woensdag 28 mei 2014

20 jaar cel in Levensverzekeringsmoord

Amar H. is tot 20 jaar cel veroordeeld, omdat hij zijn vriend Steven Rijsdijk (28) uit Rotterdam op 25 februari 2013 heeft vermoord om zo een levensverzekering op te strijken. Het bedrijf van H. was begunstigde van een overlijdens- en ongevallenverzekering van het slachtoffer.

De rechtbank in Rotterdam oordeelde vandaag dat „ieder moreel besef" bij H. afwezig is. De handlanger van H., Edward A., moet voor zijn aandeel in de moord 5 jaar de gevangenis in en daarna een gedwongen tbs-behandeling ondergaan.

Steven Rijsdijk dacht door te frauderen met een ongevallen- en overlijdensrisicoverzekering nooit meer te hoeven werken. Wat hij volgens justitie niet wist, was dat zijn compagnon een complot had beraamd om bij zijn overlijden de uitkering op te strijken.

In de polis wordt echter ook opgenomen dat zijn toekomstig 'compagnon' de begunstiger is als hij komt te overlijden. Vermoedelijk wordt dat door Rijsdijk voor de vorm in de overeenkomst vastgelegd, maar 4 maanden later is het realiteit.

Rijsdijk wordt volgens afspraak in zijn woning mishandeld met de bedoeling dat de te alarmeren politie erin trapt en uiteindelijk aanspraak kan worden gemaakt op de uitkering. Wat hij niet weet is dat heel andere plannen zijn beraamd om de verzekering op te lichten. Hij moet sterven zodat zijn compagnon veel geld kan opstrijken.

Het onderzoek leidde in maart tot de aanhouding van vier Rotterdammers, in de leeftijd van 25 tot en met 40 jaar. Onder hen ook Rijsdijks huisgenoot, die eigenaar is van het appartement waarin Rijsdijk op bloederige wijze aan het eind van zijn leven komt. Momenteel zitten twee van hen nog in voorarrest.

Justitie meldde dat een 'enorm geldbedrag' is gemoeid met het dodelijke fraudeverhaal, maar wil de hoogte ervan niet noemen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: 11 jaar voor moord in Zwolle

Gerrit K (57) uit Apeldoorn is vandaag door de rechtbank Zwolle veroordeeld tot 11 jaar cel voor het doden van de Zwolse weduwe Ruth Tillema-Hanf (76). Er was was 13 jaar cel geëist.

Ruth Tillema werd 18 juli vorig jaar dood aangetroffen onderaan de trap in haar herenhuis in de binnenstad van Zwolle. Omdat gedacht werd aan een natuurlijke dood, werd het lichaam vrijgegeven en gecremeerd. Dagen later ontdekte de familie dat op de dag van haar overlijden ruim 18.000 euro was overgemaakt van haar rekening op die van Gerrit K.

De rechtbank achtte bewezen dat K. de oudere vrouw om het leven heeft gebracht door haar met een voorwerp tegen het hoofd te slaan.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Kindermoordenares in vrijheid gesteld

Een Poolse vrouw (26) uit Eindhoven die in maart werd aangehouden na de vondst van haar dode baby in de brandgang achter  de woning van de vrouw en haar echtgenoot op 10 maart in Strijp, is vandaag door de rechtbank in Den Bosch in vrijheid gesteld.

De vrouw wordt beschuldigd van kindermoord. Er is weliswaar voldoende bewijs dat de vrouw haar pasgeboren baby heeft gedood maar alleen uit vrees voor de ontdekking van haar zwangerschap, oordeelde de rechter vandaag. Bewijs voor klassieke moord is er niet, volgens de rechter.

Omdat kindermoord een lichtere beschuldiging is, is er geen reden om de vrouw nog langer vast te houden.

De strafmaat is maximaal 9 jaar gevangenisstraf (bij kindermoord) en maximaal 6 jaar gevangenisstraf bij kinderdoodslag.


Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook