woensdag 31 december 2008

6 jaar cel voor moord op dochter van 14

Isabelle Kwakernaat
Isabelle Clemence Josephina Kwakernaat
Mevrouw A.P. 'Josje' Bosman (46) uit Arnhem moet zes jaar de cel in wegens moord op haar dochter. De rechtbank acht bewezen dat Josje Bosman haar 14-jarige dochter Isabelle C.J. Kwakernaat op 20 juni heeft gedrogeerd met antidepressiva en slaapmiddelen en vervolgens met haar dochter bij een opengedraaide gasfles is gaan liggen. De combinatie van het ingeademde gas en de medicijnen werden het meisje fataal.
Het OM had vier jaar cel plus Tbs met dwangverpleging geëist. Voor dwangverpleging was volgens deskundigen de kans op herhaling niet groot genoeg.
De rechtbank volgt die redenering. Voor Tbs met voorwaarden kan echter volgens de geldende regels een bijkomende celstraf niet boven de vier jaar uitkomen. De rechtbank vindt vier jaar cel echter te kort en heeft daarom afgezien van TBS met voorwaarden*.

Het meisje heeft volgens de rechtbank doodsangsten uitgestaan in de periode voor haar dood. Eerst om haar suïcidale moeder en later om zichzelf.
Josje Bosman
josje_bosman
De moeder bezocht sites over zelfmoord. Isabelle, geliefd als dj Redgie rokket op internet, moet al bange vermoedens hebben gehad. Via msn slaakte ze noodkreten: „Mamma is helemaal gek geworden. Ze heeft me gisteren slaappillen gegeven en overal hangen briefjes.” Een ander msn-contact begreep: moeder was haar kind aan ’t vergiftigen. Twee dagen voor haar dood had ze in een sms-bericht gemeld:” Ik wil nog niet dood. Help me…”
Op de ochtend van de moord werden de moeder en dochter in een gaslucht bij de sissende fles in hun woning aan de Bonte Wetering nr 10 in de wijk Geitenkamp aangetroffen. De Arnhemse was verward nadat haar relatie kort voor de fatale vrijdag stukliep. Het huis was van binnen afgesloten en lag vol met afscheidsbriefjes van de moeder over haar en haar dochter met teksten als: „Cremeer ons maar samen.” En: „Niemand moet zich afvragen waarom (…) We zijn vrolijk in slaap gevallen. We waren zweverig. We slapen nu. Wie weet waarvoor Isabelle is behoed.” En bij wijze van ontwerp voor een rouwadvertentie: „ Isabelle en Josje gaan samen op reis.” Josje Bosman had de gasfles in huis in verband met haar werk als glaskunstenares.


SBS6 over Isabelle
Op de zitting zelf op 17 december probeerde Josje de moord op haar dochter goed te praten: „ Ik kon haar niet achterlaten bij die klootzak van een vader,” heeft zij eens gezegd als verklaring voor haar besluit om Isabelle mee te nemen in de dood. Inmiddels heeft zij geopperd dat het meisje menigmaal zèlf ook zou hebben gezegd dat ze dood wilde omdat ze zo’n rotleven had. Op zulke momenten, vond echter de officier van justitie, is slechts een moeder te zien die de moord op haar dochter probeert goed te praten. Want diverse getuigen hebben het meisje omschreven als levenslustig en vol plannen, zich erop verheugend zang te gaan studeren aan het conservatorium. Officier Van Veen benoemde Josje’s gruwelbeslissing „ bijzonder egoïstisch gedrag. Ook uit de vele monumenten die op internet zijn achtergelaten bleek Isabella bijzonder levenslustig.
Kort na het drama had Isabella's vader Jack, Josje zelfs nog verdedigd.
Al snel raakte hij er echter ook van overtuigd dat Isabelle was vermoord door haar moeder.
Isabelle is door haar familie, vrienden en klasgenoten waardig gecremeerd waarvoor via internet een inzameling werd gehouden omdat haar vader had aangegeven de crematie niet te kunnen bekostigen. Ook werd er een virtuele tocht gehouden op internet in de virtuele wereld 'Habbo'
Zes jaar cel is héél weinig voor moord en dan nog wel op je dochter. Er zijn er die voor mindere vergrijpen meer hebben gekregen.

Update 6 oktober 2009
Vandaag werd bekend gemaakt dat de hogerberoepzaak die Josje heeft aangespannen, gepland staat voor 22 januari 2010. Oorspronkelijk stond deze voor 16 november gepland.
Het onderzoek bij het Pieter Baan Centrum waartoe het Hof op 4 juni besloot, is inmiddels afgerond.
Update 5 februari 2010
In hoger beroep is 8 jaar gegeven.


*Bij TBS met dwangverpleging wordt iemand in een TBS kliniek opgesloten en volgt daar therapie. Bij TBS met voorwaarden wordt iemand niet opgesloten in een TBS kliniek zolang hij/zij zich houdt aan bepaalde voorwaarden, zoals bijvoorbeeld het volgen van een agressie cursus of andere therapie. Dat gebeurt dan 'poliklinisch'.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook