dinsdag 7 september 2010

Politie Katwijk handelt in wapens

Het is bij de politie in Hollands Midden een rotzooi, wat betreft de controle op de regels voor de jacht. Dat zegt officier van justitie De Rijck. Op het politiebureau in Katwijk zouden bovendien jachtgeweren zijn verhandeld, van jagers die van hun wapens afwilden.

Dit bleek bij de rechtszaak tegen ex-politieman Augustinus E. (51) uit Schoonhoven, inmiddels ontslagen bij de afdeling bijzondere wetten op het politiebureau in Katwijk. “Het was een merkwaardige toestand, daar op het politiebureau.” aldus de Rijck.

Augustinus E., was niet alleen belast met de handhaving van de regels voor de jacht, hij was ook zélf jager. Hij werd in de zomer van 2008 door een collega betrapt toen hij in de Pan van Persijn twee jonge vossen schoot. Hij had - zo verklaarde hij - schriftelijke toestemming van de grondgebruiker bij zich voor wat in de jachtwereld 'schadebestrijding' heet: het doden van dieren zoals kraaien en vossen omdat ze schade veroorzaken. Het papier was ondertekend door de boswachter (64), tevens jachtopzichter van de Pan van Persijn, Volgens het openbaar ministerie was de boswachter daartoe echter niet gerechtigd. De boswachter stond ook terecht: hem wordt valsheid in geschrifte ten laste gelegd.

Bij een grootschalig onderzoek naar de gangen van de politieman kwamen meer ernstige feiten naar boven. Behalve de kwestie met de vossen, staat er slechts één van op de dagvaarding: E. wordt er van verdacht dat hij twee jaar geleden als particulier een dubbelloops hagelgeweer van het merk Beretta heeft verkocht en illegaal uitgevoerd naar Engeland. Het jachtgeweer was door een oude jager, die niet meer in het veld kwam, op het politiebureau in Katwijk in bewaring gegeven. E. geeft toe dat hij daar een koper voor heeft gezocht, de dochter van de boswachter. Op verzoek van de eigenaar heeft hij bemiddeld. “Ik wist niet beter”, aldus E. “Wat is er raar aan, als je op een afdeling komt waar zoiets de normaalste gang van zaken is?”

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: Cassatie kinderverkrachter afgewezen

Geoffrey Jakobs
geoffrey jakobs
De veroordeling van Geoffrey Jakobs (57) (alias de 'Woenselse steentjesgooier') voor verkrachting van een meisje (9) uit Breda in 2006, is vandaag door de Hoge Raad bekrachtigd. Het gerechtshof legde Jakobs in 2008 twaalf jaar cel op voor het misdrijf dat hij pleegde in de eigen slaapkamer van het meisje. Die straf is nu onherroepelijk geworden, aldus de Hoge Raad. De rechtbank in Breda had hem in 2008 veroordeeld tot 10 jaar. De man werd al drie keer eerder veroordeeld voor zedenmisdrijven.

Jakobs drong in de vroege ochtend van 10 september 2006 het huis van het meisje in Breda binnen en vergreep zich aan haar. Belangrijkste bewijzen voor de verkrachting vormen de verklaring van het meisje en een spermaspoor, afkomstig van de verdachte, dat op de vloerbedekking van haar kamer is gevonden.

Geoffrey Jakobs kon worden aangehouden, nadat in een opsporingsbericht op televisie zijn foto was getoond.

De advocaat van Jakobs had zich tegen de uitspraak van het hof in Den Bosch verzet, onder meer omdat het hof zijn verzoek om getuigen en deskundigen te ondervragen had afgewezen en omdat het tegen een contra-expertise van de sporen was. De raadsman klaagde verder bij de Hoge Raad wegens de verwerping van zijn verweer dat de verklaring van het slachtoffer onbetrouwbaar zou zijn.

Het hoogste rechtscollege vindt dat deze bezwaren niet terecht zijn gedaan. Daarom zijn ze verworpen.

Geoffrey Jakobs stond eind jaren negentig bekend als de Woenselse steentjesgooier. Hij trok de aandacht van jonge meisjes in de Eindhovense wijk Woensel door steentjes tegen hun raam te gooien.

Vonnissen

  • Jakobs is op 29 februari 2008 door de rechtbank Breda voor verkrachting veroordeeld tot een tien jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging (zie LJN BC5372).
  • In hoger beroep is Jakobs op 28 april 2009 door het gerechtshof ’s-Hertogenbosch wegens verkrachting veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf (zie LJN BI2414).
  • In cassatie op 7 spetmber 2010 wordt het vonnis bevestigd Zie BM6919

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook