maandag 3 december 2012

Eis: Levenslang in hoger beroep in zaak 2 Mientjes in Marokko | Uitspraak conform

Tegen de Marokkaan Fouad el M. (37) die wordt verdacht van de moord op Mientje Aarts-Sewalt (69) en Mientje Thijssen-Bartelen (75) in Nijmegen in 2003 is in hoger beroep in Nador in Marokko levenslang geeist.

De 'twee Mientjes' werden met tientallen messteken om het leven gebracht. Fouad el M. - toen verloofde van de zoon van een van deze Mientjes - verdween direct daarop naar Marokko en werd verdacht. Eerder veroordeelde de rechtbank in Nador Fouad el M. ook al tot levenslang. De aanklager had toen de doodstraf geëist. Omdat alleen de verdachte in beroep is gegaan en de aanklager niet, kon de Marokkaanse justitie niet nogmaals de doodstraf eisen. De doodstraf wordt in Marokko soms nog wel opgelegd, maar niet meer uitgevoerd.

Fouad El M. was na zijn vlucht lange tijd spoorloos. In februari 2010 werd hij in Marokko aangehouden, dankzij samenwerking tussen het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) en de Marokkaanse autoriteiten. Het OM droeg de vervolging over aan Marokko, omdat dit land geen onderdanen uitlevert.

Fouad zou de woning van de oudste Mientje vergeefs doorzocht hebben naar het grote geldbedrag, maar wel een kleinere buit hebben meegenomen. De man heeft de moorden steeds ontkend en deed dat ook maandag in hoger beroep.

Nabestaanden waren bij de zaak aanwezig maar hebben geen spreekrecht in Marokko. Hun schriftelijke slachtofferverklaring is wel in het dossier gevoegd.

De uitspraak in hoger beroep wordt vandaag rond 17.30 uur verwacht.

De uitspraak is eveneens levenslang

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook