maandag 13 december 2010

Hof opnieuw gewraakt in Puttense moordzaak

In het hoger beroep in de Puttense moordzaak heeft advocaat Ruud van Boom -raadsman van verdachte Ron Pieper- vandaag het gerechtshof in Arnhem opnieuw gewraakt. Ruud van Boom kreeg donderdag in een tussentijdse uitspraak opnieuw 'nee' te horen van het hof op zijn verzoeken.

Volgens Van Boom ontbreken in het dossier tegen P. belangrijke stukken over sporen, omstandigheden en getuigenissen over de moord uit 1994. Die zaten volgens de advocaat wel in het 'oude' dossier, tegen de twee Puttenaren die na zeven jaar cel alsnog werden vrijgesproken. Dat het hof de verzoeken afwijst, vindt de advocaat onbegrijpelijk.

Hij vreest vooringenomenheid en spreekt van een 'schijnproces'. Op 18 november wraakte de raadsman het hof ook. Toen werd dat afgewezen en kwamen er dus geen nieuwe raadsheren (rechters bij het Hof).

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Dode gevonden in Wijbosch | Elsa Tisseur

Vanmorgen rond 9.30 uur is door een wandelaar een dode gevonden langs de Veghelsedijk in Wijbosch. Onbekend is nog of het om een man of een vrouw gaat. De politie gaat uit van een misdrijf.

De dode is gevonden tegen de bosrand nabij de kruising met de Zeilkampjes, vlakbij het natuurgebied Wijboschbroek en de gemeentegrens van Schijndel met Veghel.

Update 13-12-10:
Het zou mogelijk kunnen gaan om Elsa Tisseur (35) uit Veghel van wie op 10 september aangifte van vermissing is gedaan door haar vriend Mario van E. (44)

Deze man is vandaag gearresteerd.

Update 14-12-10:
Uit onderzoek is gebleken dat het lijk een vrouw betreft. Haar identiteit kon nog niet worden vastgesteld.

Update 15-12-10
De gevonden vrouw is de sinds 9 september vermiste Elsa Tisseur. Volgens de politie was het moeilijk om de vrouw te identificeren door 'de omstandigheden waaronder ze was aangetroffen'. Wel was al snel duidelijk dat de dode door een misdrijf om het leven was gekomen.

Update 14-6-11:
Een andere verdachte wordt gearresteerd.

Update 5 oktober 2012
Tegen Mario van E. (46) is 16 jaar geëist wegens moord

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: 13 jaar cel voor moord in hoger beroep

W.B. (51) uit Nunspeet is door het gerechtshof in Arnhem tot 13 jaar veroordeeld voor de moord op Barry van Buerink (31) uit Nunspeet. Dat gebeurde midden in een café, na een onbenullige ruzie op 27 december 2008.

Barry van Buerink had W.B. -met wie hij ooit bevriend was- eerder die avond een klap gegeven bij een ruzie in een shoarmazaak. De toen 49-jarige W.B. kon niet verkroppen dat hij zomaar door een jongere kennis was geslagen. Hij pakte een uur na de ruzie bij een neef thuis een mes, zocht zijn kennis op en stak hem tien keer te midden van omstanders.

De aanklager had vijftien jaar cel geëist, een straf zoals ook de rechtbank in Zutphen eerder had opgelegd. Maar het hof concludeerde dat in vergelijkbare moordzaken steeds iets lager is gestraft.

Net als eerder de rechtbank oordeelde gaat het volgens het hof om moord met voorbedachten rade. De man heeft tijd genoeg gehad zich te bedenken, maar deed dat niet. Tussen de ruzie en het bezoek aan de neef heeft hij ook nog een kennis vergeefs om een mes gevraagd.

De advocaat suggereerde psychische overmacht. De dader was zo bang, dat hij daardoor wel moest steken. Het slachtoffer zou vuurwapengevaarlijk zijn en het op zijn familie hebben voorzien. Het hof wees dat van de hand: de man was niet bang, maar gekrenkt.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: 10 jaar in hoger beroep moord Johannes Schouten

Surinamer Anwarali D. (43) uit Capelle aan de IJssel is door het gerechtshof in Den Haag vandaag veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf voor de moord op Hans Schouten in diens woning in de Willem van Boelrestraat in Rotterdam in november 1991. Hiermee bekrachtigde het hof een vonnis (25 januari 2010) van de Rotterdamse rechtbank.

De moord werd tussen 10 en 12 november 1991gepleegd. De politie kwam de man op het spoor toen hij voor een andere zaak in 2008 DNA moest afstaan. Die sporen bleken te matchen met sporen die in 1991 waren gevonden in het huis van het slachtoffer van een moord.

De verdachte erkende destijds (op vrijdag 8 november) bij het slachtoffer te zijn geweest voor het verrichten van 'afgesproken sexuele handelingen' en hem te hebben vastgebonden, verwond en bestolen. Hij bleef echter ontkennen het slachtoffer te hebben gedood. Net als de rechtbank heeft het hof de mogelijkheid dat het slachtoffer door een ander om het leven zou zijn gebracht als te onwaarschijnlijk buiten beschouwing gelaten.

Het hof oordeelde dat vast is komen te staan dat de nu veroordeelde man het slachtoffer met een groot aantal messteken dodelijk heeft verwond.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Ali Akgün op vrije voeten

Ali Akgün, cliënt van Nico Meijering, in de zgn 'Passagezaak' is op vrije voeten gesteld. De verdenking tegen hem, vanwege betrokkenheid bij liquidaties, was erg mager. Sjaak Burger was een van de eersten die recent ook buiten kwam.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook