vrijdag 15 november 2013

Vrijspraak in justitiele dwaling op Bonaire

Nozai Thomas (27) en Kabes Melaan (35), die eerder op Bonaire onschuldig werden veroordeeld wegens de dubbele moord op de gebroeders Martis, zijn afgelopen nacht (onze tijd) door het gerechtshof in Kralendijk vrijgesproken en van alle blaam gezuiverd. Het openbaar ministerie bood de Bonairianen ter plekke verontschuldigingen aan voor het justitiële schandaal waarover dit blog al eerder berichtte.

Na een ruim tien uur durende rechtszitting kwam het hof om half acht plaatselijke tijd met het voor Nozai en Kabes verlossende woord. Beide mannen hoorden het oordeel huilend aan.

Nozai en Thomas waren vannacht dermate geëmotioneerd, dat zij nog niet konden reageren. Hun advocaat Geert-Jan Knoops: “Het is ongekend hoe deze zitting verliep. Het hof had slechts een half uur nodig om met een uitspraak te komen. Justitie bood Nozai en Kabes onmiddellijk verontschuldigingen aan voor al het leed dat deze mannen is aangedaan.”

Thomas en Melaan werden in 2005 veroordeeld voor de moord op de broers Lisandro en Wendell Martis, die werden doodgeschoten bij de vuurtoren Spelonk. De werkelijke dader, Macho Wanga, had de moorden aanvankelijk bekend maar wees later plotseling Nozai en Kabes aan als daders. Dit gebeurde na advies van Officier van Justitie Ernst Wesselius die een relatie had met een familielid van Wanga. Wanga ontsnapte daarmee aan levenslang en werd veroordeeld tot achttien jaar cel. De onschuldige Nozai en Kabes kregen acht, respectievelijk 24 jaar gevangenisstraf opgelegd. Nozai Thomas zat zes jaar onschuldig vast. Kabes Melaan zat acht jaar onterecht in de cel.

Psycholoog Lucio Ricardo stond de twee tijdens hun gevangenschap bij en ontdekte dat er iets helemaal mis was. Hij legde de zaak anderhalf jaar geleden voor aan het Telegraaf Cold Case Team dat intensief onderzoek deed en op een ware beerput stuitte.

Uit het Telegraafonderzoek kwam naar voren dat het forensisch onderzoek op de plek van het misdrijf een farce was, dat verklaringen niet door politie en justitie werden geverifieerd en dat roddels en achterklap als feiten waren aangevoerd. Bovendien bleek allerlei, voor Nozai en Kabes ontlastend bewijsmateriaal willens en wetens door politie en justitie voor de rechters achtergehouden. Als Jarvis Melaan in 2006 een open brief schrijft in Dagblad Amigoe wordt er zelfs een inval bij hem gedaan.

Nozai Thomas, die onder de zware druk van urenlange verhoren een valse bekentenis aflegde, had bovendien een sluitend alibi dat door het OM was weggemoffeld. Ook Kabes Melaan, die altijd was blijven ontkennen, kon de dubbele moord gezien de tijdspanne niet hebben gepleegd.

De zaak kwam onder de hoede van advocaten Geert-Jan Knoops en Carry Hamburger en hun team die  1500 uur in de zogeheten Spelonk-zaak staken. De raadslieden lieten onder andere  nieuw forensisch onderzoek verrichtten en dienden vervolgens een herzieningsverzoek in.

Het hof heropende daarop de zaak: een Nederlands rechercheteam werd ingevlogen om de zaak opnieuw tegen het licht te houden. In dat onderzoek werden onder meer veertig getuigen gehoord. Het OM zag in enorme fouten te hebben gemaakt en vroeg eerder dit jaar om vrijspraak.

Nozai Thomas, die zijn straf al had uitgezeten, keek eerder dit jaar in De Telegraaf terug op de horrorjaren in de cel. “Ik woonde bij mijn moeder, zat op de mavo en werkte als installateur, toen ik van het ene op het andere moment in de gevangenis belandde. Elke dag heb ik gebeden. Soms ging het redelijk, op andere momenten was het de hel. Ook toen ik weer vrijkwam, bleef ellende me achtervolgen. Niemand moest me nog, iedereen zag me als moordenaar.”

Kabes zat acht jaar vast, tot het hof zijn straf in juli opschortte in afwachting op het vonnis. “De eerste twee jaar zat ik in de Koraal Specht-gevangenis op Curacao. Daar was het verschrikkelijk. Later werd ik overgeplaatst naar Bonaire waar ik het iets beter had. Het is heel erg om te zijn opgesloten voor iets dat je niet hebt gedaan. Altijd hield ik fotootjes van mijn kinderen bij me. Alleen voor mijn dochtertjes wilde ik blijven vechten,” zei Kabes afgelopen zomer.

 • Veroordeelde dubbele moord Bonaire mogelijk onschuldig?
  05 Aug 2009
  Drie Bonairianen, waaronder Andy Melaan werden hiervoor veroordeeld. Maar Melaan zegt onschuldig te zijn. Melaan (destijds 28) is tot 24 jaar veroordeeld. Eimar Wanga (destijds 21) en Nozai Thomas (destijds 20) kregen ...
 • Gerechtelijke dwaling op Bonaire
  18 Aug 2012
  Uit onderzoek door advocaat Geert-Jan Knoops en zijn team is gebleken dat de Bonairianen Nozai Thomas (26) en Andy 'Kabes' Melaan (34) hoogstwaarschijnlijk niets te maken hadden met een in 2005 gepleegde dubbele moord.
 • Aanhoudingen verwacht in dubbele moord gebroeders Martis
  23 Jul 2005
  Nadat Bonaireaan Jarvis Melaan op 13 juni 2006 een ingezonden stuk schrijft in de krant Amigoe, waarin hij twijfelt aan de schuld van Andy Melaan en Nozai Thomas werd er op 21 juni 2006 een inval gedaan bij Jarvis ...
 • Justitie erkent dwaling in moordzaak Bonaire
  25 Aug 2012
  Kort na een gesprek met de toenmalige Nederlandse officier van justitie Ernst Wesselius trok Wanga zijn bekentenis echter in en wees hij plotseling Thomas en Melaan aan. Daarmee ontsnapte hij zelf aan levenslang: Wanga ...
 • 01 Jul 2013
  Een dubbele moordzaak uit 2005 waarvoor twee mannen zijn veroordeeld wordt heropend. De veroordeelde mannen hebben waarschijnlijk ten onrechte vastgezeten. Andre 'Kabes' Melaan kreeg destijds 24 jaar en zat nog ...

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook