maandag 15 september 2008

Advocaat beschuldigd van deelname kunstroof

Het lijkt er op dat justitie opnieuw een topadvocaat tracht te beschadigen, deze keer naar aanleiding van een de kunstroof in het Frans Hals-museum in Haarlem. In 2002 werden hier vijf kunstwerken gestolen. Onder de werker was o.a. de Kwakzalver op de jaarmarkt van Jan Steen.

Justitie verdenkt advocaat Arthur van der Biezen van betrokkenheid bij de kunstroof. Hij wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie en van (medeplichtigheid aan) heling van de gestolen schilderijen. De vijf werken zijn miljoenen waard.
Van der Biezen ontkent iedere betrokkenheid en zegt gehandeld te hebben naar beroepsethiek: 'Het is de zoveelste aanval op een topadvocaat. Ik heb een schoon geweten. Hiermee word ik ernstig beschadigd.'

De schilderijen werden terug gevonden in het huis van de vermeende crimineel Hans van M. Hij werd, samen met zijn zoon en een 69-jarige man, gearresteerd. Het drietal zou Van der Biezen hebben ingeschakeld. Drie van de werken zijn beschadigd.

Van der Biezen werd bekend als advocaat tijdens het Holleeder-proces. In de eerste aanleg pleitte hij Marcel K., Holleeders vermeende financiële man bij, grotendeels vrijpleitte. Daarnaast is hij kantoorgenoot van Holleeders advocaat, Jan-Hein Kuijpers.

Gezien de aanvallen die justitie de laatste tijd doet op advocaten geloof ik voorlopig van der Biezen maar. Het wordt tijd dat het OM de criminelen in eigen gelederen eens aan gaat pakken.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Fred Ros overgeplaats om te pesten

Fred Ros, verdacht van betrokkenheid bij de moord op Thomas van der Bijl, is overgeplaatst van de gevangenis in Alphen aan de Rijn naar de gevangenis in Zutphen. Justitie zegt dat dit is gedaan omdat hij in Alphen aan de Rijn medegevangenen klusjes voor hem liet doen, voorts zou hij een pool tournooi hebben georganiseerd en veel geld op zijn rekening krijgen gestort.

Zijn advocaat noemt de overplaatsing onbegrijpelijk omdat de gevangenisdirectie hier zelf niet om gevraagd had en Fred R. min of meer als modelgevangene beschouwde. Zij ziet het dan ook meer als pesten van Fred R. in de aanloop naar zijn proces. Omdat zijn spullen nabezorgd worden is Fred R. nu onthand, mede ook omdat hij zijn strafdossier nu niet heeft en zich dus niet kan voorbereiden op zijn zaak. Ook is het nu voor zijn familie veel moeilijker hem te bezoeken. Justitie ontkent dat dit de reden is voor de overplaatsing.

Justitie staat hier natuurlijk een potje te liegen. In alle gevangenissen worden pool tournooien georganiseerd en vaak stelt de gevangenis hier zelfs (bescheiden) prijzen voor beschikbaar. Ook in Zutphen worden pooltournooien georganiseerd. De hoeveelheid geld die iemand op zijn rekening gestord krijgt is geheel volgens de regels, anders wordt de rekening geblokkeerd. Het is bovendien een non-argument want ook in Zutphen kan hij dat geld gestort krijgen.

Dat medegevangenen klusjes doen is ook niet vreemd: vaak kookt een gevangene voor een groepje medegevangenen, veelal om de kosten te drukken en soms krijgt zo'n kokende gevangene als 'betaling' het eten van de anderen. Veel meer 'klusjes' zijn er in een gevangenis niet voor iemand te doen.

Het heeft er dan ook alle schijn van dat Justitie bezig is met gevangene pesten in de hoop dat hij zich minder goed kan voorbereiden op het proces. Heerlijk het leven in een rechtsstaat.

Fred Ros, alias 'de Zwijger'. De 39-jarige Hilversummer Fred Ros is een goede bekende van Greg Remmers en diens zoon Jesse. Ros was een verdienstelijk voetballer die de top net niet haalde bij de profs. Maar als crimineel behoorde hij wel tot de absolute top in Nederland. Hij onderhoudt volgens kroongetuige Peter la Serpe nauwe banden met Willem Holleeder en diens stille vennoot, Dino Soerel. Fred Ros is twee keer vervolgd voor moord en evenzovele malen vrijgesproken. Hij werd in 2003 wel veroordeeld voor verboden wapenbezit naar aanleiding van een wapenvondst in de verhuurde woning van Katja Schuurman. In de zomer van 2006 wordt hij in Spanje gearresteerd voor de moord op Thomas van der Bijl. Vier mannen die bij die moord betrokken waren wijzen Fred Ros aan als de opdrachtgever. Volgens kroongetuige Peter la Serpe handelde hij in opdracht van Dino Soerel Fred Ros zwijgt echter in alle toonaarden over zijn opdrachtgevers en zijn eigen betrokkenheid.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

9 jaar voor moord op Marianne de Zwart

De rechtbank heeft een 54-jarige man uit Alkmaar veroordeeld tot 9 jaar gevangenisstraf wegens moord op Marianne de Zwart (44), eveneens uit Alkmaar.  De man stak zijn vriendin, die woonde aan de Johanna Naberstraat, eerst met een tweetal messen. Het slachtoffer stierf uiteindelijk nadat hij haar met een kussen smoorde.

Zijn advocaat pleitte tijdens de rechtszaak nog voor ontoerekeningsvatbaarheid, maar hier ging de rechtbank niet in mee. De man werd naar eigen zeggen vernederd door Marianne Zwart, totdat het knapte en hij tot zijn daad over ging. Maar volgens de rechters van de meervoudige kamer waren er tussen dat 'knappen' en de aanval met het mes voldoende bezinningsmomenten. De man heeft in de ogen van de rechtbank doelbewust gehandeld en vonniste daarom moord, in plaats van doodslag.

De familie van de dader beklaagde zich na de uitspraak nog bij de rechters. Volgens hen heeft de hulpverlening, waar herhaaldelijk om gevraagd werd, gefaald.

9 jaar voor doodslag is weinig, maar voor moord is het helemaal een koopje.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook