vrijdag 5 februari 2010

Drietal vrijuit in frikadelzaak

Het Openbaar Ministerie (OM) in Leeuwarden heeft het cassatieberoep in de Friese frikadelverkrachtingszaak ingetrokken. Dat maakte een woordvoerder van het OM vrijdag bekend. Het gerechtshof in Leeuwarden sprak in december vorig jaar drie jongens vrij die in 2006 een toen nog 14-jarige jongen met een bevroren frikadel zouden hebben verkracht.


Volgens het gerechtshof heeft het anaal inbrengen van een frikadel in het algemeen een seksuele lading, maar ontbrak die in dit geval. Het OM was het in eerste instantie niet eens met deze beoordeling van de zaak, maar legt zich nu bij die uitspraak neer.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Politie schiet schietende man dood

Agenten hebben vanmiddag in Spijkenisse een nog onbekende man neergeschoten. Hij overleed ter plaatse aan zijn verwondingen.

De politie kreeg rond half drie een melding over een ruzie in de relationele sfeer. Gealarmeerde agenten gingen naar de woning aan de Hoeklaan. Daar zagen zij niemand meer, wel reden er twee auto's bij het huis vandaan. De man in de ene auto reed de auto van een vrouw klem, trok een wapen en schoot op de vrouw. Daarop schoten de agenten de man neer.

De vrouw is met ernstige verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. Ook haar identiteit is nog onbekend.

De rijksrecherche heeft inmiddels een onderzoek ingesteld naar de toedracht van het incident. Dat gebeurt altijd als een politieagent gericht heeft geschoten.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Pool verdacht van moorden Almelo

De Poolse inbreker (25) gisteren in Almelo is aangehouden, wordt ook verdacht van het plegen van de twee moorden in die plaats op Jannes Jellema (53) en Hennie Hoppes (73). Eerder was dat niet het geval

De Pool wordt volgende week voorgeleid. De politie ontdekte woensdagavond in een woning aan de Goossenmaatsweg in Almelo het lijk van Jellema. De volgende ochtend trof de politie in een woning aan de Ambtstraat in dezelfde wijk het levenloze lichaam van Hoppes aan. In deze straat werd ook de inbreker aangehouden. De twee straten liggen niet ver van elkaar.

De verdachte heeft inmiddels een verklaring afgelegd. De politie wil daar inhoudelijk nog niets over kwijt. Vooralsnog is de Pool de enige verdachte in deze moordzaak.

Update 25-11-2011: tegen de Pool wordt 24 jaar geëist.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Hogere straf voor moord op Isabelle Kwakernaat in hoger beroep

Isabella Kwakernaat
Anna 'Josje' Bosman (47) uit Arnhemse die in juni 2008 haar toen 14-jarige dochter Isabelle Kwakernaat drogeerde en vergaste, is vandaag in hoger beroep opnieuw wegens moord veroordeeld. Het gerechtshof in Arnhem legde de vrouw acht jaar cel op, de straf die de advocaat-generaal twee weken eerder ook eiste.

De rechtbank in Arnhem veroordeelde Anna Bosman eerder wegens moord tot zes jaar cel. De officier van justitie had vier jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist.
Het hof begreep dat het Pieter Baan Centrum geen stoornis bij de vrouw kon vaststellen, waarop dwangverpleging het antwoord moet zijn. Maar het hof vindt zes jaar cel zonder tbs een te lage straf voor zo'n ernstig misdrijf, ook al beschouwt zij de vrouw wel als verminderd toerekeningsvatbaar.

Het gerechtshof heeft de vrouw wegens moord veroordeeld, omdat uit bewijsstukken duidelijk is geworden dat zij gedurende meerdere dagen plannen maakte om zichzelf en haar dochter om te brengen. Nadat zij haar dochter had gedrogeerd, draaide de vrouw een gasfles open en ging naast het meisje liggen. De dochter overleed, de moeder werd gered.

Als het Hof 6 jaar cel te weinig vindt waarom dan geen 15 jaar ipv 8 jaar. Zes jaar, acht jaar, het blijft zeer weinig voor een noord

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Advocaat Ron P.: 'Viets en Dubois opnieuw onderzoeken'

Advocaat mr. R. van Boom, -de raadsman van de in de Puttense moordzaak tot vijftien jaar cel veroordeelde Ron P (34)- wil dat bij de behandeling van het hoger beroep uitdrukkelijk ook weer aandacht wordt besteed aan de zwagers Viets en Dubois, de verdachten die eerder werden veroordeeld en vervolgens vrijgesproken.

Van Boom heeft deze onderzoekswens vandaag op tafel gelegd bij het gerechtshof in Arnhem dat zich over enkele maanden gaat buigen over de tragische verkrachting en moord waarvan op 9 januari 1994 stewardess Christel Ambrosius (23) slachtoffer is geworden.

Herman Dubois en Wilco Viets werden in de jaren negentig tot tien jaar veroordeeld, maar na het uitzitten van bijna zeven jaar vrijgesproken na een herzieningsprocedure voor de Hoge Raad.

"Maar vrijspraak wil niet zeggen dat je het niet gedaan hebt," aldus de advocaat van Ron P. " Het betekent alleen dat er niet voldoende overtuigend bewijs kon worden geleverd."

De raadsman wees het hof erop dat Anja, echtgenote van een van de zwagers, op de avond van 20 mei 2008 toen Ron P. na een 'dna -match' was gearresteerd, 's avonds in het tv- programma Knevel & v.d. Brink opmerkte dat haar man op de moorddag in 1994 " met mijn oom" een rondje was gaan rijden, en dat hij op die manier verdachte was geworden. Maar de lezing van haar man en haar zwager, na een aantal fragmentarische "bekentenissen," was nu juist dat zij die dag níet met de auto het bos in waren geweest, laat staan dat ze bij de woning van Christels oma waren aangeland waar het misdrijf zich had voltrokken.

Mr. Van Boom merkte ook nog op dat de Hoge Raad in de Putense affaire "de grootste dwaling in het recht aller tijden" op zijn konto heeft geschreven, door uit een deskundigen- verklaring ten onrechte te concluderen dat bij verkrachting de zogenaamde "versleping" van sperma dat eerder tijdens een vrijwillige gemeenschap bij een vrouw is gedeponeerd, onmogelijk zou zijn.

Het gerechtshof geeft op 4 maart een tussenbeslissing over onderzoekshandelingen die nog noodzakelijk zijn voordat de inhoudelijke behandeling van de strafzaak kan beginnen. De advocaat heeft gevraagd om een lage stoet getuigen onder wie politiemensen, officieren van justitie, dna-experts en minister van justitie Hirsch Ballin.

We kunnen er wel van uit gaan dat het verzoek niet ingewilligd zal worden: Justitie heeft zich flink gebrand aan de zaak en wil dat niet nog een keer gaan doen.
Hoewel ik weinig twijfels over de schuld van Ron P. heb, is zijn veroordeling natuurlijk juridisch niet helemaal in orde: Justitie heeft lang volgehouden dat Viets en Dubois toch écht de echte daders waren. Zij deden dit zelfs nog ná de vrijlating van Viets en Dubois. Zij gingen dus nog steeds uit van het 'geheime vriendje waar niemand van wist'. Nu is dat 'geheime vriendje' dan uiteindelijk gevonden en nu noemt justitie haar eigen theorie onzin: "Ron P. kan niet haar vriendje zijn want ze heeft niemand over hem vertelt".

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Vrouw van fiets geschoten

Een fietsende vrouw is vrijdagmiddag op het Halvezolenpad in Sprang-Capelle zwaargewond geraakt, nadat zij door een man vanaf de kant van de weg was beschoten. De vrouw is met verwondingen aan arm en been naar het ziekenhuis in Tilburg gebracht.

De vrouw fietste vrijdagmiddag vanuit Waalwijk in de richting van Sprang-Capelle toen zij door de man die achter een boom stond te wachten onder vuur werd genomen. De man ging er op de fiets vandoor in de richting van Waalwijk. Volgens de politie gaat om een man van ongeveer 60 jaar en lijkt de vrouw een willekeurig slachtoffer.

Omstreeks drie uur is in het centrum van Waalwijk de vermoedelijke dader aangehouden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Levenslang voor Koreaan voor moord op Nederlandse in België

De Koreaan Hee Chan Schefer (37) (Foto) uit Maastricht is vrijdag door het Hof van assisen in het Belgische Tongeren veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de moord op zijn Nederlandse vriendin Corrie Polie (41) op 30 december 2007.

De voorbedachtheid van de moord bleek volgens het hof uit de sms-berichten en de chatsessies op internet, waarin Schefer aankondigde dat hij haar zou doden.

Hee Chan Schefer stak Corrie met een mes dood voor de ogen van haar drie jonge kinderen in de woning van zijn zus in het Belgische Peer, net over de grens met Nederland. Na zijn daad ging Hee Chan in een café een biertje drinken zonder zich om de kinderen en het slachtoffer te bekommeren.

Volgens de Koreaan waren bij hem de stoppen doorgeslagen toen zijn vriendin hem vertelde dat ze terug naar Groningen wilde, waar ze zich na eerdere relatieproblemen al eens had schuilgehouden in een opvangtehuis.
Geweld liep als een rode draad door het leven van Schefer. Hij en zijn zus Namjo werden in 1977 geadopteerd door een gezin uit Lanaken. Volgens De vrouw was het een warm nest, maar doken er verschillende problemen op vanaf de zestiende verjaardag van haar broer. Vooral toen die alleen ging wonen, werden de feiten ernstig. Hij sloeg zijn vriendinnen en probeerde er zelfs één te wurgen. Op het assisenproces in Tongeren van Hee Chan Schefer heeft voorzitter Michel Jordens enkele ex-vriendinnen die te maken kregen met ernstig partnergeweld verhoord.

In België is een uitspraak van het Hof van assisen definitief; beroep is niet mogelijk.

Corrie Pollie had eerder al aangifte gedaan tegen Schefer voor mishandeling en had haar ouders laten weten dat zij bang was dat hij haar om zou brengen. Zij had ook al lange tijd ondergedoken gezeten in een opvanghuis in Groningen, maar had zich mogelijk laten overhalen de kerst en nieuwjaarsperiode met Schefer door te brengen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook