woensdag 11 mei 2016

Dubbele moord Nijmegen was afrekening

De moord op de twee Marokkaanse broers Najim Echargui (32) en Othman Echargui (34) die maandag 9 Mei dood in een Turks café in Nijmegen werden gevonden, is vermoedelijk een afrekening in het criminele circuit. De twee doden zijn 'bekend bij de politie'

De broers waren op 19 februari 2013 betrokken bij een schietpartij. Ohtman schoot toen een magazijn leeg op een auto met Turkse inzittenden.

De broers zouden bovendien door de daders verantwoordelijk worden gehouden voor het achteroverdrukken van een groot geldbedrag. Dat beweren bronnen dicht bij de familie van de twee slachtoffers.

Othman werd vanwege de schietpartij door de rechtbank veroordeeld tot zes jaar cel. In afwachting van zijn hoger beroep liep hij vrij rond tot hij maandag werd gedood. De jongere broer Najim ging vrijuit omdat de rechtbank zijn betrokkenheid niet bewezen achtte.

Intussen heeft de politie twee mannen (36 en 42 jaar) aangehouden als verdachten van betrokkenheid bij de schietpartij van afgelopen maandag.

De schietpartij uit 2013 waarbij de twee gedode broers eerder betrokken waren, volgde na een ruzie in een café in Nijmegen. Othman en Najim achtervolgden daarna een Mazda met daarin drie Turkse inzittenden die bij de ruzie betrokken zouden zijn geweest. Othman trok zijn wapen en beschoot de Mazda op een parkeerplaats bij een café aan de Hatertseweg. Een van de passagiers raakte gewond. Othman werd veroordeeld voor drie keer poging tot doodslag. De man was al eerder veroordeeld voor een geweldsdelict.

Voor de rechtbank verklaarde Najim destijds tot een groep Marokkanen te behoren, die het aan de stok had met een groep Turken. "Ze waren doorgesnoven en hadden het op ons gemunt", zei hij toen.

Najim's advocaat Aarnout Schadd uit Arnhem benadrukt dat in zijn optiek de twee zaken los staan van elkaar. "Ik heb vandaag uitvoerig met familie en nabestaanden gesproken. Zolang er niets bekend is over de identiteit van de twee verdachten, zal er hevig gespeculeerd worden. Ik wens daaraan niet mee te doen. Ik ondersteun de nabestaanden bij de verwerking van dit vreselijke drama", aldus Schadd.

Omar Echargui, een derde broer  ging, terwijl het politieonderzoek ter plaatse in volle gang was, luid schreeuwend onder het afzetlint door en langs de zwarte afzetschermen. Hij wilde met eigen ogen zien dat het inderdaad zijn broers waren, die dood in het café lagen.

Agenten probeerden Omar tegen te houden en daarbij liepen de emoties hoog op. Toegesnelde vrienden ontfermden zich over de man en daarmee werden de gemoederen weer tot bedaren gebracht.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook