donderdag 14 augustus 2008

Schurken in Jurken


Vandaag 14-8-08, vindt in Rotterdam een rechtszaak plaats tussen restauranthouder Pertsinidis van restaurant De Grote Griek en de Dordtse projectontwikkelaar Arie van Pelt.

Projectontwikkelaar Van Pelt wil dat De Grote Griek ontruimt wordt, omdat hij een Mediamarkt in het pand wil vestigen. Pertsinidis weigert dit. De rechtszaak diende eerder in april bij de kantonrechter in Dordrecht. Van Pelt won.

Echter… de rechter die het voor Van Pelt voordelige vonnis wees, Eltjo Rentema - tevens vice-president van de Dordtse rechtbank -blijkt een zakenvriendje van Van Pelt te zijn (de twee sloten een twijfelachtige vastgoed vastgoeddeal). Bovendien waren ze jarenlang buren. Rechter Rentema is inmiddels voorgedragen voor ontslag bij de Hoge Raad. Ook interessant: de advocaat van Van Pelt -Harro Knijff- is tevens invalrechter in Dordrecht.

Knijff is partner bij De Brauw Blackstone Westbroek, een advocatenkantoor dat dat onder meer topvoetballers, topambtenaren en Koningin Beatrix als klant heeft.
Zowel bij de Dordtse rechtbank als bij de Hoge Raad is een klacht ingediend tegen Rentema omdat hij een rechtzaak deed waarbij een van de partijen een oud-buurman was, van wie hij ook voor een zacht prijsje grond gekocht had.

Die transactie was in 1991 en het ging om een stuk grond in de Dordtse wijk Dubbeldam. De rechter kocht de grond van zijn toenmalige buurman, de in Dordrecht zeer bekende projectontwikkelaar Van Pelt.

Van Pelt vroeg 123.000 gulden voor het perceel, zo blijkt uit gegevens van het Kadaster. Volgens wijkbewoners was dat een vriendenprijsje. De rechter kwam begin deze maand in opspraak nadat buurtbewoners de Maastrichtse advocaat Tripels tipten over de relatie tussen Rentema en Van Pelt.

Dat gebeurde nadat de Pertsinidis -een client van Tripels- in april de rechtzaak verloor. Rentema oordeelde toen dat restaurant De Grote Griek aan de Spuiboulevard binnen een maand leeg moest zijn om renovatie van het hele winkelcentrum mogelijk te maken. Deze uitspraak was gunstig voor projectontwikkelaar Van Pelt.

De rechter moet daarom wegens belangenverstrengeling ontslagen worden, zo vindt advocaat Tripels.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook