dinsdag 31 mei 2011

Eis: 18 jaar in hoger beroep tegen Salih K. voor moordpoging op dochter

Tegen de Turk Salih K. (48) uit Haarlem is in hoger beroep achttien jaar gevangenisstraf geëist wegens poging tot moord op zijn dochter Rukiye (destijds 15). Salih K. lokte het meisje op 2 juni 2009 naar zijn werk. In de kelder van een leegstaand winkelcentrum probeerde hij haar te wurgen. Daarna zou hij haar met een zaklantaarn en een hamer meermalen op het hoofd hebben geslagen.

Denkende dat zij dood was, stopte Salih K. haar vervolgens in een plastic zak, die hij in een deels met water gevulde put deponeerde. De zwaargewonde Rukiye  zat urenlang in de plastic zak in de put maar wist zich daaruit te bevrijden en werd opgevangen in boekhandel Plantage in de Barteljorisstraat. Een spoedoperatie redde haar het leven.

Nadat hij zijn dochter voor dood in de put had achtergelaten, hervatte K. zijn werkzaamheden. De politie arresteerde de man diezelfde avond, toen hij aangifte wilde doen van de vermissing van het meisje. K. was er op dat moment niet van op de hoogte dat zij zichzelf had weten te bevrijden.
“De verdachte is uitermate berekenend en koelbloedig te werk gegaan”, aldus de advocaat-generaal dinsdag bij het gerechtshof in Amsterdam. “Het slachtoffer moet uren in de put hebben gezeten. Helemaal alleen, met een kapot geslagen hoofd en een gebroken hand. Niet wetend of haar vader nog terug zou komen en zou ontdekken dat ze niet dood was en haar alsnog dood zou maken.”

De strafeis geldt tevens voor het seksueel misbruik van Rukiye, dat ongeveer een jaar zou hebben voortgeduurd. Voor de rechtbank eiste het OM ook al achttien jaar. De rechter legde veertien jaar op.

Volgens het slachtoffer kon haar vader niet verkroppen dat zij met jongens omging. De man zou zijn lievelingsdochter voor zichzelf hebben willen houden. K. heeft dit altijd ontkend.

Het hof doet op 14 juni uitspraak.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Maximo Altez stopt verdediging Joran van der Sloot

Máximo Altez, de advocaat van Joran van der Sloot zal hem niet langer verdedigen in de moordzaak van Stephany Flores. Hij stelt vandaag de rechtbank in Lima op de hoogte van zijn besluit. De kans is groot dat Jorans proces aanzienlijke vertraging oploopt.

Het zou al langer niet meer boteren tussen Van der Sloot en zijn advocaat. De afgelopen maanden waren er conflicten over betalingen en over de te voeren verdedigingsstrategie. Ook ergerde Altez zich aan uitlatingen van Amerikaanse advocaten, die ook voor Van der Sloot zouden optreden.

Vorige week bracht een van deze advocaten nog naar buiten dat Joran zou willen meewerken aan uitlevering aan Amerika. Maximo Altez bestempelde dit als een onzinverhaal omdat de Peruaanse wetten deze constructie helemaal niet toestaan.

Joran van der Sloot heeft laten weten dat hij de komende dagen op zoek gaat naar een nieuwe advocaat. De beslissing van Altez om op te stappen komt voor Van der Sloot op een ongunstig moment. Volgende week staat in Peru een eerste pro-formazitting gepland, waarbij Van der Sloot verplicht in de rechtszaal moet verschijnen.

Het openbaar ministerie zal dan de bewijzen presenteren, die het inmiddels afgesloten onderzoek naar de moord op Stephany Flores heeft opgeleverd. Joran van der Sloot zal dan ook voor het eerst met de vader van Stephany Flores worden geconfronteerd, die al heeft aangegeven bij de zitting aanwezig te zijn. Deze zitting is besloten en niet voor publiek of pers toegankelijk.

Maximo Altez zal uit coulance nog wel een aparte procedure voor Van der Sloot blijven voeren over schending van zijn mensenrechten na de arrestatie in Chili. Dit is een aparte juridische procedure, die los staat van de verdediging in de moordzaak. Als Altez ook in die zaak zou opstappen, wordt deze procedure beëindigd en kan niet opnieuw door een andere advocaat worden gestart. Altez zegt dat van der Sloot "niet aan te willen doen".

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook