donderdag 31 juli 2014

Uitspraak: 6 jaar voor neersteken oud-sektelid

Erwin S.(26), een christensektelid van de Orde der Transformanten uit Hoeven,is veroordeeld tot zes jaar. Hij stak oud-lid van de sekte Jeroen van Hasselt neer, die het voorval overleefde.

Het OM had tien jaar geëist, maar volgens de rechter is de dader "jong en naïef, iemand die idealen nastreeft en nog geen strafblad heeft". Voor de rechter voldoende verzachtende omstandigheden en dus kreeg hij een lagere straf dan de eis van het OM.

Hasselt had zich teruggetrokken uit de sekte, in tegenstelling tot zijn ex-vrouw en kinderen. Op de bewuste ochtend belde S., vermomd met een pruik en met een bos bloemen in zijn handen, aan bij Hasselt.

Toen Hasselt open deed, kreeg hij direct een klap op zijn hoofd. S. trok een vleesmes en stak Hasselt in zijn handen, hoofd en nek. Hasselt overleefde de aanslag.

De rechter acht poging tot moord bewezen, maar S. is het daar niet mee eens. Hij zegt dat hij "alleen even wilde praten" en dat het vervolgens uit de hand liep. Reden van de steekpartij is volgens de rechter het feit dat Hasselt zich vaak negatief uitliet over de sekte. Zijn ex-vrouw had na de aanslag gezegd dat ze bij de sekte "niet over zich heen laten zeiken".

De advocaat van S. gaat in hoger beroep.

eerder waren leden van de sekte verdacht van het neersteken van de Rotterdamse Zakenman Frits Bebelaar

09 Mei 2009
Eric S., lid van de Orde der Transformanten uit Hoeven, is opnieuw Gearresteerd. Hij wordt samen met twee andere leden van de Hoevense sekte verdacht van betrokkenheid bij de moordaanslag op de Rotterdamse ...
10 Mrt 2009
Volgens het OM zit de Orde der Transformanten achter de moordaanslag op de Rotterdamse zakenman Frits Bebelaar in augustus 2008. De Orde wilde volgens het OM afrekenen met een vijand, zo stelden twee officieren ...
19 Jan 2012
Tegen twee leden (30 en 37 jaar) van de religieuze beweging Orde der Transformanten is vandaag 8 jaar geëist wegens betrokkenheid bij een poging tot moord op de Rotterdamse zakenman Frits Bebelaar. Bebelaar werd ...
15 Dec 2008
Volgens het OM zou een lid van de geloofsgemeenschap Orde der Transformanten tijdens de moordaanslag op de Rotterdamse zakenman Frits Bebelaar (56) op 2 augustus 2008, zijn -nog onbekende- opdrachtgever ...
11 Feb 2014
Het slachtoffer was met zijn vrouw en kinderen ooit lid van Orde der Transformanten. Hij stapte na een tijdje uit de sekte, maar omdat zijn vrouw volledig in de ban was geraakt van de sekteleider, moest hij haar en de kinderen ...
05 Jun 2009
De rechtbank in Rotterdam heeft twee leden van de Orde der Transformanten na negen maanden op vrije voeten gesteld. Ze zijn nog wel steeds verdacht van betrokkenheid bij de moordaanslag op de Rotterdamse ...

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Moord in GGZ instelling Delft

Voor de tweede keer in korte tijd is een psychiatrische instelling in de Haagse regio opgeschrikt door een moord. Vanmorgen vroeg werd patiënt Henk van der Lee (52) dood gevonden in een gebouw van GGZ Delfland aan de Sint-Jorisweg in Delft. Ook troffen hulpverleners daar een gewonde Vlaardinger (23) aan. Hij is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht. Diezelfde dag nog is een man (24) uit Delft opgepakt voor de moord.

Wat zich precies heeft afgespeeld in de instelling is een raadsel. Politie en GGZ willen niks zeggen zolang het rechercheonderzoek duurt.

Op 20 juni werd Ilja Dijkhuizen  (47) die patiënt en bewoner was van geestelijke-gezondheidsinstelling Parnassia in Den Haag dood in zijn bed gevonden. Guy van IJ (29) uit Capelle aan den IJssel, die ook in de instelling werd behandeld, werd daarvoor aangehouden. Rondom de instelling Parnassia vielen overigens al meer doden.

Op 19 juli 2010 werd het jongetje Yassin (9) doodgestoken door zijn moeder die onder behandeling was van Delfland. De instelling werd toen nalatig gevonden in de communicatie.

Zorgbelang Zuid-Holland, die belangen behartigt van patiënten in het gebied, maakt zich zorgen. 'Twee ernstige incidenten kort na elkaar bij eenzelfde soort instelling. Dan vraag je je af of er genoeg toezicht is,' zegt woordvoerder Erik Visser.

'Ik weet niet of dat in Delft het geval was, maar je ziet in vakantietijd nogal eens dat instellingen werken met tijdelijke uitzendkrachten.' Zij zouden niet gekwalificeerd zijn. Volgens Visser moet bij elke patiënt nauwkeurg in kaart worden gebracht of hij of zij een gevaar is voor zichzelf of anderen.

Update 19 november
GGZ Delfland heeft een conflict met het OM over een strafrechtelijk onderzoek naar een moord binnen de psychiatrische instelling in Delft op 31 juli dit jaar. De instelling wil van de rechter weten in hoeverre ze vertrouwelijke informatie aan het openbaar ministerie moet verstrekken.


Het OM verdenkt een 24-jarige psychiatrische patiënt ervan eind juli een 53-jarige man in het gebouw van GGZ Delfland aan de Sint Jorisweg in Delft omgebracht te hebben.  Hij zou er nog een andere persoon verwond hebben.
Het OM doet nog onderzoek naar de misdrijven, maar zegt daarbij gehinderd te worden door  GGZ Delfland. Die wil belangrijke gegevens, met een beroep op haar geheimhoudingsverplichtingen, niet verstrekken.

Het openbaar ministerie verlangt dat de instelling informatie verschaft over medewerkers die in de uren voor de moord dienst hadden. Ook wil ze weten welke patiënten op de afdeling waren. De medewerkers en patiënten zouden mogelijk als getuigen verhoord kunnen worden.

Verder vraagt het OM van GGZ Delfland informatie over de medicatie die de omgebrachte man gebruikte. Ook wil ze de inloggegevens van de deuren op de afdeling, om te kunnen vaststellen wie er op 31 juli aanwezig waren.
De raadkamer van de Haagse rechtbank toetst nu, op verzoek van GGZ Delfland, of de instelling zich op haar geheimhoudingsverplichtingen kan beroepen. De raadkamer doet binnen twee weken uitspraak.

GGZ Delfland laat weten dat ze het belang van het moordonderzoek van het OM 'onderkent'. Maar ze wil zich ook niet aan haar geheimhoudingsverplichtingen onttrekken. Die kunnen 'uitsluitend in uitzonderlijke situaties doorbroken worden', aldus een verklaring van de instelling. GGZ Delfland zal een onherroepelijke uitspraak van de rechter 'uiteraard respecteren'.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Vrouw omgebracht in Hilversum

Een vrouw uit Hilversum is vanmorgen rond 8.30 door de politie dood aangetroffen in een woning aan de Kloosterlaan aldaar, na een melding van geweld. Zij is het slachtoffer van een misdrijf.

De politie heeft een man die zich in de woning bevond als verdachte aangehouden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook