dinsdag 2 juni 2009

Arrestatie in zaak Selma Ameziane

Selma Ameziane
selma ameziane

De politie heeft vanmorgen een man(32) uit IJsselstein samen met een vrouw (24) uit Lelystad aangehouden.

De twee worden verdacht betrokken te zijn bij de verdwijning en de dood van Selma Ameziane (27) uit Mijdrecht.

De man is haar voormalige echtgenoot, die net een dag uit de gevangenis was, toen Ameziane in 2004 verdween. Hij zat in de cel wegens huiselijk geweld. De vrouw is een vriendin die ten tijde van de verdwijning bij Selma Amezianein huis woonde.
Selma Ameziane verdween in de nacht van 29 op 30 oktober 2004 uit haar woning aan de A.P. van Dishoeckstraat in Mijdrecht. Daarna is niets meer van Selma vernomen.

De politie startte een onderzoek naar de verdwijning van Ameziane nadat familieleden aangifte hadden gedaan van vermissing. Ze hadden dagen niets van haar gehoord en konden zich niet voorstellen dat Ameziane haar kinderen alleen achter zou laten. Haar man deed geen aangifte.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis 6 jaar en TBS voor Rotterdamse serieverkrachter

Tegen Gregory H. (30), de Rotterdamse serieverkrachter, is vandaag voor de rechtbank in Rotterdam zes jaar en TBS geëist. H., die er van wordt verdacht vorig jaar de omgeving van de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam teisterde, kreeg al eerder forse straffen in Curaçao en in Nederland voor verkrachtingen. Ook moet hij de voorwaardelijke straf van zeven maanden cel, die hij eerder door de rechtbank had opgelegd gekregen voor een verkrachting in 2007, uitzitten.

Volgens het openbaar ministerie sloeg Gregory H in de periode van mei tot en met juli 2008 viermaal toe. Eén vrouw wist door te gillen en weg te rennen nét op tijd uit de klauwen van de verkrachter te blijven, de andere drie werden onder bedreiging seksueel misbruikt.

H. ontkende gisteren in de Rotterdamse rechtbank de verkrachtingen te hebben gepleegd. Hij kon echter niet verklaren hoe er bij drie gevallen dna van hem is gevonden.

In de Rotterdamse rechtszaal sprak een van de slachtoffers de geboren Curaçaoënaar dan ook aan: "Laf dat u zoiets doet en laf dat u het ontkent."

Uit rapportages van onder meer het Pieter Baan Centrum (PBC), waar H. overigens weigerde aan mee te werken, blijkt de Rotterdammer laagbegaafd en agressief te zijn, bij wie het gedrag sterk wisselt. Ook de slachtoffers verklaren over het verschillende gedrag dat hij bij hen vertoonde.

H. pleegde zijn daden na middernacht  toen de vrouwen na het stappen op weg naar huis waren. Hij begon een gesprek met de vrouwen, waarbij hij hen vroeg waarom zij zo laat nog alleen op straat liepen en of ze een vriend hadden.

Op een rustig plekje sloeg hij bij een aantal toe, legde zijn hand op hun mond en sleurde hun naar een stil hoekje waarna hij hen onder bedreiging verkrachtte. 'Netjes' vroeg hij aan hen nog wel een condoom. Een van de slachtoffers gaf uit zichzelf zelfs een condoom. Aan een vrouw vergreep hij zich in het trappenhuis van haar woning. Na zijn lugubere daad draaide hij als een blad aan een boom om. Na de verkrachting deed hij alsof er niets aan de hand was en bij een van de vrouwen barstte hij in tranen uit.

Volgens het OM heeft H. alleen uit eigenbelang gehandeld en alleen aan zijn eigen lusten en wellicht seksuele frustraties gedacht. "Een vrouw moet alleen op straat kunnen lopen ongeacht het tijdstip. Voor deze vrouwen is de ergste nachtmerrie waar geworden", aldus de officier van justitie.

Uitspraak: 16 juni

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Steve Brown ‘looft beloning uit’ voor Scharrenberg, de Vries en van Hout

brownSteve Brown ‘heeft een prijs gezet op het hoofd van drie misdaadjournalisten, Koen Scharrenberg, Peter R. de Vries en Bas van Hout’.  Althans dat schreeuwt de landelijke pers.

Op zijn weblog lijkt Brown een beloning uit te loven van 500.000 gulden voor het drietal, ''dood of levend''. Voor De Vries en Van Hout ‘is daarmee een grens bereikt’: zij hebben aangifte gedaan tegen Brown. De Vries deed dat vandaag bij het Openbaar Ministerie in Amsterdam. Maar heeft Steve nu eigenlijk wel daadwerkelijk een beloning uitgeloofd?

Tussen Brown en De Vries respectievelijk Van Hout botert het al jaren niet. Tegen Brown loopt op dit moment een strafzaak wegens vermeende mishandeling van De Vries, die in januari in Amsterdam gepleegd zou zijn. Vreemd genoeg werd de aangifte van Brown tegen de Vries voor hetzelfde feit niet gehonoreerd en mocht Brown bepaalde bewijzen niet overleggen. Reden voor hem de rechter te wraken. Overigens is in relatie tot deze zaak door Brown opnieuw een aangifte gedaan.

Op zijn weblog voert Brown argumenten aan tegen De Vries, die in zijn ogen ''maffia-journalistiek'' bedrijft.

Op zich lijkt het uitloven van de beloning een wat vreemde move van Steve omdat het in principe strafbaar is, maar Steve is niet dom, heeft rechten gestudeerd en zal wel weten wat hij doet: wellicht zit er toch een addertje onder het gras omdat zijn website verwijst naar een beloning die op zijn eigen hoofd staat. Het gaat hierbij om de tekst van het zgn. ‘buikbandje’  van een boek van Bas van Hout uit 1997. Omdat toen geen vervolging is ingesteld tegen van Hout, zou het natuurlijk raar zijn als Brown’s beloning nu wel tot vervolging zou leiden maar goed, de wegen van justitie zijn ondoorgrondelijk. Een beloning in guldens is natuurlijk heden ten dage niet op te vatten als een serieus bedoeld aanbod.

Het kan natuurlijk wel ingewikkeld worden als er iemand daadwerkelijk een van de drie overhoop knalt. Saillant detail is dan dat er anderhalf jaar na het verschijnen van het boek van van Hout daadwerkelijk een aanslag op Brown werd gepleegd. Maar dit was geen reden voor justitie om tot vervolging over te gaan, ook een artikel 12 procedure, aangespannen door Brown, om justitie te dwingen tot vervolging over te gaan had geen effect.

Bas van Hout meent dat met de ‘beloning’ die Steve Brown uitlooft, nu ‘een grens bereikt is’. Dat is dan wel een grens die hij zelf in 1997 al had gezet toen hij hetzelfde deed tegen Steve Brown. Zie ook de video met de reactie van Steve Brown

De door Bas van Hout uitgeloofde beloning uit 1997 waar justitie niet over viel. Anderhalf jaar later werd er een moordaanslag op Steve Brown gepleegd
brown-beloning

 

------------------------------------- -------------------------------------------------------------------------------

 

 buikbandje

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

12 jaar en TBS voor moord Gabrielle Cevat

Gabriëlle Cevat

Gabrielle Cevat

Franklin Falconi (50) is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging voor de moord op hoofdagente Gabrielle Cevat (28) op 9 juli 2008 in Amstelveen van het leven heeft beroofd. Behalve aan de moord op Cevat is Franklin Falconi ook veroordeeld voor poging tot moord op de ouders van zijn ex-vriendin, het voorbereiden van zware mishandeling van zijn ex en bedreiging van zijn voormalige vriendin en verboden vuurwapenbezit.

Het Openbaar Ministerie had achttien jaar gevangenisstraf geëist en tbs met dwangverpleging. De rechtbank komt tot een lagere straf, omdat niet bewezen is dat Falconi wist dat Cevat een politieagent was op het moment dat hij schoot. Op zich is dat een vreemde redenatie. De moord zou op zijn merites moeten worden beoordeeld. Het zou voor de straf niet uit moeten maken of iemand agent, arts, politicus, hoer of putjesschepper is. Elk leven is in beginsel evenveel waard.

In tegenstelling tot justitie meende de rechter dat niet vaststaat dat Cevat zich heeft kunnen legitimeren voordat ze werd vermoord, ondanks dat haar legitimatiepas op de grond is gevonden. De hoofdagente was in burger en niet direct herkenbaar als agent.

De rechters hebben bij het bepalen van de straf rekening gehouden met het feit dat Falconi verminderd toerekeningsvatbaar was en dat hij een strafblad heeft voor eerdere geweldsdelicten.

De familie en vrienden van Gabrielle Cevat waren 'geschokt en ontstemd' na de uitspraak van de rechtbank. Dat liet hun advocaat Richard Korver na afloop weten.

,,Ze vinden twaalf jaar cel veel te kort voor de misdrijven die zijn bewezen. De familie spreekt de hoop uit dat het Openbaar Ministerie in hoger beroep gaat'', aldus Korver.

Of dat ook gebeurt, is nog onduidelijk. ,,We beraden ons nog op de uitspraak'', zei een woordvoerster van justitie in een eerste reactie. Datzelfde geldt voor de verdediging van de verdachte.

Cevat was in juli 2008 op weg naar het politiebureau om daar een nachtdienst te draaien toen ze Falconi slingerend over de weg zag rijden en een achtervolging inzette. Op het moment dat hij had geparkeerd en ze hem wilde aanspreken op zijn rijgedrag, schoot hij haar vrijwel direct neer.

Falconi schoot daarvoor onder meer twee keer op de voordeur van de ouders van zijn voormalige vriendin en reed daarna naar haar huis. Op het moment dat hij zijn auto wilde parkeren, zag hij de auto van Cevat naast hem staan.

"Dat zat hem dwars in zijn voorgenomen handelen richting zijn ex. Hij heeft daarom besloten die persoon uit te schakelen", aldus de voorzitter van de rechtbank, G. Janssen.

Dat Falconi vervolgens de woning van zijn voormalige vriendin binnendrong en met een mes het huis door liep, toont volgens de rechtbank aan dat hij van plan was haar iets aan te doen.

Twaalf jaar voor zoveel misdrijven (moord, 2xpoging tot moord, voorbereiding mishandeling, verboden wapenbezit) is een koopje. Er zijn er die voor minder meer hebben gekregen.


Het vonnis in iets meer juridische termen

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Nederlandse vrouw doodgestoken in Spanje

Een Nederlandse Bosnische vrouw (20) is gisteren aan de Spaanse Costa Dorada doodgestoken door haar ‘vriend’ Ratko H. (26). De vrouw was met Ratko H. in een kleine camper op vakantie. Zij was tevens een nicht van Ratko H..

Op eerste pinksterdag kreeg de twee ruzie op de boulevard van Malgrat de Mar. De vrouw rende de camper uit en werd midden op de boulevard ingehaald door Ratko H., die haar neerstak.

In Nederland heeft de politie H. lange tijd verdacht van de aanslag op zes leden van een van oorsprong Bosnische Roma-familie waarvan hij zelf deel uitmaakt. In september 2006 werden er twee salvo's uit een mitrailleur afgevuurd op de woning van H.'s oom in Gilze.

Daar zat zijn toenmalige ex-echtgenote ondergedoken. Een vrouw raakte gewond door rondvliegend glas. Directe familie van de ex-vrouw beschuldigde H. destijds van verkrachting.

De aanslag zorgde voor grote spanningen in de uit Bosnië gevluchte Roma-gemeenschap. H. en twee broers uit Eindhoven werden door de politie opgepakt als verdachten in het familiedrama. Zij zouden uit (eer)wraak hebben gehandeld, omdat de vrouw H. had verlaten voor een ander. De rechtbank sprak de drie echter vrij van zesvoudige poging tot moord.

Na het recente misdrijf in Spanje zijn volgens zegslieden de spanningen opnieuw hoog opgelopen in Roma-kringen in Zuid-Nederland. Er wordt ernstig rekening gehouden met nieuwe wraakacties.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Veertienjarige veroordeeld voor poging tot moord op zusje

Een 14-jarig meisje uit Zetten in Gelderland is vandaag door de rechtbank in Arnhem veroordeeld voor poging tot moord op haar zus. De rechtbank acht bewezen dat het meisje met een mes haar zus een fors aantal oppervlakkige steekwonden en ernstige snijwonden heeft toegebracht. De veroordeelde moet van de rechtbank naar een inrichting voor jeugd-tbs, zodat ze behandeld wordt voor haar psychische problemen.

In februari heeft de 14-jarige haar zus op een onbewaakt ogenblik thuis aangevallen, aldus de rechtbank. „Ze heeft haar achtervolgd tot op straat, waar ze is doorgegaan met steken.” Het is volgens de kinderrechter aan ingrijpen door een voorbijganger te danken dat de zus het er levend vanaf heeft gebracht.

Een inrichting voor jeugdTBS? Genoeg daarvan in haar eigen woonplaats.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Hirsch Ballin wil reisverbod voor criminelen

Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) wil met een reisverbod voorkomen dat criminelen na het uitzitten van hun straf ongestoord in het buitenland kunnen genieten van hun winsten, verkregen door drugssmokkel, mensenhandel of mensensmokkel.

Het ministerie van Justitie heeft dat dinsdag bekendgemaakt. Hirsch Ballin wil ook dat in de Europese Unie  illegaal verkregen winsten sneller kunnen worden afgepakt, door in meer gevallen beslag op crimineel vermogen te leggen. In eigen land kondigde de bewindsman eerder al maatregelen aan om illegaal vermogen aan te pakken. Zo wordt geregeld dat een veroordeelde crimineel zelf moet bewijzen dat hij zijn vermogen tot zes jaar voor het misdrijf legaal heeft verkregen.

Ook wordt het financieel onderzoek uitgebreid en wordt het makkelijker om illegaal verkregen goederen verbeurd te verklaren.

Het voorstel van Ballin is belachelijk. Als iemand zijn straf heeft uitgezeten is de kous daarmee af. Illegale winsten zijn illegaal en moeten dus afgepakt worden en dan kán iemand niet meer in het buitenland genieten van zijn winst. Zoals het er nu ligt begint het op een heksenjacht te lijken.

Het is simpel: kun je bewijzen dat iemand illegale winsten heeft: afpakken.  Kun je dat niet bewijzen dan heeft iemand dus geen illegale winst.

Het zou Hirsch Ballin sieren als hij zich eens boog over een inreisverbod voor criminelen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook