dinsdag 4 maart 2008

5 jaar cel voor Afghaan die 15 jarige jongen neerstak

Een 41-jarige uit Afghanistan gevluchte man is door voor de Alkmaarse rechtbank veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf wegens het neersteken van het vriendje van zijn dochter. De officier had op 19 feb 8 jaar geëist wegens poging tot moord. De rechtbank vond poging tot moord niet bewezen en veroordeelde hem voor poging tot doodslag. Het herhalingsrisico wordt groot geacht.

De Afghaan wandelde op 5 november in Bergen langs het huis van de buren, waar zijn 14-jarige dochter zat op te passen. Tot zijn verbazing zag hij niet één maar twee silhouetten.
Toen hij poolshoogte ging nemen, zag hij dat zijn dochter samen met een jongen op de bank televisie zat te kijken. Hij begreep dat dit de 15-jarige jongen moest zijn, met wie ze al geruime tijd omging, tegen het uitdrukkelijke verbod van haar ouders in. Hij stoof het huis binnen en stak de jongen drie keer met een mes.

Het slachtoffer vluchtte het huis uit en fietste in paniek naar zijn woonplaats Alkmaar. Halverwege viel hij echter bewusteloos van zijn fiets. Voorbijgangers redden de jongen door snel een ambulance te bellen. In het ziekenhuis bleek hij onder andere een levensbedreigende spannings-klaplong te hebben

Volgens de officier van Justitie was er sprake van een poging tot moord. De Afghaan verklaarde ''alle controle'' te hebben verloren. ''Het is vanuit mijn cultuur voor mij on-acceptabel dat mijn dochter op deze manier met een jongen is'', verklaarde hij.

De officier van Justitie had er weinig boodschap aan. Volgens hem moet middels de hoge strafeis duidelijk worden dat de Nederlandse samenleving dit soort gedrag niet accepteert.

De advocaat van de verdachte vond de eis buitensporig hoog. Hij wees op de psychosomatische klachten die de in 1997 met zijn gezin uit Afghanistan gevluchte man heeft. De verdachte verklaarde zelf dat het niet meer zou gebeuren. Ook al niet omdat zijn dochter volgens hem beseft dat ze fout bezig is geweest en geen relatie meer zonder toestemming van haar ouders zal aangaan.


Uitspraak

4-3-2008

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook