donderdag 22 april 2010

Uitspraak: 16 jaar voor 'Postcode Loterijmoord' op Lilian Pisani Doesburg

Francesco Pisani (50) is door de rechtbank in ’s-Gravenhage vandaag  veroordeeld tot een gevangenisstraf van 16 jaar wegens de moord op zijn echtgenote Lilian Pisani-Doesburg (49) in de nacht van 3 op 4 januari 2009 in een woning aan de Theresiastraat in Den Haag, .


Francesco heeft zijn vrouw Lilian in de echtelijke slaapkamer op meedogenloze wijze met vier kogels om het leven gebracht, aldus de rechtbank. De wijze waarop enkele van die kogels zijn afgevuurd doet bijna denken aan een executie.

Het echtpaar Pisani, dat ruim 25 jaar samen waren, hadden samen drie dochters. Het slachtoffer had in november 2008 aan haar man gezegd dat zij niet meer met hem verder wilde en twee dagen voor de fatale 4e januari 2009 had zij hem bovendien verteld dat zij iemand anders ontmoet had met wie zij mogelijk wel een toekomst meende te hebben. Uit alles blijkt dat verdachte het dreigende einde van zijn huwelijk niet heeft kunnen verkroppen, aldus de rechtbank, en het kan naar het oordeel van de rechtbank niet anders zijn dan dat hij onder de indruk van juist die gevoelens een einde heeft gemaakt aan het leven van zijn echtgenote.
De verdachte heeft zelf ter terechtzitting geen duidelijkheid kunnen of willen verschaffen omtrent zijn motieven. Hij heeft slechts in algemene bewoordingen van zijn spijt getuigd.

De verdachte wordt ten aanzien van het delict volledig toerekeningsvatbaar geacht. Er zijn onvoldoende aanwijzingen dat zijn ziekte van invloed is geweest op het door hem gepleegde delict.

De rechtbank heeft aanleiding gezien tot enige, zij het beperkte, matiging van de op te leggen gevangenisstraf ten opzichte van de gevangenisstraf van 18 jaar die de officier van justitie had gevorderd. In het bijzonder het feit dat verdachte nog nooit voor een strafbaar feit veroordeeld is en niet over een goede gezondheid beschikt, dient tot een iets lagere straf te leiden, aldus de rechtbank.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Waar is het bewijs tegen de moeder van baby Lani?

In Netwerk vanavond het verhaal van Brenda (33) die ervan wordt verdacht haar dochtertje opzettelijk ziek te maken. Volgens het Openbaar Ministerie heeft Brenda gerommeld met de sondevoeding van haar baby tijdens ziekenhuisopnames. Maar is er wel voldoende bewijs om de moeder te veroordelen?

Dochtertje Lani wordt vrij snel na de geboorte ziek en verblijft meerdere malen in het academisch ziekenhuis UMCG in Groningen. Daar krijgt het verplegend personeel argwaan. Het ziekenhuis meent dat de moeder lijdt aan het syndroom van Münchhausen by Proxy.

Door de mishandeling van haar eigen kind zou de vrouw aandacht willen krijgen van medici. Maar rechtspsycholoog Van Koppen en kinderrechter Van der Reijt menen dat er nauwelijks bewijsmateriaal is in deze zaak. Het ligt extra gevoelig omdat beide ouders als gevangenismedewerkers in dienst zijn van Justitie.

De inmiddels twee-jarige Lani is uit huis geplaatst en woont op een geheime plek. Haar ouders mogen hun kind slechts één keer in de twee weken een uurtje zien onder toeziend oog van een gezinsvoogd.

In Netwerk vertelt Brenda over de verdachtmakingen en de ingrijpende gevolgen daarvan voor haar gezin. Van Koppen en Van der Reijt uiten kritiek op de bevindingen van het ziekenhuis.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak 9 jaar cq. 2 maanden voor kastmoord Nuth in Hoger beroep

De Engelsman Roy M. (43) is in hoger beroep door het gerechtshof 's-Hertogenbosch veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf wegens doodslag op de Schot Jonathan Kennedy (31) op 7 januari 2007 in Nuth. Engelsman Paul M. (35) werd veroordeeld tot 2 maanden gevangenis voor poging tot zware mishandeling van Kennedy. Roy M. en Paul M. kregen in de nacht van 6 op 7 januari 2007 ruzie met Jonathan in zijn/hun woning in Nuth. Het hof stelt vast dat Paul M. het slachtoffer een vuistslag in het gezicht heeft gegeven. Roy M. heeft het slachtoffer opzettelijk door middel van messteken om het leven gebracht. Anders dan het OM acht het hof niet wettig en overtuigend bewezen dat hierbij sprake is geweest van een nauwe en bewuste samenwerking tussen de twee verdachten. Bij het opleggen van de negen jaar gevangenisstraf heeft het hof bijzonder in aanmerking genomen dat de verdachte wist dat het lijk van het slachtoffer in een kast was verborgen. Hij heeft hierover niets losgelaten in een telefoongesprek met de moeder van het slachtoffer. Door die informatie achter te houden hebben de nabestaanden niet op een waardige manier afscheid kunnen nemen van hun familielid, hetgeen het hof hem zeer zwaar aanrekent. De rechtbank had beide verdachten op 25 september 2008 veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Roofmoord op Willy van Wanrooy weer onder de loep

De Tilburgse politie heeft op basis van extra informatie weer twaalf rechercheurs op het onderzoek naar de roofmoord op Willy van Wanrooy (50) in 2008 gezet.

Van Wanrooy werd op 21 april 2008 zwaargewond gevonden in zijn woning en overleed korte tijd later in het ziekenhuis. Uit zijn woning was een nieuwe televisie gestolen. Willy van Wanrooy kwam die nacht om 1.30 thuis en om 1.44 u kwam reeds een melding dat er in de woning wat gaande was.

Johan L.
In totaal vier mensen werden destijds voor het misdrijf opgepakt maar zij werden na korte of langere door de rechter vrijgelaten. Twee van de verdachten -Alex en Bianca- waren huisgenoten van Willy. Een derde verdachte Johan L. (foto) zou de overval hebben opgebiecht aan zijn ex zwager Wilfred en aan zijn schoonvader. Johan L. woonde destijds bij Wilfred in het Beatrixhof, in de buurt van Willy.

De 'nieuwe informatie' waarover de politie nu beschikt komt uit meerdere bronnen. Het rechercheteam is al in februari samengesteld.

Update 5 maart 2012: De politie arresteert Johan L. (37) opnieuw.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: 18 jaar voor moord Naarden-Bussum

Ali D.(46) is door de rechtbank in Amsterdam vandaag veroordeeld tot achttien jaar celstraf wegens een dodelijke steekpartij bij treinstation Naarden-Bussum op 16 augustus waarbij Ali D. zijn ex-vrouw en haar nieuwe partner neerstak. De vrouw raakte zwaargewond, de man overleed. De straf is conform de eis van justitie.

D. en zijn ex, beiden van Turkse afkomst, hadden de bewuste dag bij het station afgesproken. Hun dochtertje was bij haar vader geweest en zou weer worden opgehaald door haar moeder. De nieuwe vriend was voor het eerst meegekomen bij het ophalen van het kind. De dader ging door het lint, trok een mes en begon op hen in te steken. Dat gebeurde waar het meisje bij was.

Volgens de rechtbank is D. schuldig aan moord en poging tot moord. Zij acht bewezen dat hij het besluit om de twee slachtoffers neer te steken al enige tijd eerder had genomen. De rechter noemde de steekpartij “buitengewoon ernstig en schokkend”.

De dader vertelde eerder tijdens de rechtszaak dat hij niet meer precies weet wat er is gebeurd op de noodlottige dag. Het zou zwart voor zijn ogen zijn geworden. De verdediging stelde dat D. handelde uit noodweer, maar de rechtbank oordeelde dat er geen sprake is van zelfverdediging.

De neergestoken vrouw was op het moment van de steekpartij hoogzwanger van haar nieuwe man. Het kindje, een jongen, kwam een week na de dood van zijn vader ter wereld. De rechter constateerde donderdag het wrange feit dat de dochter van de moordenaar en het zoontje van de vermoorde man zullen opgroeien in hetzelfde gezin.

Volgens de rechtbank was D. tijdens de steekpartij enigszins verminderd toerekeningsvatbaar. Tijdens de rechtszaak beweerde de dader dat de overheid geheime dossiers over zijn stukgelopen huwelijk heeft en dat hij al een tijdje werd achtervolgd.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak Utrechtse drugsmoord

Vandaag komt de uitspraak in de Utrechtse drugsmoord waarin tegen Leonard S. (27) uit Rotterdam levenslang is geëist. en 30 jaar tegen zijn kompaan Cartney K (21).
Echter nog geen nieuws.
Update 28 april 2010. Het wordt 30 en 16 jaar.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook