dinsdag 24 november 2009

Jongste Urk verdachten waren er niet bij

Jelle Pieter R.(13) en Rob H. Jacob van U.(12), de twee jongens die waren opgepakt omdat ze volgens het Openbaar Ministerie (OM) met de dood van Dirk Post te maken hebben, waren er niet bij toen Dirk vorige week stierf. Dat heeft de advocaat van Jelle, Rutger ter Haar vandaag gezegd. Volgens Ter Haar waren de drie huidige verdachten en Dirk samen in het Urker bos en zijn de jongste twee weggegaan toen ze zagen dat de oudste verdachte een mes openklapte.

„Ze zijn weggelopen toen ze het bange vermoeden hadden dat er iets misging”, aldus Ter Haar. „Ze waren bang dat ze gevaar liepen.” Onderweg naar huis zou de Jaap van der H. die het mes had, hen hebben ingehaald. De 12- en 13-jarige hebben toen bloed aan diens broek gezien, aldus advocaat Ter Haar.

De vier jongens kenden elkaar volgens de raadsman van het skaten en van onder meer MSN. Ze trokken vorige week dinsdagmiddag met elkaar op, waren „in het dorp een beetje aan het rondlopen geweest” en zijn uiteindelijk naar het bos gegaan omdat de 15-jarige Urker daar een hut zou hebben, vertelde Ter Haar. Volgens hem was van tevoren niet duidelijk dat er iets ging gebeuren. Over een mogelijke reden voor Dirks dood zei de raadsman niets.

Inmiddels zijn de twee jongsten thuis, waar ze de inverzekeringstelling mogen afwachten. Die loopt woensdag of donderdag af. De oudste zit nog vast; de onderzoeksrechter heeft dinsdag bepaald dat het OM hem nog twee weken in voorarrest mag houden. Later deze week wordt duidelijk of Jelle en Rob formeel worden vrijgelaten.

Advocaat Ter Haar vertelde verder dat Jaap de andere twee heeft gezegd dat ze hun mond moesten houden. Dat hebben ze gedaan, zei Ter Haar, omdat ze bang voor hem waren. Ook toen de ouders van Dirk aan de deur kwamen bij de 13-jarige om te vragen of ze Dirk hadden gezien, heeft hij niet verteld wat hij wist.

De politie kwam toch al gauw bij hem terecht. De 13-jarige werd als eerste door de politie meegenomen en als getuige gehoord. Al snel werd hij gezien als verdachte.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Nevzat K., pleegde eerder een moord

Tijdens een pro-formazitting voor de Amsterdamse rechtbank is gebleken dat Nevzat K.(41), hoofdverdachte van de moord op de Amsterdamse crècheleidster Arzu Çakmakçi-Erbas (32), een moord heefd gepleegd in Turkije. Hij werd veroordeeld en kwam in een gevangenenkamp terecht. Daaruit wist hij te ontsnappen.

Çakmakçi-Erbas werd op 10 augustus neergestoken voor de deur van haar kinderdagverblijf Moeders Schoot. Volgens justitie heeft de verdachte het slachtoffer zeker twintig keer gestoken in romp en armen.

K. is volgens justitie op die dag in de buurt van de plek van de moord zijn geweest. Dat heeft hij ook zelf verklaard. Hij had zijn snor en zijn haar kort geschoren en zou zijn gelaat donkerder hebben gemaakt, volgens justitie om herkenning te voorkomen. Ook is hij volgens justitie die avond door getuigen in meerdere cafés in de buurt zijn gezien, volgens een verklaring zelfs met bebloede handen. Hij zou hebben verteld dat hij een vrouw had vermoord en om hulp hebben gevraagd. Zelf ontkent hij alles en zegt dat hij in een koffiehuis hoorde dat de crèchehoudster was vermoord. Daarna heeft hij naar eigen zeggen enkele dagen thuis hebben getreurd.

De politie arresteerde K. op 26 augustus. Volgens zijn advocaat hebben de getuigen de man herkend aan de hand van slechts één foto, die al eerder in de media was verschenen. Hij meende dat deze verklaringen dan ook niet als bewijs mogen worden gebruikt. Volgens justitie waren niet voldoende recente foto's voor handen. De officier zei dat met terughoudendheid wordt gekeken naar de herkenning.

Naast Nevzat K. verdenkt justitie een 31-jarige vrouw ervan dat zij K. heeft aangezet tot het misdrijf omdat de crèchehoudster een affaire zou hebben gehad met haar man. De vrouw, die alle betrokkenheid ontkent, is inmiddels weer op vrije voeten. Ze blijft wel verdachte. Overigens benadrukte de officier van justitie dat ze alle motieven nog openhoudt. 

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Oudste verdachte Urk langer vast

De rechter-commissaris heeft het voorarrest van de Jaap van de H., de oudste verdachte in de Urker moordzaak vandaag met twee weken verlengd.

De ernst van de zaak van de moord op Dirk Post en het feit dat het onderzoek naar dit misdrijf nog volop loopt, zijn de belangrijkste redenen voor het langer vasthouden van de verdachte. De jongen zit in een jeugdinrichting opgesloten.

Met andere woorden: de politie heeft geen harde bewijzen tegen de jongen en ze houden hem enkel vast 'omdat het zo'n ernstige zaak is'. De ernst van de zaak zal niemand ontkennen, maar het maakt Jaap van der H. natuurlijk niet méér verdacht.

De twee Urker jongens van 12 en 13 jaar die ook worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van Post, zijn inmiddels naar huis gestuurd. Ze werden maandag aan de onderzoeksrechter voorgeleid. De jongens zitten nu mede in verband met hun leeftijd thuis. Ze moeten ze zich wel voor justitie beschikbaar houden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

2 Urk verdachten weer naar huis

Rob H. Jacob van U. (12) en Jelle Pieter R. (13), die verdacht worden van betrokkenheid bij de dood van Dirk Post, zijn vandaag naar huis gestuurd. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Lelystad.

Gisteren nog vond de officier van justitie dat de twee drie dagen langer vastgehouden moesten worden om uit te zoeken hoe groot hun mogelijke aandeel in het misdrijf is geweest.

Het tweetal is formeel niet 'vrijgelaten'. Ze blijven in voorrarrest, maar 'mogen dat thuis uitzitten'. In verband met hun leeftijd acht het OM het beter dat ze bij hun ouders zitten, dan in de cel, aldus een woordvoerster.

De twee moeten zich wel beschikbaar houden voor het onderzoek.

Al met al natuurlijk een manier van het OM om gezicht te redden omdat er klaarblijkelijk toch geen spat bewijs is tegen de twee. Ik durf te wedden dat ze tijdens hun 'voorarrest' thuis, niet meer verhoord zullen worden.

Justitie heeft gewoon niks!

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

8 jaar cel voor dubbele bijlmoord Farquharson

Elzelien Farquharson Kooy (64) uit Badhoevedorp is vandaag door de rechtbank in Haarlem wegens een dubbele moord veroordeeld tot een celstraf van acht jaar. De vrouw bracht 5 september 2008 haar man Cyril (61) en dochter Daphne (22) met een bijl tijdens hun slaap om het leven. Het Openbaar Ministerie had elf jaar cel geëist.

Kooy heeft verklaard dat zij haar man en dochter heeft omgebracht om hun het verdriet van haar zelfmoord te besparen. Nadat ze de moorden had gepleegd, probeerde ze zelfmoord te plegen door tegen een boom te rijden. De vrouw leed aan depressies sinds het overlijden van haar zoon in 1998.

Centraal in het proces stond de vraag of Kooy de gruwelijke bijlmoorden kan worden toegerekend. De vrouw was kort voor de fatale gebeurtenissen weer begonnen met het slikken van het antidepressivum Seroxat®. Het Openbaar Ministerie stelde op grond van meerdere deskundigen dat Kooy weliswaar verminderd toerekeningsvatbaar is, maar dat zij wel haar wil kon bepalen. De avocaten van de vrouw meenden dat zij vrijuit moest gaan, omdat ze volledig onder invloed was van de antidepressiva.

 

Update 25 november 2009: Elzelien Farquharson Kooy gaat in hoger beroep. Zij is het niet eens met de edenering van de rechtbank dat het antidepressivum niet van doorslaggevende betekenis is geweest bij het plegen van de twee moorden.

Update 10 februari 2011: er wordt opnieuw 11 jaar geëist. Uitspraak 3 maart 2011
Update 3 maart 2011: In hoger beroep krijgt zij 7 jaar

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook