woensdag 18 februari 2009

Gemengde reacties op eis levenslang voor Ryan Pieters

Op Bonaire zijn de reacties op de eis van levenslang voor Ryan Pieters (Pietersz) gisteren gemengd. Er heerst tevredenheid dan wel instemming bij een deel van de bevolking, maar een groot deel van de bevolking mort dat de eis van levenslang alleen is ingegeven door het feit dat het om een Macamba (blank) meisje gaat. Zij vinden het discriminatie: zij kennen heel veel zaken die 'veel erger' zijn en waar de daders er met veel geringere straffen van afkwamen.

Dat moge zo zijn, maar wellicht is men voor het gemak uit het oog verloren dat Ryan al eerder schuldig is bevonden aan verkrachting van ook weer een blanke vrouw. Als ras al een rol speelt, dan is dat toch zeker ook in de daden van Ryan Pieters.

Daarbij komt dat het hier gaat om een eis. Er is nog geen straf uitgesproken (inmiddels is levenslang opgelegd).

Toch is de reactie wel enigszins begrijpelijk. In Nederland wordt er zelden levenslang gegeven voor gekwalificeerde doodslag, er zijn mensen die met veel minder zijn weggekomen. Als je je tot de antillen beperkt dan zitten daar ook langgestraften voor diverse misdrijven.

Jair Jehogenny ‘Ilo’ Leuteria, kreeg 18 jaar voor dubbele moord op Edson Sambo en Leander de Jongh. Eén van hen had hij zelfs ontvoerd om daarna te vermoorden. Hoewel het vergelijken van levensdelicten in ‘ergte’ een hachelijke zaak is, kan toch wel gezegd worden dat een dubbele moord niet minder erg is dan een enkele gekwalificeerde doodstraf. Waarom kreeg Leuteria dan ‘slechts’ 18 jaar en Ryan Pieters levenslang (de uitgesproken straf was inderdaad levenslang)? Misschien omdat Leuteria’s slachtoffers geen Macamba’s waren.

Liomar Winklaar is veroordeeld tot 24 jaar voor de dubbele moord op het Nederlandse echtpaar Ana Cristina Perret Gentil (74) en Arie Mulder (71), in Mulder’s woning op Gato. Hij en zijn zus Luvensca ‘Decca’ (destijds 17) hadden het voorzien op de jeep van de vrouw. Twee Macamba’s vermoord en duidelijk een hogere straf dan Leuteria kreeg, maar geen levenslang. Ho! Stop, wacht even. De Officier van justitie maakte duidelijk dat hij levenslang wilde eisen maar dat niet kon doen vanwege de lage leeftijd van de daders. Als Winklaar een jaar ouder was geweest had hem dus ook levenslang gewacht.

Het is afwachten wat de dader van de dubbele moord op het Nederlandse restauranthouder Pim Timmermans (59) krijgt. De verdachte, F.P. was nog maar 16 dus het zal geen levenslang worden, maar mogelijk iets vergelijkbaars met Winklaar.

Het zou ‘for sake of argument’ interessant zijn om te zien wat er zou gebeuren als een blanke nederlandse man op de antillen een Antilliaanse vrouw om zou brengen. Mij zijn geen gevallen bekend, maar het zou me niet verbazen als dat geen levenslang op zou leveren.

Nijbroek,H.A Illustratief is natuurlijk de zaak van Hugo Nijbroek (foto) die in 1993 zijn ex-vriendin Debra Williams (24) op straat in Suriname met messteken om het leven bracht en haar meen ik zelfs onthoofde. Debra was naar ik meen afkomstig van de Antillen. Hij kreeg in Suriname 16 jaar gevangenisstraf, ontsnapte uit Santo Boma en vluchtte naar Nederland. Hij richtte daar een bedrijf op en kreeg zelfs overheidscontracten. Als hij in 2006 ontmaskert wordt, zegt Nederland hem niet uit te kunnen leveren, maar na veel vieren en vijven wordt hij uiteindelijk veroordeeld in Nederland tot vijf jaar gevangenisstraf (eis 6 jaar).

Zie ook

Marlies van der Kouwe

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Minderjarige met 20 jaar celstraf gaat in hoger beroep

Kenneth C. (17) die twee weken geleden 20 jaar gevangenisstraf kreeg wegens de moord op een Amsterdamse garagehouder, is in hoger beroep gegaan. Kenneth C. was de eerste minderjarige die zo'n hoge straf kreeg in Nederland.

Ook mededader Martin M. (22) een neef van Kenneth C. -die eveneens 20 jaar kreeg- gaat in beroep.

De twee neven brachten garagehouder Rick Haster in februari vorig jaar om het leven na een conflict over een verkochte auto. Zij bonden hem vast aan een motorblok en staken hem vele malen met een mes.

De rechtbank veroordeelde het tweetal tot hoge straffen vanwege het gruwelijke karakter van het misdrijf. Zij sprak van ,,een ogenschijnlijk koelbloedige en meedogenloze moord''. De straffen waren hoger dan de eis van justitie. Het Openbaar Ministerie had zestien jaar cel tegen M. geëist en zes jaar cel en tbs tegen zijn minderjarige neef.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Reconstructie moord op Sylwia Janta

jantaDe moord op de Poolse restauranthoudster Sylwia Janta (23) (foto) zal door de politie worden gereconstrueerd. Janta vrouw werd op 8 december 2007 dood aangetroffen op haar zolderetage aan de Herenstraat in Den Haag, boven restaurant ‘Diament’ waarvan zij de eigenaar was.

Volgens het Openbaar ministerie is Janta doodgeschopt door haar ‘vriend’ Mehmet A. (35): Tijdens de sectie bleek dat ze vijf gebroken ribben had en met een zwaar voorwerp was geslagen. Sylwia overleed uiteindelijk aan een geperforeerde long.

Janta was een van de buitenechtelijke vriendinnen van A. Volgens A.’s advocaat, Ferat Yildiz, kreeg het stel ’s nachts ruzie toen Janta amoureuze sms’jes in A.’s telefoon ontdekte. Volgens Advocaat Yildiz waren die berichtjes waren van A.’s echtgenote. Bij de ruzie zouden volgens Yildiz over en weer klappen zijn uitgedeeld en zou Sylwia Janta van de trap zijn gevallen: “Mijn cliënt heeft haar opgetild en boven weer in bed gelegd. Toen hij vertrok, leefde zij nog." , Aldus advocaat Yildiz.

Dat A. desondanks direct in de auto sprong en naar Turkije vluchtte, kwam volgens Yildiz voort uit angst. “A. had eerder zes maanden vastgezeten omdat hij een vriendin tegen haar zin zou hebben vastgehouden. Hij was bang dat hij opnieuw in de cel zou belanden als Janta aangifte zou doen. Bovendien dacht hij dat zij niet ernstig gewond was."

Bloemen worden neergelegd bij restaurant Diament nadat het nieuws van de moord bekend werd
RKPRASAPOLSKA20071215586

Hoewel A. al tijdens de heenreis hoorde dat Janta was overleden, reed hij door en verbleef hij ruim een jaar in Turkije. Yildiz: “Toen hij eenmaal bij zinnen was gekomen, realiseerde hij zich dat hij zich moest aangeven. Daarvoor moest wel eerst een internationaal opsporingsbevel van tafel, omdat hij anders het risico liep in Turkije in de gevangenis te belanden." Toen de formaliteiten waren geregeld, werd A. eind januari na aankomst op Schiphol door de marechaussee aangehouden. Hij zit sindsdien vast.

De reconstructie moet uitwijzen in hoeverre A.’s verhaal geloofwaardig is. Volgens hardnekkige geruchten zou A. zijn vriendin uit jaloezie hebben doodgeschopt. Wanneer de rechtszaak inhoudelijk wordt behandeld, is nog niet bekend.

Sylwia werd 15 December 2007 in haar vaderland Polen begraven.

Update 17 Augustus 2009: Sylwia Janta beestachtig vermoord


Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Verdachte van Hotelmoord uitgeleverd

Marco de Kok
marco de kok
Marco de Kok (41) uit Baarle-Hertog die eind januari in Mönchengladbach (Duitsland) werd aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van Kelly Balmaakers (22) uit Made, is vandaag door de Duitse autoriteiten aan Nederland overgedragen.  Vrijdag wordt hij voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Kelly Balmaakers werd 14 januari doodgeschoten aangetroffen in een hotelkamer in Tilburg. Op basis van onder meer bewakingsbeelden verdenkt justitie de Kok van de moord.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook