vrijdag 7 december 2007

Johan Wolters niet vervolgd

De van moord verdachte ex-VVD-politicus Johan Wolters wordt niet vervolgd. Hij doodde op 28 januari in het Amsterdamse IJburg weliswaar zijn vrouw, maar deed dat uit noodweer nadat zij op hem en hun twee maanden oude zoontje had ingestoken.

De officier van justitie vroeg donderdag de rechter Wolters niet te vervolgen.
Tijdens de rechtzitting bleek dat de relatie tussen Wolters en zijn Cubaanse vrouw Yudersy verslechterde nadat een zwangerschap in 2003 eindigde in een doodgeboren kindje. In de jaren hierna begon de Cubaanse te drinken en werd agressiever en depressiever. Hierdoor maakte het stel vaak ruzie.

Op de avond van het drama ontstond opnieuw een conflict. De Cubaanse dreigde naar Cuba te vertrekken met de kinderen. Toen Wolters dit verbood, kwam ze terug met een mes. Wolters werd vier keer gestoken in arm en been. Toen ze met het mes richting de baby van twee maanden stak, sloegen de stoppen door bij de ex-VVD-fractievoorzitter van deelraad Zeeburg.

Wolters zegt zich niets meer van de wurging te kunnen herinneren. Daardoor is niet duidelijk vast te stellen wat er precies is gebeurd, maar de rechtbank achtte het onwaarschijnlijk dat Wolters zichzelf heeft verwond. De rechter heeft nog overwogen het onderzoek te heropenen door een forensisch psychiater het geheugenverlies te laten onderzoeken, maar zei hier niet veel van te verwachten.
Ondanks het geheugenverlies zou Wolters wel hebben beseft dat de kans bestond dat zijn vrouw zou overlijden. De rechter noemde de manier van verdedigen 'niet proportioneel', hoewel Wolters niet kon vluchten. "Hij heeft de grenzen van de noodzakelijke verdediging overschreden."
Het is volgens de rechter echter 'voorstelbaar' dat Wolters op het moment van de aanval werd overspoeld door angst en andere hevige emoties. De rechter oordeelde daarom dat sprake is van 'verontschuldigbaar noodweer', en Wolters dus niet strafbaar is.

Al met al een zeer tragische zaak. Voor Wolters zelf als wel voor zijn vrouw en de kinderen. Wat Yudersey ook gedaan heeft, zij zal denk ik niet de bedoeling gehad hebben om haar kind en man te doden. Diep, diep tragisch.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook