dinsdag 10 juni 2008

Reinier Smit krijgt 12 jaar voor doodslag op zijn vrouw

De rechtbank in Groningen heeft dinsdag Reiner Smit veroordeeld tot twaalf jaar celstraf wegens doodslag van zijn echtgenote Gonda Smit Drent in 1996. Dat is 3 jaar minder dan de eis.

Reinier heeft volgens de rechtbank zijn vrouw op 11 december van dat jaar in hun woning aan de Hoofdstraat in Hoogezand gedood door haar met een voorwerp achter op het hoofd te slaan. Vervolgens stak hij de woning in brand.

Reconstructie van de brand toonde aan dat Reinier bij de woning aanwezig was op het moment dat de brand ontstond. Verder blijkt uit sectie dat zij al was overleden aan haar verwondingen voordat de brand uitbrak.

Volgens de rechter heeft Smit zijn vrouw, na haar eerst te hebben doodgeslagen, besprenkeld met benzine. Om de sporen van geweld te wissen, stak hij vervolgens de woning in brand. Smit beschikte niet over een deugdelijk alibi.

Aanleiding voor het misdrijf vormde zou een onverwachte ontmoeting zijn die Reinier Smit die ochtend met zijn vrouw gehad had in het casino in Groningen, waar zij de gokverslaving van haar man zou hebben gehekeld.

Deze uitspraak is opmerkelijk daar met dezelfde bewijslast men eerder geen mogelijkheid zag om tot een veroordeling te komen. Bewijsvoering wordt er gewoonlijk met de jaren niet betrouwbaarder op. De straf van 12 jaar staat in schril contrast met de straf van 7 jaar die vorige week nog in Groningen werd uitgesproken voor Shaban S. die eerst zijn vrouw had gewurgd, daarna mogelijk nog levend had opgehangen en vervolgens vertelde dat zij zelfmoord had gepleegd. De straf staat ook in schril contrast met de 8 jaar die Richard E. deze maand kreeg voor het ombrengen van zijn vrouw en het begraven van haar lijk.


Zie ook:Naschrift 11 Juni 2008:
Reinier Smit heeft zich 11 juni aangegeven bij de politie in Amersfoort. Hij is direct aangehouden en opgesloten.

Smit gaat in hoger beroep tegen zijn straf.
Update 21 December 2008:
In een uitzending van Peter de Vries werd verteld dat Reinier Smit een medegedetineerde voor geld bereid gevonden zou hebben om de schuld op zich te nemen, waarna deze man zich tot de Vries wendde met het verhaal.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Wat gebeurde er met de chauffeur van Joris Demmink

Vanaf oktober 2004 circuleren er geruchten als zou de chauffeur die Joris Demmink naar zijn kindersex-afspraken reed en op zijn achterbank van alles heeft zien gebeuren, ene Mosterd, op mysterieuze wijze om het leven zijn gekomen nadat hij de seksuele delicten van Demmink aan de kaak wilde stellen. De vraag is nu: hoe wijd vertakt is het kindersex-netwerk in de Nederlandse magistratuur en politiek?
De huisarts Joyce Labruyere kwam op het spoor van kinderen die waren misbruikt door hoge ambtenaren. Ze trok aan de bel. Diende klachten in bij het OM. Ze leeft niet meer. Onder verdachte omstandigheden is ze gestorven.

Mr. Wilfred Brinkhuis organiseerde seksfeestjes voor volwassenen in Utrecht. Hij kwam zo in contact met hoge ambtenaren die zijn ruimtes wilde gebruiken voor pedofeestjes. Daar wilde hij niet aan meewerken en klaagde bij het OM. Hij leeft niet meer. Onder verdachte omstandigheden is hij gestorven.

Maarten van Traa ontdekte dat er banden bestonden tussen de IRT-affaire en enkele hoge ambtenaren en hun seksuele voorkeur. Hij leeft niet meer. Hij stierf onder verdachte omstandigheden.

Chauffeur Mosterd reed zowel Aad Kosto als Joris Demmink. Hij beklaagde zich bij zijn chef over het gedrag van Demmink die op de achterbank van zijn auto jongetjes misbruikte. Hij leeft niet meer. Hij stierf onder verdachte omstandigheden.

Aldus een anonieme posting op de website nrcombudsman. Je hoeft geen strafrechtdeskundige te zijn om deze posting serieus te nemen. De moord op Joyce Labruyere en vooral de juridische afwikkeling ervan stinken aan alle kanten. Het OM maakte bij de vervolging van de vermeende moordenaar van Labruyere gebruik van een kroongetuige die door de verdediging niet mocht worden ondervraagd en van wie de identiteit nooit is komen vast te staan. Nou, dan weet je wel hoe laat het is: een bullshit-proces! Door de Hoge Raad is dat ook erkend: de zaak werd terugverwezen en de verdachte ging vrijuit waardoor de zaak de facto onopgelost is gebleven.
Lees verder Het Vrije Volk

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook