dinsdag 15 juni 2010

Eis 20 en 23 jaar voor liquidatie Hans van Geenen

Tegen Toon Reuvers (30) uit Lith en diens oom Martien Reuvers (39) uit Oijen is vandaag voor de rechtbank in Arnhem (die zitting hield in de bunker in Osdorp) 20 jaar en 23 jaar cel geëist voor de gewelddadige liquidatie van Hans van Geenen (33) uit Oss en poging tot moord op de chauffeur Olaf van Fulpen (nu 26) uit Oss op de A73 Op 10 september 2008 en voorts voor bendevorming en wiet kweken.

Wietkweker Hans van Geenen stierf toen de auto waarin hij met een kameraad reed, op de snelweg vanuit een BMW werd doorzeefd met tientallen kogels uit twee automatische geweren. Van Fulpen, die reed, bleef op een schampschot na ongedeerd. Een zender die onder hun auto zat, haalden Toon en Martien R. eerder op bij een Amsterdamse verkoper.

Eerder werden vijf verdachten aangehouden, waaronder de vriendin van Hans van Geenen.

Eén van de getuigen was Peter W. die was opgepakt ivm de witwaspraktijken in deze zaak. toen hij aangaf tijdens de verhoren dat hij niet méér wilde verklaren omdat hij dan zelf gevaar zou lopen, liet hij zich overhalen om beschermde getuige te worden. Hij krijgt plastische chirurgie en een andere identiteit.
De waarde van Peter W. als getuige lijkt echter beperkt. Peter W. bleek namelijk niets te weten. Het verhoor werd daarmee een gênante vertoning: Peter W. had wat uitlatingen van Martien gehoord en had zelf wat conclusies getrokken.
Er mocht niets worden gevraagd over de voorwaarden van de deal met Peter W. Dat Peter W. vorig jaar nog een 'belastingschuld' had van vier ton en nu niks meer had daar niet mee te maken, hij had geen geld gekregen voor zijn gevaarlijke openhartigheid, alleen 'bescherming'.

Update 2 juli 2010: Toon en Martien kregen op 2 juli 2010 20 en 23 jaar.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Arrestatie in moordzaak Petersen

Vandaag is zakenman Chris Kraypoel (41) uit Soest aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de liquidatie van vastgoedhandelaar Peter Petersen (45), ook bekend als 'Dikke Peter'. Petersen werd op 3 maart van het vorig jaar in zijn auto doodgeschoten bij hotel Jan Tabak in Bussum.

Kraaypoel was o.a. eigenaar van de legendarische dancing 'De Mazzo' in Amsterdam. Kraypoel wordt tevens verdacht van het op grote schaal witwassen van crimineel geld, aldus een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie. Dinsdag deden 200 rechercheurs van de Nationale Recherche en de FIOD doorzoekingen in zestien woningen, drie bedrijven en twee bankkluizen. Het witwasonderzoek staat los van het moordonderzoek, aldus de woordvoerder.

Justitie brengt de arrestant in verband met een groot aantal verdachte geldtransacties. Ook vermoedt zij dat de man heeft geïnvesteerd in hennepkwekerijen en in de internationale cocaïnehandel. Naast Chris Kaypoel heeft justitie in dit onderzoek nog twaalf andere verdachten op de korrel.

Bij de doorzoekingen is beslag gelegd op administratieve bescheiden, een vastgoedportfeuille die bestaat uit tientallen panden, op dure auto's, horloges en kunst. De doorzoekingen vonden plaats in onder meer Soest, Haarlem, Amsterdam, Utrecht, Almere en Meppel.

De aangehouden man wordt de komende dagen verhoord over de moord op Petersen, die in het criminele milieu bekend stond als 'Dikke Peter'. Petersen was bevriend met Kees Houtman, de drugs- en vastgoedhandelaar die in 2005 in Amsterdam werd doodgeschoten.

In het onderzoek naar de afpersing van vastgoedtycoon Willem Endstra (geliquideerd in 2004) dook de de naam van Petersen herhaaldelijk op. Volgens Endstra had Dikke Peter conflicten met onderwereldkopstukken Willem Holleeder en Johnny Mieremet (vermoord in 2005). Petersen wilde er zelf maar weinig over kwijt bij de politie, uit angst dat zijn verklaringen op straat zouden belanden. Hij zag zich zelf als “een makkelijke prooi”: “Als ze me willen hebben, hebben ze me”, zei hij in 2005 tegen de politie. “Zo simpel is het.”

Op de bewuste dag kwam Petersen omstreeks tien uur 's ochtends aanrijden bij het Bussumse hotel. Hij was kansloos toen hij onder vuur werd genomen. De vluchtauto van de dader(s) werd korte tijd later brandend aangetroffen aan het Koopvaarderspad in Almere-Buiten.

Update 17 juni 2010: De man is inmiddels weer vrijgelaten.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Dode bij steek-partij in Oss

Bij een steekpartij in een woning aan de Hertewissel in Oss is vanmiddag Jacqueline Anthonijs (43) (foto) omgekomen. Anthonijs is ter plekke overleden. Toegesneld ambulancepersoneel heeft de politie ingeseind.

De politie hield een verdachte aan. Het betreft haar ex-man. Hij werd bedekt met bloed in de omgeving van de woning aangetroffen.

Update 23 november 201:1 De man wordt veroordeeld tot 10 jaar en tbs (LJN: BU5248)

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Meisje opnieuw opgepakt ivm dood Emiel Pardijs

Een meisje (17) uit de gemeente Bronckhorst is vandaag aangehouden in verband met een zware mishandeling op 9 mei in Zutphen. Kort na dat incident overleed Emiel Pardijs (18) jongen uit Vierakker.

Destijds werden al twee jongens en twee meisjes. De 2 meisjes werden kort daarna weer vrijgelaten. Op basis van nieuwe informatie is het meisje uit Bronckhorst nu opnieuw gearresteerd.

Het vermoeden bestaat dat Emiel Pardijs na de mishandeling betrokken is geraakt bij een verkeersongeval. Het onderzoek naar wat er precies is gebeurd en de exacte doodsoorzaak is nog in volle gang. Het aangehouden meisje wordt verdacht van medeplichtigheid aan zware mishandeling met voorbedachten rade, met de dood als gevolg. De twee jongens zitten nog in voorlopige hechtenis.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook