vrijdag 26 november 2010

Uitspraak: 18 jaar en TBS voor Sander Vreeswijk

Ex-politieman Sander Vreeswijk (27) is door de rechtbank in Dordrecht veroordeeld tot 18 jaar cel en TBS voor de moord op en aanranding van Milly Boele (12) uit Dordrecht. Twee weken geleden werd 25 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist.

Sander V is vrijgesproken van seksueel misbruik van Milly Boele omdat de rechtbank daar niet voldoende bewijs voor zag.

Sander Vreeswijk heeft bekend Milly Boele te hebben omgebracht gebracht en haar in zijn tuin te hebben begraven.  Hij ontkent het meisje te hebben verkracht en vermoord. Hij doodde het meisje in een opwelling, zegt hij.

Sander's advocaat Willem Anker adviseert Sander in hoger beroep te gaan. Zowel Anker als Vreeswijk's andere advocaat Tjaling van der Goot vinden het vonnis matig onderbouwd en vinden dat zeker gezien de tbs een lagere straf gerechtvaardigd zou zijn.

Anker en Van der Goot meenden voorts dat de vrijheidsberoving veel te zwaar is getaxeerd, namelijk op de zes jaar. “Zonder het te bagatelliseren, dat is verrassend veel voor twintig of dertig minuten vrijheidsberoving.” 

De vermissing en Milly's dood leidden in het hele land tot geschokte reacties. Dat Vreeswijk een politieman was, maakte het onbegrip nog groter. Het OM eiste daarom ook een hogere straf dan dat het voor een 'gewone' burger zou doen. Een verklaring had Vreeswijk niet voor zijn daden.

De advocaten van V. vonden de geëiste straf veel te hoog en vinden ook dat er geen basis is om tbs met dwangverpleging op te leggen.

Zonder een uitspraak te willen doen of de hoogte van de strafeis 'te hoog' is voor de ten laste gelegde feiten, is het duidelijk dat de hoogte van de strafeis mede veroorzaakt wordt door de aandacht van de media en de zo gecreëerde 'onrust' in de maatschappij.

Dat er een hogere straf geëist wordt omdat Sander Vreeswijk een politieman is, is een gelegenheidsargument. Als dit werkelijk een argument zou zijn, staat dit in schril contrast met de 8 jaar cel die politieman Quency M.(25) kreeg voor doodslag op zijn vriendin Sharifah Karsodjojo (18). Hij bracht haar met 52 messteken om en de officier eiste maar 10 jaar. De rechtbank telde als 'verzachtende omstandigheid mee dat Sharifah tegen Quency had gezegd dat hij zijn baan zou kwijtraken als zij vertelde dat hij haar sloeg.


Update 30 november 2010: Sander Vreeswijk gaat in hoger beroep en heeft daarvoor advocaat Bram Moszkowicz in de arm genomen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook