woensdag 18 februari 2015

Vrouw door zoon vermoord in Heemstede

In Heemstede is Carla Horeman (59) omgebracht in haar huis aan de Iepenlaan. Haar zoon Martin V. is gearresteerd. Een maand geleden kwam Martin V. vrij uit de psychiatrische instelling waarin hij een jaar lang gedwongen was opgenomen.

  Toen er na 10 uur ‘s avonds gegil en gebonk uit de woning kwam vermoedden de buren al het ergste. Ze belden Carla op haar mobiel. Die nam ze niet op. Tegen de voorgevel zagen ze de fiets van haar zoon staan. De buurman belde aan. Hij zag Martin door het raampje in de voordeur. „Hij stond in de hal met zijn rug tegen de wc-deur. Hij weigerde op mijn verzoek de voordeur te openen”, zegt hij.

  Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

  Hero Brinkman laat willens en wetens een onschuldige studente opdraaien voro mishandeling met bierglas

  De Kennis van Nu legde de hand op geluidsopnames van verhoren van de Amsterdamse politie waarin een verdachte na te zijn geconfronteerd met niet bestaand bewijsmateriaal een bekennende verklaring aflegt. Een andere betrokkene, die zich komt melden om het misdrijf te bekennen - het gaat om een steekpartij met ernstige verwondingen in een Amsterdams café - wordt later weggestuurd met de mededeling van een rechercheur dat "er maar één verdachte in deze zaak kan zijn."

  In een aantal geruchtmakende gerechtelijke dwalingen zoals de zaak Ina Post en de Schiedammer parkmoord speelden onjuiste bekentenissen een cruciale rol. Na de herziening van deze zaken kwamen er strengere richtlijnen voor de politie die een einde moesten maken aan onder andere het gebruik van vals bewijsmateriaal. Deze zaak rond de valse bekentenis in Amsterdam draaide om een steekpartij met een bierglas in het Cooldown café in Amsterdam. Op aanwijzing van getuigen werd de verdachte in het AT5 opsporingsprogramma Bureau 020 als 'dader' genoemd.

  Toen deze verdachte - een studente (23) verhaal kwam halen bij de politie, kreeg ze in het verhoor te horen dat "de beelden voor zich spreken". Hierna legt ze een bekennende verklaring af.
  Saillant detail is dat ex-lamerlid Hero Brinkman als verhorend rechercheur de schuld in de scjhoenen schuift van de studente. Het verhoor werd op verzoek van de advocaat van de verdachte onderzocht door het Maastricht Forensic Science Institute en de zaak werd daarna geseponeerd. Officier van justitie Ursula Weitzel van het parket Amsterdam noemt het rapport "vernietigend". In de uitzending stelt strafrechtadvocaat Job Knoester vast dat de agenten geen zin hebben om de waarheid te achterhalen. Bart Swier , advocaat van de verdachte, dient vandaag een klacht in bij de korpsbeheerder van de Amsterdamse Politie.

  In De Kennis van Nu is te zien hoe gemakkelijk proefpersonen een bekentenis afleggen als de verhoorders maar plausibel genoeg maken dat ze het gedaan hebben. Verder is er in het programma aandacht voor het werk van het Nederlands Forensisch Instituut. Hier wordt door het logisch opbouwen van hypotheses in een zaak getracht tunnelvisie bij speurders te voorkomen. Ook komen enkele technieken aan bod waarmee bewijsmateriaal kan worden gevonden dat de politie doorgaans over het hoofd ziet. Onder de NFI-medewerkers is grote zorg over geplande bezuinigingen van 10 miljoen euro per jaar. Een kwart van dat bedrag wordt gerealiseerd door het overhevelen van technisch-forensische taken naar de politie. Volgens een aantal NFI-medewerkers is er bij de politie onvoldoende kennis om die taken over te nemen.

  Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook