vrijdag 20 januari 2012

Man gearresteerd in verband met dood Henry Meye

Een man uit Brabant en een man uit Zeeland zijn vanmorgen gearresteerd ivm verband met de dood van fotograaf Henry Meye uit Sint Maartensdijk (Zeeland/Tholen) op 8 juni 2012. Meye werd in zijn huis aan de Keethil 5 doodgeschoten

Zijn auto werd kort daarop uitgebrand teruggevonden in Waalwijk. De wagen was gestolen en gebruikt bij een overval die een paar dagen voor de dood van Meye werd gepleegd.

Voor die overval zijn een vier mannen opgepakt; drie uit Den Bosch en een man (22) uit Bergen op Zoom. Volgens justitie hebben zij niets te maken met de dood van Henry Meye. Ze werden enkel verdacht van de overval en een van de Bosschenaren is ook nog verdachte van andere overvallen en inbraken in Brabant.

In het huis van Meye werd een hennepkwekerij gevonden. De politie ziet daarin een mogelijk motief voor de moord. Vorige week werd een beloning van 15.000 euro uitgelooft voor de tip die leidt tot aanhouding van de dader. Of de huidige arrestatie het gevolg is van zo'n tip is niet bekend gemaakt.

Update 1 maart 2012:
De rechtbank in Den Bosch ziet een mogelijk verband tussen de dood van de Zeeuwse fotograaf Henry Meye en de beroving waarvan hij enkele dagen eerder slachtoffer zou zijn geworden.

Justitie besloot vandaag het dossier in de moordzaak toe te voegen aan dat in de berovingszaak. Dit op verzoek van de advocaten van vijf mannen, die ervan worden verdacht dat ze Meye in de nacht van 4 op 5 juni van zijn auto en hennep hebben beroofd. De fotograaf uit Sint Maartensdijk werd in de nacht van 7 op 8 juni doodgeschoten.

De berovingszaak was vandaag onderwerp van een regiezitting. De verdediging wil informatie uit het moordonderzoek, omdat in beide dossiers dezelfde personen figureren. Twee verdachten in de moordzaak zouden in de nacht van de beroving naar Meye zijn gegaan. ”We hebben dit gevraagd omdat anders de hele waarheidsvinding spaak loopt”, lichtte advocaat Jan Sneep toe.

Het Openbaar Ministerie verzette zich volgens Sneep tegen samenvoeging van de dossiers, omdat dit het moordonderzoek zou frustreren.

De rechtbank in Middelburg heeft donderdag twee verdachten van de moord vrijgelaten. Zij zijn nog wel verdacht.

Advocaat Sneep wist ook te vertellen dat alle verdachten in de moordzaak, net als het slachtoffer zelf, in verband kunnen worden gebracht met een West-Brabantse coffeeshop.

De vijf verdachten in de berovingszaak komen uit Den Bosch en Bergen op Zoom. Vier van de vijf zitten in voorlopige hechtenis. De rechtbank in Den Bosch wees een verzoek om hen vrij te laten, donderdag af. Ze ontkennen iets met de diefstal van hennep of van Meye's auto te maken te hebben. De personenwagen werd kort na de moord brandend teruggevonden in Waalwijk.

De rechtbank in Den Bosch verwacht dat de berovingszaak eind juni inhoudelijk behandeld kan worden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook