voor haar getuigenis”, aldus de rechters van het Speciaal Hof voor Sierra Leone (SCSL).

Campbell, die eerst helemaal niet wilde komen getuigen en vervolgens onder dreiging met een celstraf is gedagvaard, had zelf om beschermende maatregelen gevraagd. SCSL-hoofdaanklaagster Brenda Hollis wil Campbell laten bevestigen dat zij een zogeheten bloeddiamant heeft gekregen van Taylor.

What the fuck??? Sinds wanneer hebben de rechters van het Sierra Leona Tribunaal enige jurisdictie over wat er in Nederland op straat wel en niet mag gebeuren?

Volgens de Nederlandse wet mag je gewoon iemand op de openbare weg fotograferen.

Bovendien zijn het de rechters zélf die hier voor sensatie zorgen. Campbell heeft al lang al verklaard dat ze géén diamand van Taylor heeft gekregen. Er zijn vele getuigenissen in het dossier van mensen die helemaal nooit voor het tribunaal hebben hoeven komen, maar nu moet Campbell wél komen??

De rechtbank had ook gewoon kunnen besluiten haar in Amerika een gezworen 'deposition' te laten maken, maar klaarblijkelijk willen ze laten zien hoe belangrijk ze zijn, en daar mag de rechtsstaat Nederland best aan opgeofferd worden.

'Ik accepteerde bloeddiamanten'?? Nou, niet echt. Dat maakt De Telegraaf er van. Campbell zéi iets heel anders
Update 5 augustus 2010:
Campbell heeft inmiddels getuigd dat zij in 1997 na een diner bij Nelson Mandela thuis, 's avonds laat diamanten op haar kamer bezorgd kreeg. (Campbell was toen 27). De volgende ochtend sprak zij bij het ontbijt over het incident met de Amerikaanse actrice Mia Farrow en met Campbells toenmalige agente, Carole White. “Een van hen zei: die moeten wel van Taylor zijn”, aldus Campbell. Taylor was ook een gast bij het diner en had met Campbell over zijn land gesproken. Mia Farrow en Carole White staan voor maandag op het programma van het SLT. Quincey Jones was één van de andere gasten bij het diner van Mandela.

Bovenstaande doet vele kranten suggereren dat Campbell de ontvangst van bloeddiamanten heeft bevestigd. Dat is natuurlijk pure speculatie. Er staat helemaal niet vast van wie die diamanten afkomstig waren. Zoals Campbell zélf al zei in de rechtbank: "ik krijg veel cadeaus". Bovendien staat niet vast of dat al dan niet 'bloediamanten' waren. Taylors advocaat Courtenay Griffiths stelt dan ook dat het pure speculatie is. Campbell kon niet aangeven waar de uitspraak van Mia farrow dan wel Carol White op gebaseerd was en ze heeft zelf niet uitgezocht van wie de diamanten waren. Misschien waren ze wel van Mandela.

Nu het SLT nu toch bezig is, gelijk Mandela ook maar dagvaarden om te komen getuigen. Kunnen ze Mandela gelijk es vragen wat hij nou eigenlijk met Taylor moest. Misschien heeft Graça Machel Simbine (Mandela's 3e vrouw) óók wel diamanten gekregen, die mischien óók wel van Taylor afkomstig moesten zijn. Bovendien, de bruidsschat ('lobola') voor Simbine moest toch érgens van betaald worden?

Campbell zegt de stenen weggegeven te hebben aan het Nelson mandela Kinderfonds. Dat Fonds bevestigt geld te hebben gekregen maar geen stenen.

Wie kan het overigens Campbell kwalijk nemen dat zij het cadeau aangenomen heeft? Taylor was toch net als zij gast van president Mandela, de alom bewierrookte vredestichter van het internationale icoon van alles wat goed en vreedzaam is? Dan verwacht je toch niet dat de charmante man van 49 (Taylor) die je is aangewezen als tafelheer in feite een bloedorstige machtswellusteling zou zijn?

Update 6 augustus 2010: Hoewel het Nelson Mandela Kinderfonds eerder ontkende de stenen ontvangen te hebben, zijn ze terecht. Naomi zei dat ze ze aan Jeremy Ratcliffe van het Nelson Mandela Kinderfonds had gegeven om iets goeds mee te doen. Ze zei hem vorig jaar nog gesproken te hebben en dat hij de diamanten nog in bezit heeft.
Ratcliffe heeft bevestigd dat hij de drie diamanten op 26 september 1997 van Campbell kreeg en aan de politie heeft gegeven. Hij had de stenen gehouden omdat hij niet wilde dat het fonds betrokken werd bij illegale activiteiten.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: 16 maanden en 4 jaar TBS voor poging dubbele kindermoord

Een vrouw (39) uit Enschede is vandaag door de rechtbank in Almelo  veroordeeld tot drie jaar celstraf, waarvan twintig maanden voorwaardelijk, en tbs met voorwaarden omdat zij heeft geprobeerd heeft haar twee kinderen door vergiftiging te vermoorden.

De straf komt er in de praktijk op neer dat de vrouw alleen nog een behandeling moet volgen in een psychiatrisch centrum gedurende maximaal vier jaar omdat zij inmiddels circa zestien maanden in voorarrest heeft gezeten. De rechtbank acht het niet wenselijk dat de vrouw na haar behandeling weer de cel ingaat.

In maart vorig jaar dwong de vrouw haar zoon van dertien en dochter van tien jaar medicijnen in te nemen. Zelf nam ze ook medicijnen in. Alle drie raakten bewusteloos, maar een van de kinderen kwam bij en alarmeerde de politie. De vrouw zelf heeft vijf weken in coma gelegen. Van het gebeuren kon ze zich niks meer herinneren.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: gedeeltelijke vrjspraak in zedenzaak Enschede

Een man (54) uit Enschede is door de rechtbank in Almelo vandaag vrijgesproken van ontucht met twee verstandelijk gehandicapte vrouwen. De rechters achten weliswaar bewezen dat de man seksueel contact met de twee vrouwen heeft gehad, maar dat niet vaststaat dat van dwang sprake is geweest. Wel is de Enschedeër veroordeeld tot 9 maanden cel waarvan 3 voorwaardelijk voor bezit van grote hoeveelheden kinderporno op zijn computer. Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden nog dertig maanden celstraf, waarvan tien voorwaardelijk.

Volgens de rechtbank waren de vrouwen ondanks hun lage IQ in staat vrij te handelen en hadden ze weerstand kunnen bieden aan de toenadering door de man. Met een van hen had de man contact gelegd toen hij als vrijwilliger bij een zorginstelling werkte. Toen hij werd betrapt, kreeg hij onmiddellijk ontslag. De andere vrouw was de vriendin van zijn eveneens verstandelijk gehandicapte zoon.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Zaak Dirk Post begint in Oktober

Tijdens de pro-formazitting in de zaak tegen J. van der H.(16) uit Urk in verband met de dood van Dirk Post (14) uit Urk op 18 november 20109, bleek dat zowel de verdediging (Ilse van der Meer) als de aanklager géén extra onderzoekswensen hadden. De zaak kan daardoor inhoudelijk behandeld worden op 5 oktober.

Jan van der H. zelf ontkent. Omdat Van der H. nog minderjarig is, vindt de behandeling van zijn zaak plaats achter gesloten deuren.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook