vrijdag 10 juli 2009

Ryan Pietersz en OM beiden niet in cassatie

Zowel Ryan Pietersz (27) als het Openbaar Ministerie op Curaçao gaan niet in cassatie tegen het vonnis in hoger beroep van dertig jaar voor gekwalificeerde doodslag. Dat hebben zowel het OM als de advocaat van Pietersz vanmorgen (lokale tijd) bevestigd. Daarmee wordt de straf nu onherroepelijk.

Pietersz werd op 25 juni door het Hof veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf voor de dood van de Nederlandse Marlies van der Kouwe.

In maart legde het gerecht in eerste aanleg P. levenslang op, maar het hof vernietigde die uitspraak. Het achtte de kans niet groot dat P. na dertig jaar cel opnieuw een levensdelict zou plegen. De mogelijkheid is aanwezig dat P. na twintig jaar weer vrijkomt, aangezien hij voor het eerst is veroordeeld voor doodslag. Bij een eerste veroordeling mag een derde strafvermindering worden gegeven.

Pietersz heeft bekend apothekersassistente Marlies van der Kouwe(24) te hebben gewurgd. Dat gebeurde in de nacht van 20 op 21 september vorig jaar. Hij heeft altijd volgehouden dat hij alleen haar tas wilde stelen en dat het gevecht dat daarop ontstond, uit de hand liep. Pas een maand na de verdwijning van Van der Kouwe werd haar stoffelijk overschot gevonden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Tot 2 jaar cel voor mensensmokkel Filipijnen

Hans M. (58) en 41-jarige Jeannette D.(41), een echtpaar uit Hoofddorp, zijn door de rechtbank in Haarlem veroordeeld tot 3,5 jaar cel, waarvan 1,5 jaar voorwaardelijk, voor het smokkelen van 62 mensen, voornamelijk vrouwen, uit de Filipijnen. Ze lieten de vrouwen via een toeristenvisum naar Nederland komen en brachten ze daarna naar Italië, waar ze in de illegaliteit terecht kwamen. Justitie had 3,5 jaar celstraf tegen de twee geëist.


Het echtpaar heeft de mensensmokkel bekend, maar zei dat het maar om 25 vrouwen en een veel lager bedrag, dat ze hadden geïnvesteerd in een hotel, een school en een huis op de Filipijnen. De vrouw is Nederlands van Filipijnse afkomst en onderhield de contacten met haar geboorteland.De man regelde de papieren en bracht de vrouwen naar Milaan, waar ze volgens hem werden opgevangen door familieleden. Ze zeiden tijdens de rechtszaak uit menslievendheid te hebben gehandeld.

Volgens justitie hebben de twee in vier jaar tijd 300.000 euro verdiend aan de smokkelpraktijken. Dat ontkenden de twee. Ze zagen zichzelf als weldoeners. Officier van justitie Visser meende dat de Hoofddorpers zich wel weldoeners voelden, maar zich desondanks met de smokkel flink hadden verrijkt. Hij laakte het feit dat ze niet hebben geïnformeerd hoe het de gesmokkelde vrouwen in Italië is vergaan. Hij had geen bewijs dat de vrouwen nu in de prostitutie werken, maar gaat ervan uit dat ze als huishoudelijke hulp worden uitgebuit. "Dit stel heeft welbewust misbruik gemaakt van de open Nederlandse samenleving.''Justitie gaat nog een zaak aanspannen om het crimineel verdiende geld terug te vorderen.


De zaak kwam aan het rollen na een melding bij Meld Misdaad Anoniem. Na politieonderzoek werd het echtpaar in januari dit jaar opgepakt. De vrouwen die ze uit de Filipijnen naar Nederland lieten komen, kwamen hier op een toeristenvisum. Een 61-jarige Beverwijker regelde personen die zich voor deze mensen garant stelden. Zij kregen hiervoor een bedrag van 500 euro. De Beverwijker staat vrijdagmiddag terecht.


De advocaat van de vrouw vroeg om vrijspraak. Volgens hem waren de Filipino's niet illegaal in Nederland, omdat ze een geldig toeristenvisum hadden. De advocaat van de man vroeg om een veel lagere straf vanwege hun menslievende motieven. Het stel is volgens hem al genoeg gestraft, omdat het momenteel niet zelf voor hun jonge kinderen kan zorgen.

Smokkel van Filipino's is niet ongewoon. Transport naar Milaan doet al gauw gedachten aan de Maffia oproepen en dreigende prostitutie.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Tano werd gemarteld met peuk

Volgens directeur Ruud van der Star van Viataal Compas, de school in Sint-Michielsgestel waar Apeldoorner Tano Jansen (16) sinds vijf maanden les volgde, is Tano Jansen gemarteld met een sigarettenpeuk 'Ik heb die jongen nog gezien toen hij lag opgebaard. Er is een peuk op zijn gezicht uitgedrukt. Echt respectloos.'

Het OM wilde gisteren niet reageren op deze uitlating. Jansen was twee dagen vermist en werd uiteindelijk dood aangetroffen door de politie. Waarschijnlijk heeft hij vuur gemaakt om te kijken waar hij was en is uiteindelijk door verstikking om het leven gekomen. De raadkamer van de rechtbank in Zutphen heeft gistermiddag besloten dat de vier verdachten nog dertig dagen vast blijven zitten in beperking. Het gaat om een minderjarige jongen, twee jongens van 18 en een van 19 uit Apeldoorn. Hen is wederrechtelijke vrijheidsberoving met de dood tot gevolg ten laste gelegd. Daarop staat maximaal twaalf jaar.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Onderzoek zelfmoord partner huisarts

De politie is een onderzoek begonnen naar de zelfmoord van een vrouw (31) uit Breda op 1 juli en de rol van haar vriend, die huisarts in Standdaarbuiten is. De politie raakte gealarmeerd omdat ook de vorige partner van de huisarts zelfmoord pleegde, destijds door gebruik van morfinepleisters uit de apotheek van zijn praktijk.

De huisarts is als verdachte verhoord. Ook heeft de politie met familieleden van de vrouw gesproken. Justitie bekijkt of er reden is voor verder onderzoek, aldus de politie.

In 2008 verweet het tuchtcollege de huisarts een te afwachtend houding toen hij op een dag in april 2006 ontdekte dat de medicijnkluis in de praktijk met een bijl was opengebroken terwijl hij wist dat zijn vrouw suïcidaal was en al eerder medicijnen uit de kluis had gestolen. De vrouw werd korte tijd later dood door een overdosis gevonden in het huis van haar ouders. Een maatregel legde het regionaal tuchtcollege voor de gezondheidszorg vorig jaar niet op omdat werd uitgegaan van de goede bedoelingen van de huisarts die bovendien persoonlijk al genoeg was getroffen. Hij bleef achter met 4 kinderen.

De tweede zelfmoord geeft natuurlijk wel te denken, maar klaarblijkelijk had de vrouw al 7x eerder een poging gedaan waarbij zij door haar man gered werd en had zij aangegeven een volgende keer niet gered te willen worden, zou er geen sprake zijn dat er een levensmisdrijf gepleegd is. De vader van zijn echtgenote heeft echter altijd twijfels gehad.

Toeval? Ja dat kan, ook oud-minister Hans Wiegel verloor twee maal een echtgenote, beide bij een autoongeluk en 'toevallig' nog zussen van elkaar ook.

Update 23 december 2009: Uit onderzoek is gebleken dat de huisarts geen schuld droeg maar dat het om een triest toeval ging. De Huisarts kreeg van het Centraal Medisch Tuchtcollge echter wél een waarschuwing voor zijn handelen rond de dood van zijn vrouw in 2006.

Het Medisch Tuchtcollege verklaarde de klacht tegen de huisarts eerder al gegrond, maar legde toen geen straf op. Zowel de echtgenoot als de ouders en broer van de overleden vrouw waren daartegen in hoger beroep gegaan.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook