donderdag 16 juli 2009

Eis 18 jaar voor moordpoging op agent

Tegen Cornelis van H. (28) uit Utrechtse Heuvelrug is door de officier van justitie in Utrecht 18 jaar gevangenisstraf geëist De officier achtte bewezen dat H. op het station in Driebergen een agent heeft neergestoken die daardoor blijvend invalide raakte.

De zus van de verdachte deed een melding bij de politie dat haar broer depressief het huis had verlaten en mogelijk zelfmoord wilde plegen. De agent sprak de man aan op het station. Volgens getuigen stak H. de agent direct neer. H. heeft niets willen zeggen, ook niet tijdens zijn verblijf in het Pieter Baan Centrum. Daarom is niet duidelijk geworden of hij toerekeningsvatbaar is.

De maximale straf voor poging tot moord is twintig jaar. De officier van justitie eiste een zeer hoge straf omdat het om geweld tegen een agent ging. Zij wees er bovendien op dat het slachtoffer zeer ernstig gewond is geraakt. De agent is voor de rest van zijn leven gekluisterd aan een rolstoel. Terwijl de agent alleen hulp wilde verlenen, stelde de officier vast.

De psychiaters in het Pieter Baan Centrum spraken het vermoeden uit dat de verdachte last heeft van een stoornis. Ze konden echter geen uitspraken doen over een mogelijke tbs. Daardoor kon de officier dat niet meewegen in haar eis. De officier was er van overtuigd dat de verdachte bewust niet heeft meegewerkt. Ze vond ook dat de maatschappij zo lang mogelijk beschermd moet worden tegen de agressieve uitbarstingen van de verdachte.

De uitspraak is op 30 juli.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

SCU was ondergang voor restauranthouder Giannotta

Sacra Corona Unita is een Mafia achtige organisatie in de streek Apulië (Puglia). Zij is opgericht in de late jaren 70 door Raffaele Cutulo van de Napolitaanse Camorra, als een onderafdeling van de Camorra. Later werd zij echter zelfstandig.

De SCU is geconcentreerd in de steden Brindisi en Lecce. De SCU zou bestaan uit ca 50 clans met ca 2000 leden. Hoofdactiviteiten zijn de smokkel van sigaretten, wapens, drugs en mensen, voorts witwaspraktijken en afpersing. De kern van de organisatie is de Società Segreta (=Geheim Genootschap) waar de beslissingen worden genomen.
In de Revu deze week een artikel over Aldo Giannotta, de man die ten onrechte tot levenslang veroordeeld is geweest voor de zgn A12 moorden. Hierbij werden op 22-2-2002 in de berm van de A12 bij Woerden de 2 ontzielde lichamen van de Braziliaanse drugkoeriers Paulo de Avila Garrido en José Davi gevonden.

Deze zaak is wellicht een schoolvoorbeeld van de vooringenomenheid van justitie die bereid is om iemand zonder enig hard bewijs levenslang achter de tralies te zetten. Justitie heeft Giannotta daarom ook trachten af te schilderen als zeg maar zo’n beetje de voorpost van de SCU, de Sacra Corona Unita, in Nederland.

Toegegeven Giannotta is niet helemaal brandschoon, maar er was geen enkel bewijs dat hij de moorden op de twee Brazilianen had gepland, daarbij betrokken was, of daar van af wist (anders dan wat hem na de moorden was verteld). Giannotta is dan ook zelf een slachtoffer in deze affaire.

Gianotta wordt in 1962 in Acquarica del Capo –een dorpje bij de plaats Lecce- in de provincie Lecce (regio Apulië) geboren, maar vertrekt daar in zijn jeugd. Uiteindelijk komt hij via Duitsland in Nederland terecht waar hij trouwt en een restaurant opent. Ook handelt hij in drugs (cocaïne) waarvoor hij in Duitsland, maar ook in België heeft vastgezeten. Zodoende blijft hij niet helemaal onopgemerkt voor andere Italianen –waaronder die van de SCU- die in de gevangenis zitten.

Eind jaren 90 klopt dan ook Giuseppe Lezzi bij hem aan. Lezzi, bijgenaam de ‘de Keizer’ en ‘Rode Primula’, geboren in Cavallino in de provincie Lecce, is een topfiguur bij de SCU en is ondergedoken in Nederland zoals zovele italiaanse mafiosi. Gianotta is bang voor Lezzi die hem afperst en probeert zijn restaurant over te nemen. Als Lezzi dan ook uiteindelijk gearresteerd wordt in Nederland, is Gianotta opgelucht. Dan beginnen zijn zorgen echter pas goed, want luttele tijd later klopt er een ander lid van de SCU bij hem aan. Het is Filipo Cerfeda die een klein gevolg meebrengt waaronder zijn rechterhand Fabio Franco (uit Surbo in Lecce), Andrea Pagliara, Orlando Perrone, Nicola Ivan Vitale en zijn twee soldaten Tiziano Greco en later ook Adriano Palazzo. Bang voor repressailles regelt Giannotta woonruimte voor ze aan de Churchilllaan en ze krijgen de sleutel van zijn garage. Gianotta is doodsbang voor Cerfeda die er om bekend staat voor zijn plezier te moorden. Zo is hij onder andere verantwoordelijk voor een schietpartij in Cafe The News op 26 September 2002 waarbij twee Joegoslaven, Predrag ‘Pedja’ Saku (33) en Miodrag ‘Mica’ Maric (42), omkwamen en een derde, Bozidar, gewond raakte. En hoewel hij nog maar 38 is, heeft hij in Italië al ca 20 moorden op zijn geweten. Dat heeft hem dan ook de bijnaam 'Saddam' opgeleverd.

Als Cerfeda niet bij de hoeren in de Amsterdamse clubs Elegance en Princess is, is hij gewoonlijk te vinden in 'Le Delizie' het restaurant annex Trattoria van Gianotta op de Vijzelgracht. Gianotta wordt daar vernederd. Het gezelschap blijft zolang als ze willen. Afrekenen is er niet bij en niet zelden wordt er een greep in de kassa gedaan. Cerfeda gebruikt drugs en is daardoor nog onberekenbaarder dus Gianotta durft er niet veel tegen in te brengen.

Le Delizie, Het restaurant van Giannotta waar hij door de SCU werdt afgeperst
Delizie
Bovendien kennen ze zijn familie in Italië. Ze weten waar zijn broers, zussen en ook zijn moeder wonen. Gianotta moet ze wel hun zin geven. Dan volgt er een spectaculaire actie: op 28 september 2001 bevrijden de SCU leden hun baas, Giuseppe Lezzi, uit de gevangenis Esserheem in Veenhuizen. Lezzi heeft hier toe opdracht gegeven. Weliswaar is zijn straf bijna afgelopen, maar hij vreest naar Italië uitgeleverd te worden en daar heeft hij geen zin in.

Uiteindelijk had hij dat beter wel kunnen doen want in de woning aan de Churchilllaan wordt Lezzi door zijn eigen SCU leden doodgeschoten. Lezzi stelt zich namelijk arrogant op tegen Cerfeda en zijn group, die nog maar kort bij de SCU zijn, in een poging zijn gezag te herstellen. Dit zint Cerfeda niet, Hij nodigt Lezzi uit om een Braziliaans cocaine transport te bespreken. Nicola Vitale laat hem binnen en in de gang schiet Fabio Franco hem dood. Cerfeda had Franco verteld dat Lezzi Franco wilde laten ombrengen. Lezzi wordt in het Amsterdamse Bos begraven.

Gianotta hoort later van de liquidatie en is in zekere zin wel opgelucht, in ieder geval een probleem minder.

Zijn problemen zouden echter alleen maar groter worden. Eind 2001 neemt Cerfeda Gianotta mee naar Santos, Brazilië. Weigeren is er niet bij. Cerfeda wil een drugstransport organiseren en Giannotta moet mee om te tolken en contacten te leggen. Giannotta komt geregeld in Brazilië om te feesten, spreekt dan ook vloeiend Portugees en kent er mensen. Uiteindelijk regelt Cerfeda daar het drugtransport van 20 kilo dat aanleiding zal geven tot de moorden op de A12.

Filippo Cerfeda
De boot met de drugs komt 21 februari 2002 aan in de haven van Antwerpen. Greco en Palazzo gaan er heen om de twee Braziliaanse koeriers, Paulo de Avila Garrido en José Davi, te ontmoeten en de drugs op te halen. In Antwerpen lijken er wat problemen met het lossen en met een deel van de drugs rijdt het viertal richting Amsterdam. Bij Woerden volgt dan de bloedige afrekening. Greco en Palazzo schieten de Brazilianen dood en dumpen de lijken in de berm. Omstreeks die tijd wordt Giannotta opgebeld vanuit Brazilië door de vrouw van één van de koeriers. Zij heeft nog niets van haar man vernomen en is ongerust. Giannotta belt vele keren naar het nummer dat de vrouw hem geeft, de telefoon wordt niet opgenomen. Ook Filippo Cerfeda belt, vanuit een Amsterdams bordeel naar Palazzo en informeert ‘of de jongen geboren is’. Hij krijgt dat bevestigd.

Greco en Palazzo parkeren de auto –een Fiat Punto- in de garage van Giannotta en trommelen hem ook op om te helpen met het schoonmaken: de stoelen en de bekleding zijn besmeurd met stukjes bot en hersenen.

Nog een jaar lang moet Giannotta de behandeling door de immer paranoïscher wordende coke-snuivende Cerfeda verduren Cerfeda. Dan wordt uiteindelijk Cerfeda in maart 2003 in Ridderkerk –waar hij een minnares heeft- gearresteerd op verzoek van de Italiaanse autoriteiten.

Deze keer is Giannotta nauwelijks opgelucht: Cerfeda begint hem namelijk vanuit de gevangenis dreigbrieven te schrijven. In November 2003 zoekt Giannotta dan ook maar de rust van Brazilië op.

In Brazilië wordt Giannotta dan opgezocht door Fabio Franco die weer bezig is met een drugtransport. Hoewel Giannotta niet meedoet met het transport, komt hij in aanraking met de verpakking van de drugs en laat daar zijn vingerafdrukken op achter. Die worden later in Duitsland gevonden.

De rechtbank in Lecce waar Cerfeda een gouden deal krijgt
tribunale_lecce
Cerfeda is inmiddels uitgeleverd naar Italië en geconfronteerd met een lange gevangenisstraf, kiest Cerfeda eieren voor zijn geld. Hij besluit ‘pentito’ (spijtoptant) te worden. Dat wordt een bijzonder gunstige regeling voor Cerfeda want voor al zijn misdaden, inclusief de ruim 20 moorden in Italië krijgt hij (uiteindelijk) 18 jaar gevangenisstraf. Echter, het grootste deel daarvan, ca 15 jaar mag hij uitzitten in huisarrest en hij gaat met zijn familie het getuigenbeschermingsprogramma in.

Als tegenprestatie moet hij wél al zijn misdrijven opbiechten en vertellen wie daar bij betrokken waren. Zo biecht hij dan ook de 5 moorden in Nederland op. Weliswaar heeft hij de moorden op de Brazilianen niet zelf gepleegd maar hij heeft er opdracht toe gegeven, maar zo zegt hij, dat was op bevel van ‘capo di capi’ Aldo Giannotta.

De Italianen zijn niet geïnteresseerd in de moorden in Nederland, maar geven de informatie wel door aan Nederland en begin 2004 wordt Aldo Giannotta (dan 41 jaar oud) gearresteerd voor het opdrachtgeven tot de dubbele moord op de Brazilianen. Vreemd genoeg wordt er geen verzoek ingediend bij de Italianen voor de uitlevering van Cerfeda, Franco, Palazzo en Greco voor de 5 in Nederland gepleegde moorden, alleen Giannotta wordt vervolgd. Cerfeda, Palazzo en Greco krijgen alledrie lichte straffen in Italië, Fabio Franco is op dat moment onvindbaar (hij zat nog in Brazilië).

De Rebibbia gevangenis in Rome, waar Cerfeda zijn zeer korte gevangenisstraf uitzit
rebibbia2
Justitie maakte nogal een show rondom de zaak van de A12 moorden en het vermeende Mafia (SCU eigenlijk) kopstuk Aldo Giannotta. Hoewel Giannotta hartpatient was, gedotterd was en gedurende zijn gevangenschap enkele malen opgenomen werd in het Penitentiair Ziekenhuis, werd hij als extreem vluchtgevaarlijk getransporteerd naar en van de rechtbank: Geboeid, met een geblindeerde ski-bril, in een geblindeerde auto met volgauto en motorescorte. Kijk, als iemand geen ‘Boss of all bosses’ is, dan kun je op zijn minst proberen de rechters te laten denken dat hij dat is.

Het bewijs tegen Aldo Giannotta is flinterdun. Het bestaat eigenlijk alleen uit een totaal onsamenhangende verklaring van Cerfeda die meer suggereert dan duidelijk zegt dat Giannotta bij de moorden op de 2 Brazilianen betrokken was. De verklaring van Cerfeda leek ook duidelijk gestuurd. Ontlastend voor GIannotta was eigenlijk dat de inmiddels naar Italië uitgeleverde Franco zijn verhaal bevestigde en zei dat Giannotta niets met de 2 moorden te maken had, de dreigbrieven van Cerfeda, waaruit duidelijk bleek dat Cerfeda reden had om Giannotta ‘er bij te lappen’, het feit dat Cerfeda spijtoptant was en zijn waarde werd afgemeten aan het aantal mensen dat hij beschuldigde als wel als de getuigenissen van zijn personeel, waaruit duidelijk bleek dat het niet Giannotta was die Cerfeda commandeerde maar andersom. Ook het feit dat Giannotta bij herhaling had geprobeerd de Brazilianen te bellen op verzoek van één van de echtgenotes, op een tijdstip dat de opdrachtgever toch moest weten dat dit zinloos was, moest in zijn voordeel spreken. Cerfeda leek voorts geen motief te hebben. Hij had een goedlopend restaurant en verdiende op kleine schaal wat bij met lokale coke handel en had dus geen reden om een rip-deal te organiseren met alle risico’s van dien.

Op 8 augustus 2006 wordt Giannotta echter in Utrecht tot levenslang veroordeeld. Rechter Bueno wuift zo’n beetje al het ontlastende bewijs weg en houdt vast aan de onsamenhangende verklaring van Cerfeda. Dat Giannotta eerder voor coke handel was veroordeeld en ‘ook uit Lecce kwam’ was voorts bewijs genoeg voor de veroordeling tot levenslang. De ironie is dat Cerfeda, Greco en Palazzo dan al weer vrij zijn en in een getuigenbeschermingsprogramma zitten. De later gearresteerde Franco wordt ook ‘pentito’ maar komt er minder goed af dan zijn baas. In 2008 krijgt hij 8 jaar (voor de moord op Giuseppe Vincenti van een concurrerende bende) en 14 jaar voor de moord op Lezzi. Op 12 maart 2009 eist aanklager Cataldi echter 18 jaar voor o.a. drugsmokkel, lidmaatschap van een criminele organisatie en beramen van moord. Naar verwachting zal Franco (inmiddels 44) daar maar een deel van uit moeten zitten. Ivan Nicola Vitale en Orlando Surbo Perrone krijgen op 16 december 2008 levenslang. Andrea Pagliara krijgt 30 jaar. Cerfeda, die dan al in het getuigenbeschermingsprogramma zit krijgt 18 jaar die hij in thuisarrest uit mag zitten wegens zijn medewerking met justitie. Niemand wordt vervolgd voor de daadwerkelijke moorden op de 2 brazilianen en de moord op de 2 Joegoslaven in Café The News.

Het Hof ziet de veroordeling van Giannotta echter anders. Zij stelt dat er geen enkel bewijs is voor zijn betrokkenheid bij de moorden en op 21 april 2006 wordt Giannotta dan ook door het Hof vrijgesproken. Wel krijgt hij 7 jaar vanwege zijn (discutabele) betrokkenheid bij de cocaine smokkel. Met die straf zou Giannotta 2 maanden na de uitspraak vrijkomen, ware het niet dat dit Justitie de tijd gaf om hem aan Duitsland uit te leveren voor zijn eventuele betrokkenheid bij het coketransport vanuit Brazilië in 2004. Klaarblijkelijk vindt de Duitse rechter de vingerafdrukken van Giannotta op de partij cocaine overtuigend genoeg en hij wordt veroordeeld. De lijdensweg van Giannotta is nog niet voorbij.

Zie ook: Moordenaars als kroongetuige.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis 4 jaar tegen vader die met dochter samenwoonde

Het OM heeft vandaag 4 jaar celstraf geëist tegen een man (60) in Oosterhout die al jaren met zijn dochter (33) samenwoonde alsof zij getrouwd waren. Hij wordt beschuldigd van verkrachting.

Na de scheiding kwam de dochter, die toen 13 jaar oud was, bij haar vader wonen. Toen zij 18 was ontstond op haar initiatief een seksuele relatie.

Onder druk van kennissen die het een ‘ongezonde situatie’ vonden, deed zij onlangs aangifte van seksueel misbruik. Zij kreeg daar echter spijt van, maar kon de aangifte niet meer intrekken. “Juist in dit soort situaties neemt het OM haar verantwoordelijkheid, juist ook in belang van degene die de aangifte heeft gedaan”, aldus het OM.

Belachelijk, het betreft een seksueel contact tussen 2 volwassen, instemmende mensen. Daar moet het OM niet tussen gaan zitten en bovendien, waarom is het dan weer de man die strafbaar is en niet de vrouw. Laat het OM eens echte zaken oppakken.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Geen straf voor doodslag indringer

Th. van O. (44) uit Enkhuizen is door de rechtbank in Alkmaar vandaag schuldig bevonden aan doodslag zonder hem een straf op te leggen. Hiermee volgde de rechtbank de eis van de officier van justitie van twee weken geleden.

O. wurgde eind februari vorig jaar in zijn eigen woning een indringer. Hoewel officier van justitie Bert Haneveld vindt dat doodslag was bewezen, bepleitte hij ontslag van rechtsvervolging omdat de Enkhuizenaar handelde uit zelfverdediging (noodweer).

De rechtbank gaf donderdag aan zich te kunnen vinden in dat standpunt. Het was voor Van O. onmogelijk zich aan de worsteling te onttrekken, omdat hij dan groot risico liep zelf te worden mishandeld. Zijn belager was onhandelbaar en er viel niet met hem te praten.

De indringer belde de bewuste avond tegen middernacht bij Van O. aan, waarna hij het huis binnenkwam. Tijdens een gewelddadige worsteling die volgde, kreeg de Enkhuizenaar de indringer in een wurggreep, waarna die enkele minuten later overleed.

Van O. verklaarde tegenover de rechtbank dat het nooit de bedoeling was de man te doden en dat hij zich daar nog steeds schuldig over voelt.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

37 ปีในที่คุมขังสำหรับดัตช์เฒ่าหัวงูในประเทศไทย

ที่คนฮอลันดา Willem Gerard Knoppien (52) ที่อยู่ในกรุงเทพฯวันนี้ถึง 37 ปีในคุก convicted ของผิดกฎหมายของการลิดรอนเสรีภาพและการละเมิดของเด็ก.

Gerard Knoppien เป็นความผิดของปาวๆทางเพศเหยียดหยามและถ 12 ปีเด็กระหว่างเดือนมีนาคมและธันวาคม 2007 เพื่อแทนที่หัวหิน. การคิดไทย, Thanes บัวหลวง (35) คือ 26 ปีและแปดเดือนตรุ. พวกเขาได้สามสิบวันที่จะอุทธรณ.
Knoppien ถูกปรารถนาโดยตำรวจสากล. ไทยถูกตำรวจ tipped โดยตำรวจสากลเ Knoppien ปุ่มในหลุมและกระสุนที่เหยื่อวิธีเขาได้คลอด. อาทิตย์ 2. ธันวาคม 2007 เขาได้จับ. Knoppien มีเด็กของเขาบริการแปลง 2.40 ยูโร (120 บาท). บัวหลวง Thanes ที่เอาเด็กและภายหลังเลือกเพิ่มขึ้นเกี่ยวกับสี่ยูโร (200 บาท). ที่เด็กจะ 6x แก่เขาและจัดส่งนั้น 5 ครั้งมี misused. แม้ว่าจะไม่มีหลักฐานหรือภาพถ่ายดีเอ็นเอพบโดยศาลเบิกความเชื่อถือของเด็ก.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

37 jaar cel voor Nederlandse pedofiel in Thailand

Gerard Knoppien wordt weggevoerdDe Nederlander Willem Gerard Knoppien (52) is vandaag in Bangkok tot 37 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens wederrechtelijke vrijheidsberoving en misbruik van een kind.

Gerard Knoppien werd schuldig bevonden aan het herhaaldelijk meenemen en seksueel misbruiken van een 12-jarige jongetje tussen maart en december 2007 in de plaats Hua Hin.
Een medeplichtige Thai, Thanes Bualuang (35), kreeg 26 jaar en acht maanden cel. Ze hebben dertig dagen de tijd om in hoger beroep te gaan.

Knoppien werd al gezocht door Interpol. De Thaise politie die getipt was door Interpol, hield Knoppien in de gaten en filmde hoe het slachtoffertje bij hem werd afgeleverd. Zondag 2 december 2007 werd hij gearresteerd. Knoppien had de jongen voor zijn diensten omgerekend 2,40 euro betaald (120 baht). Thanes Bualuang die het jongetje bracht en later weer ophaalde kreeg ongeveer vier euro (200 baht). De jongen zou 6x bij hem zijn afgeleverd en daarvan 5 keren zijn misbruikt. Hoewel er geen DNA bewijs of foto's waren, vond de rechter de getuigenis van de jongen geloofwaardig.

Update 18 januari 2012: In hoger beroep zijn dezelfde straffen opgelegd

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook