dinsdag 2 maart 2010

Man vast wegens dood Pool in Kesteren

Vandaag is een man (29) uit Kesteren (Gld) aangehouden in verband met dood van een man (25) uit Polen in een woning aan de Stationsstraat in Kesteren.

Op 26 april 2011 wordt de man veroordeeld tot 9 jaar.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Derde verdachte zaak Geldrop

De politie heeft in Gemert (Noord Brabant) een derde verdachte (27 jaar) opgepakt voor de dood van een man (30) in een flat in Geldrop op 6 december. Het slachtoffer werd doodgeschoten. Destijds arresteerde de politie al een man en vrouw (33 en 35 jaar) uit Gemert. Zij zitten nog vast.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: Acht jaar cel voor doden echtgenote

Jan K. (59) uit Amsterdam is vandaag veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar voor doodslag op zijn echtgenote Sandra Hendriks (46) op 13 augustus 2009. De officier van justitie had tien jaar celstraf geëist.

De rechtbank achtte bewezen dat hij zijn vrouw Sandra heeft geslagen met een balk, waarna hij haar in de echtelijke woning in Amsterdam Zuidoost wurgde. Het echtpaar maakte ruzie over een bedrag van 12.000 euro dat K. op eigen houtje van de gezamenlijke rekening had gehaald om zakelijke financiële problemen op te lossen. Na zijn daad probeerde K. zelfmoord te plegen.

De uiteindelijke straf viel twee jaar lager uit dan de eis, omdat Jan K. volledig heeft meegewerkt aan het onderzoek en niet eerder voor een misdrijf is veroordeeld. De rechter vindt bovendien dat de dader 'de liefde van zijn leven' is verloren en dat hij verder zal moeten leven met de wetenschap dat hij daarvan de veroorzaker is.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: 4 jaar in Purmerendse kindermoord in hoger beroep

Kim V. is door het Hof in Amsterdam veroordeeld tot 4 jaar en tbs voor de moord op haar beide kinderen Romy en Daniël. Kim V. werd in november 2007 door de rechtbank vrijgesproken. Het gerechtshof Amsterdam acht wel bewezen dat zij in juni 2006 beide kinderen door messteken om het leven heeft gebracht.

Door de verdediging is gesteld dat de bekentenis van K.V., die zij later heeft ingetrokken, een valse bekentenis is die onder ontoelaatbare druk werd afgelegd. Volgens de verdediging moest geloof worden gehecht aan de verklaring van de verdachte dat een zekere Bennie de woning was binnengedrongen en haar kinderen had gedood.

Het hof vindt geen redenen om aan te nemen dat het om een valse bekentenis gaat. Ook het hof vindt het door de verdediging aangevoerde optreden van de betrokken inspecteur van politie niet gepast. Maar daaruit volgt niet dat de bekentenis van de verdachte, die zij een week later in aanwezigheid van haar raadsman heeft bevestigd, een valse bekentenis is.

Het hof komt tot de conclusie dat de verdachte in haar bekentenis heeft laten blijken dat zij over daderkennis beschikte. Zij noemde details die bij de politie die haar verhoorde niet bekend waren. Verschillende deskundigen hebben de wijze waarop de verhoren hebben plaatsgevonden beoordeeld. Ook zij vinden dat daderkennis een duidelijke aanwijzing is dat een bekentenis niet vals is.

Er is veel DNA-onderzoek verricht in deze zaak en diverse deskundigen hebben onderzoek gedaan naar het patroon van bloedvlekken. Ook uit het forensisch technisch bewijs blijkt volgens het hof dat de verdachte de dader was. De bloedspatten op de kleding van de verdachte wijzen erop dat zij vlak bij het bedje van Romy stond toen deze werd doodgestoken. Ook een bloedspat op de pols en een bloedspat op de onderarm van de verdachte vormen daarvoor bewijs. De resultaten van het DNA-onderzoek geven geen aanwijzing dat er nog een onbekende persoon ter plekke was.

Het hof heeft onderzoek laten doen naar de onbekende ‘Bennie’. Dat heeft geen enkele aanwijzing voor het bestaan van zo iemand opgeleverd. Er zijn ook geen aanwijzingen gevonden dat er in de woning een worsteling is geweest tussen de verdachte en deze ’Bennie’.

Uit het onderzoek door het Pieter Baan Centrum komt naar voren dat de verdachte een ernstige  persoonlijkheidsstoornis heeft die kan leiden tot een plotselinge agressieuitbarsting. Het gebruik van cocaïne, dat de verdachte heeft erkend, kan zo’n uitbarsting verergeren. Het is dringend nodig dat de verdachte een langdurige therapie volgt. Daarom heeft het hof de verdachte een terbeschikkingstelling met bevel tot verpleging opgelegd. Daarnaast heeft het hof een kortere gevangenisstraf opgelegd dan door het Openbaar Ministerie was gevorderd. Het hof vindt dat de behandeling snel moet beginnen. Het hof laat daarbij meewegen dat de verdachte door het verlies van haar kinderen zwaar is gestraft en dat zij haar gruwelijke handelen en de gevolgen daarvan altijd met zich mee zal moeten dragen

LJ Nummer
BL5731

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Hoge Raad houdt zaak-Kouwenhoven aan

De Hoge Raad doet dinsdag geen uitspraak in de zaak tegen Guus Kouwenhoven, die wordt verdacht van oorlogsmisdaden en wapenhandel in Liberia. Kouwenhoven werd eerder door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot acht jaar cel, maar het gerechtshof in die stad sprak hem in vrij.

Er is nog geen nieuwe datum bepaald waarop de Hoge Raad een oordeel uitspreekt over de vrijspraak, meldde een woordvoerster.

Het Openbaar Ministerie verdenkt Kouwenhoven ervan dat hij in 2002 en 2003 wapens importeerde in Liberia, dat toen werd verscheurd door burgeroorlog. Ook zou Kouwenhoven milities hebben gehad die voor de toenmalige machthebber Charles Taylor vochten.

De rechtbank sprak de zakenman vrij van oorlogsmisdaden, maar veroordeelde hem wel voor wapenhandel. Het hof in Den Haag was echter van mening dat het OM geen goed onderzoek had gedaan en sprak de man vrij.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Man bekent moord Hilversum

Jan B. (42), één van de verdachten in de zaak waarbij Hassan Kirkan op 15 november vorig jaar met een koevoet de hersens werden ingeslagen in een pand in Hilversum, heeft bekend. Dat heeft advocaat S. Pol, die de man vertegenwoordigt, dinsdag gezegd na een pro-formazitting voor de rechtbank in Amsterdam.

Het lichaam van Kirkan werd na een brand in het pand gevonden. Het Openbaar Ministerie verdenkt de drie verdachten van moord en brandstichting.

Het slachtoffer stond er volgens advocaat Pol om bekend een 'kwade dronk' te hebben en regelmatig bedreigingen te uiten. Tijdens zijn verblijf in het bewuste pand, dat bekendstaat als een plek waar verslaafden en zwervers verblijven, zou hij stalen staven binnen handbereik hebben gehad om zichzelf te beschermen.

Op de bewuste avond zag Jan B., de cliënt van advocaat Pol, Kirkan in het schemerdonker op zich afkomen. De met een oog slechtziende B. zou zich bedreigd hebben gevoeld en deelde een aantal klappen uit met een koevoet. Die zou standaard in de auto hebben gelegen waarover de drie verdachten de beschikking hadden, omdat een van hen een koperdief zou zijn.

Een van de twee andere verdachten zou ook hebben geslagen, maar wie is nog niet duidelijk. De verdachten zouden in het pand een matras in brand hebben gestoken om de aandacht van de buren te trekken, opdat Kirkan zou worden gevonden. Volgens Pol leefde het slachtoffer nog op het moment dat de drie verdachten het pand verlieten.

Op verzoek van de verdediging besloot de rechtbank op locatie een reconstructie te organiseren. Daar is haast bij, omdat de nieuwe eigenaar van het betreffende pand sloopplannen heeft. De schouw moet plaatsvinden voorafgaand aan psychisch onderzoek van de verdachten door het Pieter Baan Centrum en voordat zij verder verhoord worden.

De officier van justitie stemde in met alle getuigenverzoeken door de verdediging, waaronder het horen van ambulancepersoneel, de brandmeester en een patholoog. De rechter verwees de zaak daartoe terug naar de rechter-commissaris.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Knuppelverdachte ook verdacht van verkrachting

De man (19) uit Enschede, die is opgepakt omdat hij op 17 februari een vrouw heeft mishandeld met een knuppel, is nu ook verdachte in een verkrachtingszaak.

Een 43-jarige vrouw werd zondag in Enschede bruut mishandeld en verkracht. De 19-jarige zou daar volgens de politie ook verantwoordelijk voor zijn.

Maandag werd de verdachte voorgeleid bij de Rechter Commissaris in Almelo. Deze besliste dat de 19-jarige voor beide zaken, zowel de mishandeling met de houten knuppel als de mishandeling met verkrachting, voor verder onderzoek in bewaring kon worden gesteld.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Haagse Islam Democraat slaat man neer om verkiezingsfolders

Nasar Hegiel (foto) mishandelde na het gebed in de As-Soennah een partijgenoot (51). De nummer zeven op de kieslijst van de Haagse Islam Democraten verloor zijn geduld bij een ruzie over verdwenen folders van de partij.

Het slachtoffer raakte buiten westen en hield er ook een gebroken hand aan over. De partij geneert zich enorm over het voorval. "Als dit waar is moet het consequenties hebben”, aldus lijsttrekker Dilaver Delikaya. Het slachtoffer heeft na behandeling in het ziekenhuis aangifte gedaan.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Dode vrouw in Emmen

In een woning aan het Valkenveld in Emmen is maandagavond een dode vrouw (47) aangetroffen.

Een gewonde man (48) die in de woning aanwezig was is in comateuze toestand naar het ziekenhuis gebracht.

De politie kreeg een melding en sloeg bij de woninghet raam in om het pand binnen te komen.
In het huis zou een vrouw met een klein kind wonen, er werd echter geen kind aangetroffen.

Update 8 Maart 2010: De  vrouw is volgens de politie niet door geweld om het leven gekomen. Dat heeft de politie maandag bekendgemaakt.

Waaraan de vrouw wel is overleden, is nog niet bekend. Op het lichaam van de vrouw wordt toxicologisch onderzoek verricht. De man is overgebracht naar het ziekenhuis in Emmen en is daarna opgenomen in een kliniek voor psychische hulp. Volgens de politiewoordvoerder is de man te verward om te kunnen worden gehoord.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook