woensdag 3 december 2014

Verdachte in de zaak Amanda Todd had eerder gepakt kunnen worden

amanda-todd Een van de grootste internationale webcamseks-zaken had veel eerder opgelost kunnen worden als de Nederlandse politie intensiever onderzoek had gedaan.

Nederland werd al twee jaar geleden op het spoor gezet van Aydin C., die in het nieuws kwam nadat één van zijn slachtoffers, de Canadese Amanda Todd (15) (foto), zelfmoord pleegde.

De Noren vroegen in 2012 hulp bij het opsporen van iemand die in de buurt van Oisterwijk een meisje via internet zou hebben misbruikt, bedreigd en gechanteerd. De man zou drie jaar eerder pornografische beelden van het toen 14-jarige meisje hebben gemaakt.

Maar het Nederlandse Openbaar Ministerie zegt dat er toen onvoldoende aanknopingspunten waren om huiszoeking te doen op het adres dat via het IP-adres van de man was achterhaald.

Aydin C. werd pas begin dit jaar in Oisterwijk aangehouden, nadat Facebook Nederland in 2013 had getipt over misbruik door de man.
Amanda Todd kreeg internationale bekendheid toen ze in september 2012 een 9 minuten durend filmpje op YouTube plaatste. Daarin deed ze uit de doeken wat haar via internet was aangedaan, en hoe foto's daarvan via Facebook bij haar vrienden terechtkwamen en tot pesterijen leidden. Nog datzelfde jaar pleegde zei zelfmoord.

Aydin C. wordt verdacht van het misbruiken van tientallen meisjes wereldwijd via internet.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Neergestoken straatmuzikant overleden

De gisteren in Zwolle neergestoken Bulgaarse straatmuzikant Zdravko Vazov(54) is overleden. Behalve muzikant werd nog een man (57) neergestoken. Dat slachtoffer werd in kritieke toestand opgenomen maar zijn toestand is inmiddels stabiel..

De steekpartij gebeurde gisteren rond half acht in de Jumbo in Winkelcentrum Aa-lande aan de Dobbe in Zwolle. Omstanders wisten de dader te overmeesteren. Hij zou vanuit het niets op de straatmuzikant hebben ingestoken om hierna hysterisch de supermarkt in te rennen. Daar probeerde een klant hem tegen te houden met zijn winkelwagen, maar die kwam daarbij ten val. Ook hij zou toen zijn gestoken.

Burgemeester Henk Jan Meijer van Zwolle bracht meteen na het incident een bezoek aan de supermarkt. Zdravko was ook verkoper van de Herbergkrant die zowel bij het winkelcentrum in de Aa-landen als de Jumbo Supermarkt in Assendorp staat.

Update 3 december 12:15: De jongen (17) is opgepakt voor het doodsteken van de straatmuzikant. Hij woonde sinds een maand in een begeleid wonen project van een Psychiatrische Instelling. Hij is vierdejaars leerling vmbo-basis op Talentstad aan de Zwolse Blaloweg

Update 6 december 2012: Er is een stille tocht gehouden. Er is ook een inzameling gehouden om  hem naar Bulgarije terug te brengen voor zijn begrafenis.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook