vrijdag 31 oktober 2014

Boete geëist voor verkoop "Mein Kampf"


​Tegen Michiel van Eyck (52), die het boek Mein Kampf heeft verkocht, is vandaag bij de rechtbank in Amsterdam een geldboete van 1000 euro geëist, waarvan de helft voorwaardelijk. Volgens justitie bevat het boek van Adolf Hitler uitlatingen die beledigend zijn voor Joden en zet het aan tot haat, discriminatie en gewelddadig optreden tegen Joden.

De galeriehouder vindt het verbod achterhaald. "Voor historici is het belangrijk kennis te nemen van de geschiedenis. Het wegstoppen daarvan is niet zinvol." Bovendien vindt hij het censuur.In bijna alle landen is het boek te koop, zelfs in Israël."

Ook zijn advocaat Gerard Spong stelde dat het boek alom verkrijgbaar is, met name via internet. "Op de website van de Publieke Omroep staat zelfs een link naar de Nederlandse versie van Mein Kampf. Er is geen haan die ernaar kraait. Sinds de e-bookrevolutie wordt het boek massaal gedownload en het is op iTunes verkrijgbaar."

Het Openbaar Ministerie meent echter dat juist papieren exemplaren een 'symboolfunctie' hebben. "Alleen al het bezit van een exemplaar kan laten zien dat je helemaal achter het gedachtegoed staat dat erin is verwoord, en waar het boek een symbool van is." Zonder straf is er geen barrière meer om Mein Kampf te verspreiden door iemand die écht kwade bedoelingen heeft, stelt het OM.

Op zich is dat een vreemde redenering van het OM omdat nu juist het bezit NIET verboden is. Bovendien is er nu ook al verspreiding. Iemand die  'echt kwade bedoelingen heeft' zal het boek mogelijk oook gewoon gratis weggeven en dat is nu juist niet verboden.

Kennelijk ziet het OM de galariehouder dus niet als iemand 'met echt kwade bedoelingen' en om dan toch een verbod te willen handhaven is vergelijkbaar met het verbieden van de verkoop van een breekijzer omdat het ook gebruikt kan worden door iemand met kwade bedoelingen.

Bovendien verloopt volgend jaar het auteursrecht op het boek, dat in eigendom is van de deelstaat Beieren.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook