dinsdag 21 april 2009

Tweede arrestatie in zaak bevrijde nertsen

Vanochtend heeft de nationale recherche Naomi van der P. een 19-jarige vrouw uit Amsterdam aangehouden die betrokken zou zijn geweest bij de nertsenbevrijdingsactie in Stavenisse waarin eerder de ‘Vegan Streaker’ Peter Janssen uit Vught was gearresteerd.

Klaarblijkelijk heeft Peter dan toch zitten praten.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

14 jarige 2 weken lang gemarteld

Tegen een 39-jarige en zijn 34-jarige vrouw is in de rechtbank van Groningen respectievelijk 2 en 5 jaar cel plus TBS geëist. Het O.M. verdenkt de twee van gruwelijke marteling van de 14-jarige dochter van de vrouw, stiefdochter van de man.

Het meisje werd in 2008 zeker twee weken lang stelselmatig gemarteld op een meer dan sadistische wijze. Ze werd in een vrieskist opgesloten tot zij bewusteloos raakte, kreeg stroomschokken, moest haar eigen braaksel en poep opeten, werd met kokend water bewerkt, werd gedwongen rode pepers en beschimmelde kaas met dode vliegen te eten, en werd vastgebonden aan een tafel om vervolgens langdurig geslagen te worden.

Toen de tiener vastgebonden op tafel stroomstoten kreeg toegediend, sloeg herhaaldelijk een stop door. De moeder draaide een nieuwe zekering in de stoppenkast, waarna de stroomdraden opnieuw in het lichaam van het meisje werden geprikt.

Dit gebeurde allemaal in een huis in Veendam. Pas na twee weken kon het meisje zich bevrijden en hulp inroepen. Toen de politie arriveerde dreigde de stiefvader van het slachtoffer zijn 14 maanden oude zoontje kapot te maken. Een bewapend arrestatieteam kon de aan harddrugs verslaafde man overmeesteren.

Het gezin stond al jaren onder toezicht van jeugdzorg, maar deze ‘kon niets doen’. In het weekend was er niemand om het gezin in de gaten te houden en gingen de man en vrouw zich te buiten aan speed, crack en alcohol.

Drie van de vier kinderen waren reeds uit huis geplaatst (het vierde kind mocht gewoon blijven om ook slachtoffer te worden, want zo is jeugdzorg dan ook wel weer) maar de 14-jarige dochter kwam na een lange tijd weer thuis.

Vanaf dat moment ging het gruwelijk mis. De stiefvader dacht dat zijn stiefdochter verliefd op hem was en het 14-jarige slachtoffer zou meerdere malen “verkeerd hebben gekeken”. Een langdurige sadistische martelgang was dan ook terecht. Jeugdzorg heeft zich in die twee weken niet laten zien.

De verdachte vrouw verdedigt zich nu dat door te zeggen dat ze “niets kon doen tegen de agressie van haar man” en wil ineens scheiden van haar harddrugsjunkie.

Volgens psychiaters hebben beide verdachten een “gebrekkige ontwikkeling”.

In een slachtofferverklaring schreef het meisje: ,"Ik ben gemarteld zoals ze dat in de middeleeuwen deden. Ik was altijd bang. Als je zoiets doet, dan hou je toch niet van je kind?".

Update 4 mei 2009 Harriët P en Peter O, kregen resp. 3,5 en 7 jaar gevangenisstraf

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Zaak Ina Post mogelijk heropend

Advocaat Generaal W. Vellinga van de Hoge Raad heeft geadviseerd om de zaak Ina Post opnieuw te behandelen. Hij volgt hiermee het advies van de CEAS op. Op basis van nieuwe feiten denkt Vellinga dat zij destijds vrijgesproken had kunnen worden, als de nieuwe informatie toen bekend was geweest.

Ina Post werd in 1987 tot 6 jaar cel veroordeeld voor de moord op mevrouw Kolstee-Sluiter(89) in het verpleegtehuis in Leidschendam waar zij werkte. Behalve een afgedwongen bekentenis was er geen enkel bewijs. Bewijs dat de onschuld van Ina aan kon tonen (zoals het handschrift op gestolen kascheques en DNA op de plaats delict) werd gewoonweg genegeerd.

Uiteindelijk zat zij twee jaar

De Hoge Raad moet nu nog formeel de beslissing nemen dat de zaak heropend wordt.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Vijftien jaar eis voor moord op Trix Pieters van Schagen

Justitie in Amsterdam eist 15 jaar cel tegen Ewald S. (62) die de 85-jarige schoonheidsspecialiste Beatrix (Trix) Pieters-van Schaagen zou hebben vermoord.

Pieters werd 8 december 2007 om het leven gebracht en beroofd in haar woning in de Amsterdamse Rivierenbuurt.

Ewald was een bekende van Pieters. Hij had bij haar aangebeld en ze had hem binnengelaten. Hij werd aangehouden nadat hij met de pinpas van het slachtoffer geld uit de muur haalde. Beelden daarvan werden getoond in het programma Ter Plaatse.

Volgens de officier van justitie is sprake van een 'gruwelijke moord met ordinair geld als motief.' Het OM beschuldigt hem van moord omdat hij het tijd heeft gehad om zich te bedenken,

Ewald S. kampte met een gokverslaving en had schulden. Hij stal eerder al twee ringen bij de bejaarde vrouw. Hij kwam geregeld bij haar over de vloer. In een getuigenverklaring, toen hij nog geen verdachte was, noemde hij haar een 'wereldmensie'.

Ewald S. heeft zijn daad bekend. Hij had de pinpas van de vrouw naar eigen zeggen een dag eerder gestolen en kreeg spijt. Op het moment dat hij de pas terug wilde leggen, betrapte ze hem en begon ze volgens hem te gillen. Hij raakte daarvan zo in paniek dat hij haar meerdere keren sloeg met een zware tas die hij bij zich had.

Volgens justitie is sprake van voorbedachten rade omdat hij tussen de eerste en de tweede klap die hij de bejaarde vrouw gaf, kort met haar sprak. "Dat was het moment waarop hij zich kon beraden, waarop hij kon stoppen of hulp kon inroepen.''

Volgens Mariska van Delft, de advocaat van Ewald S., heeft hij niet met voorbedachte rade gehandeld en is er geen sprake van moord. Het feit dat hij de vrouw heeft geslagen, zou ook niets te maken hebben met het ontvreemden van de pinpas. "In het huis lag een hele hoop geld in een kluis en ook sieraden. Mijn cliënt heeft gezegd dat als hij echt zo in de shit had gezeten hij wel meer had meegenomen. Hij was niet bij zinnen omdat hij schrok van de situatie."

De rechtbank doet op 4 mei uitspraak.Het werd 9 jaar voor doodslag.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Belachelijk lage eis voor moord met hamer in Zaamslag

Het OM toont zich weer eens op zijn strengst in een eis in een moordzaak. Vier jaar celstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk, eist het OM bij het gerechtshof in Den Haag, tegen Michiel de K. (17) uit Zaamslag voor de moord op Peter Herwegh (56).

Michiel de K. sloeg vorig jaar tijdens Koninginnenacht in het Zeeuws-Vlaamse Zaamslag zijn plaatsgenoot Peter Herwegh met een hamer op zijn hoofd, waardoor het slachtoffer overleed.

Michiel de K. was in november 2007 nog door de rechtbank in Middelburg veroordeeld tot twee jaar jeugddetentie voor doodslag.

Het OM vindt echter dat de jongen moet worden berecht volgens het volwassenenrecht. De verdachte was zestien toen hij de fatale klap gaf, maar volgens justitie is het feit te ernstig voor het jeugdrecht. De verdachte handelde met voorbedachten rade en er is dus sprake van moord, aldus het OM. En daar eisen ze dan 4 jaar voor waar van 1 jaar zelfs nog voorwaardelijk. Nou, dat zal hem leren.

Michiel de K. dronk die avond veel alcohol met een groep vrienden. De groep richtte vernielingen aan en de politie moest een paar keer optreden. Bij een van de confrontaties kwam postbode Peter bemiddelen.

Toen de groep 'Peter Post' later zag staan, verdachten zij hem ervan hen te filmen om het materiaal later aan de politie te geven.

Een 17-jarige jongen vloog op hem af, gaf hem een duw en een klap waardoor de man op de grond viel. Daarna rende Michiel op hem af en sloeg hem met een hamer op het hoofd. ''Wat heb ik gedaan?'', riep hij na zijn daad en belde alarmnummer 112.

De verdachte vertelde dat hij superdronken was en niets door had. Ook was hij opgefokt en vooral woedend op de politie. ''Ik zou nooit zomaar iemand slaan als daar geen reden toe is'', zei hij dinsdag.

Zijn advocaat stelde dat er geen sprake was van voorbedachte rade. ''Er was een splitsing tussen lichaam en geest. Hij handelde door een onmiddellijke gemoedsopwelling en had geen tijd om erover na te denken.''

Volgens gedragsdeskundigen is de jongen volledig toerekeningsvatbaar. Zowel het hof als de verdachte vindt het onbegrijpelijk wat er is gebeurd.

De verdachte en zijn ouders hopen dat de jongen in jeugddetentie kan blijven en goede nazorg krijgt. Het OM vindt echter dat een korte straf niet is goed te praten. ''Dat geeft een verkeerd signaal aan jongeren en de maatschappij.''

Volgens de advocaat van de verdachte leidt een gevangenisstraf tot stilstand van de ontwikkeling van Michiel, die plannen heeft voor een hbo-studie. Tja, dat willen we toch niet, dat Michiel zijn studieplannen even 2 jaartjes in de ijskast moet zetten.

Volgens het volwassen recht en dan uiteindelijk 3 jaar onvoorwaardelijk voor moord waarvan dan daadwerkelijk 2 jaar overblijft, waarbij hij na 16 maanden al met verlof mag??
Er zijn er die voor minder feiten meer hebben gekregen. Voor belastingontduiking krijg je bij wijze van spreken nog meer.

Het hof doet op 12 mei uitspraak.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Vijf verdachten van liquidatie A73 aangehouden

hans van geenen Vanochtend zijn vijf verdachten aangehouden in verband met de dodelijke schietpartij op de snelweg A73 in september vorig jaar. Een zesde verdachte werd aangehouden voor drugshandel. Bij de schietpartij werd Hans van Geenen (33) (foto) uit Oss met een mitrailleur doodgeschoten.

De verdachten zijn afkomstig uit Oijen (38), Lith (29), Berghem (34), Langenboom (41), Amsterdam (62) en Oss en variëren in leeftijd van 28 tot 62 jaar. Eén van hen is de vriendin van Hans, Bianca van H. (28) uit Oss (foto) moeder van hun 2 jarige dochtertje, de anderen zijn kennissen, hoofdzakelijk uit de kamper-familie reuvers (o.a. Toon en Martien Reuvers). De politie verdenkt een aantal van de verdachten ook van grootschalige hennephandel. Bianca zou de (ex-)vriendin zijn van een bekende Brabantse crimineel die al enige tijd in de gevangenis zit.

Er waren ruim driehonderd politiemensen, waaronder enkele arrestatieteams betrokken bij de arrestaties. Er zijn huiszoekingen gedaan in 24 woningen en bedrijfspanden, verspreid over Nederland. Ook in Düsseldorf en het Engelse (Engeland) zijn panden doorzocht.

Bianca van H.
bianca vd heijden

De schietpartij op de A73 bij Nijmegen vond plaats in de nacht van 9 op 10 september. Van Geenen en zijn vriend Olaf (25) waren op weg naar huis in Oss na een avondje casino in Venlo in een geleende Ford Escort. Ongeveer bij Mook merken ze dat ze achtervolgd worden door een donkere BMW. Vrijwel op hetzelfde moment wordt er vanuit die BMW met een volautomatisch wapen op de auto van Hans en zijn vriend geschoten. De auto werd doorzeefd en kwam ter hoogte van de afslag Wijchen op de vluchtstrook tot stilstand. Zijn vriend overleefde de aanslag. In zijn laatste minuten belde Hans van Geenen nog met 112 die de aanslag live hoorden.

De snelweg lag over een lengte van kilometers bezaaid met hulzen en kogelresten en was een groot deel van de dag gesloten voor sporenonderzoek.

De schietpartij kwam driemaal aan de orde in het televisieprogramma Opsporing Verzocht. De politie zocht de achtergrond voor de afrekening al snel in de drugshandel. Mogelijk heeft een van de verdachten zich ook schuldig gemaakt aan het witwassen van geld.

Op de website van Omroep Gelderland staat een telefonisch interview met de woordvoerder van politie over deze zaak.

De familie van van Geenen is niet verbaasd over de arrestaties in Hans' kennissenkring. Volgens hen heeft de moord echter niets met de hasjhandel te maken. De politie denkt daar juist wel aan.

Er gaan ook geruchten dat Hans plannen had om naar het buitenland te gaan met ene Patricia K., vrouw van Albert K. en dat de dader in die kringen gezocht zou moeten worden.

Zie ook: OM vraagt meer onderzoek tijdens pro forma zitting.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook