vrijdag 9 juli 2010

Man pleegt zelfmoord na vonnis

J.G. (42) uit Jubbega (FR) heeft zelfmoord gepleegd na de uitspraak in zijn zaak door het gerechtshof in Leeuwarden. Dit liet zijn advocaat J.B. Pieters vandaag weten. De man kreeg van het hof een gevangenisstraf van zes jaar voor een dubbele poging tot moord, onder andere op zijn ex-partner. Het Openbaar Ministerie (OM) had twee weken eerder een werkstraf van 180 uur geëist voor bedreiging.

De man (destijds 38) was op de avond van 12 november 2006 naar de woning van zijn ex-partner in Havelte gegaan na een meningsverschil. Hij bedreigde haar en een buurman (destijds 51)(een kapitein van de landmacht die haar te hulp schoot) met een geweer met daarin drie kogels. Het vuurwapen van de man, die inmiddels was verhuisd naar het Friese Jubbega, bevond zich vanwege vergunningsvoorwaarden nog in de woning van de vrouw. Hij zou de trekker hebben overgehaald, maar er viel geen schot.

Overigens was de man destijds na zijn aanhouding weer op vrije voeten gesteld. Door een vormfout was hij niet binnen zes uur na zijn aanhouding in verzekering gesteld. Dan volgt automatisch vrijlating.

De dag daarop, op 15 november werd hij echter al weer gearresteerd. Volgens politiewoordvoerder Dana Kragten bracht het onderzoek nieuwe feiten aan het licht die destijds een hernieuwde hechtenis rechtvaardigden. De man beschikte weliswaar over een wapenvergunning. Maar een automatisch geweer, zoals hij in bezit had, behoort tot de verboden aanvalswapens. Het betrof een Chinese replica van de Diemaco, het dienstwapen van het Nederlandse leger.

Op 21 december 2007 werd de man -conform eis- veroordeeld tot 12 maanden cel waarvan 6 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar wegens 'zware bedreiging'.
Gezien de veroordeling conform eis, lijkt het waarschijnlijk dat J.G. zélf hoger beroep heeft aabgetekend. Een onverstandig besluit naar nu blijkt.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: 10 jaar cel voor doodslag op Zomercarnaval

De rechtbank in Rotterdam heeft vandaag L.A. (19) uit Delft veroordeeld tot tien jaar celstraf voor doodslag op Silvano Cardoso de Oliveira (20) en poging tot doodslag op een andere Rotterdammer (19) tijdens het Zomercarnaval in Rotterdam. De eis was 12 jaar. Medeverachte R. R. kreeg een celstraf van acht maanden voor mishandeling, maar hij heeft die straf inmiddels al uitgezeten. Het OM vroeg twee weken geleden al vrijspraak voor doodslag en poging tot doodslag tegen R.R. en eiste vijftien maanden (waarvan 3 voorwaardelijk) voor de mishandeling.

De steekpartij vond 25 juli plaats tijdens het Zomercarnaval. Er ontstond ruzie tussen een aantal personen op de Mauritsstraat in het hart van de havenstad. Dat mondde uit in de fatale steekpartij, waardoor Kaapverdiaan Silvano Cardoso de Oliveira uit Rotterdam om het leven kwam. Een plaatsgenoot raakte gewond. De ruzie zou zijn ontstaan vanwege onenigheid over een vrouw.

Update: Op 15 september 2011 wordt hij in hoger beroep veroordeeld tot 9 jaar.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Interview Steve Brown in Fiat Justitia

Een interessant interview met Steve Brown in het blad Fiat Justitia.

Volgens Brown is het wetboek van strafrecht er voor de gewone man. Voor de elite is er het privaatrecht. Ook wat meer over de ruzie met Peter de Vries
Lezenswaardig
Interview Steve Brown in Fiat Justitia

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook