donderdag 15 oktober 2009

Lagere straf dodelijke mishandeling John Lucieer

Edelberto R. (36) uit Rotterdam is door het gerechtshof in Arnhem veroordeeld tot zestien jaar celstraf, wegens de zware en dodelijke mishandeling van voormalig raadslid John Lucieer (58) uit Varik. De veroordeling betreft ook een aantal overvallen. De aanklager had twintig jaar cel wegens moord en overvallen geëist, zoals de rechtbank eerder had opgelegd.

Edelberto sloeg Lucieer na een seksafspraak zo gruwelijk in elkaar, dat die later overleed. Dat gebeurde in december 2007, toen het slachtoffer de afgesproken 1000 euro niet direct betaalde. Anders dan de rechtbank eerder en het Openbaar Ministerie twee weken geleden, vindt het hof dat geen moord.

R. nam de mobiel van zijn klant mee, en trok de vaste telefoonlijnen van diens huis kapot. Dat hij dat deed, wijst er volgens het hof op dat hij de klant in staat achtte om hulpdiensten te bellen. En dat hij niet dacht, of bedoelde, dat de man zou doodgaan. (een rare redenatie, want hij voorkwam dus dat de man de hulpdiensten belde en moest dus rekening houden met het feit dat hij daardoor kon overlijden).

Voorafgaand aan het geweld hadden beide mannen veel alcohol gedronken. Ook zijn er bedwelmende middelen aangetroffen die bij homoseks worden gebruikt.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

OM wil 9 jaar cel voor medewerker KLM wegens drugssmokkel

Het OM heeft vandaag voor de rechtbank op Schiphol negen jaar gevangenisstraf geëist tegen Dean R. (44). Justitie verdenkt hem ervan dat hij in 2008 een leidende rol heeft gespeeld bij drugstransporten vanuit Suriname naar Nederland. Dean R. werkte voor KLM als platformmedewerker op de luchthaven. Volgens het OM was hij betrokken bij de invoer van 33 kilo cocaïne, maar de verdachte ontkent alles. Tegen medeverdachte Revelino S. (30) uit Almere eiste justitie eveneens negen jaar celstraf. Deze man werkte niet op de luchthaven, maar zou zijn betrokken bij de smokkel van 39 kilo cocaïne. De politie pakte S. op 27 november vorig jaar op in Amsterdam. Hij had een tas bij zich met daarin een pakket met 5 kilo coke. De verdachte zei dat hij niet wist dat er drugs in de tas zaten.

De zaken tegen beide mannen maken deel uit van de zaak Kilimanjaro. Deze en vorige week moesten elf verdachten op Schiphol voorkomen in deze zaak, van wie er tien op Schiphol werkten of hadden gewerkt. Een van hen is voortvluchtig. Justitie gaat ervan uit dat er in totaal 49 kilo cocaïne is gesmokkeld, waarvan 28 kilo is onderschept.

De officier vond dat Amsterdammer Dean R. misbruik heeft gemaakt van zijn Schipholpas en het imago van de luchthaven heeft beschadigd. Zij noemde de werkwijze van de verdachten gevaarlijk voor de luchtveiligheid. Ze zouden met schroevendraaiers in de weer zijn geweest om verstopplekken in vliegtuigen open te maken.

Justitie baseert het bewijs tegen de verdachten voor een groot deel op afgeluisterde (telefoon)gesprekken. Maar volgens de advocate van verdachte Dean R. slaat het OM er maar een slag naar. Er is volgens haar totaal geen bewijs dat haar cliënt een leidende rol zou hebben gespeeld. Zij vond de eis buiten alle proportie en vroeg om vrijspraak.

Ook de advocaat van Revelino S. vroeg om vrijspraak. Volgens hem heeft justitie nauwelijks bewijs tegen zijn cliënt en is de stemherkenning bij de afgetapte telefoongesprekken niet wetenschappelijk verantwoord. Ook wees hij erop dat justitie geen bewijs heeft voor transporten, waarbij geen drugs zijn onderschept. Vliegtuigen zouden binnenstebuiten zijn gekeerd omdat de marechaussee vermoedde dat er een transport aankwam, maar er is in een aantal gevallen niets gevonden.

Gezien het feit dat het OM niet zelden slechts 8 jaar eist voor moord, lijkt de 9 jaar eis voor drugssmokkel me buiten alle proporties.


De rechtbank doet 10 november uitspraak in alle zaken.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Benno L. blijft vastzitten

De raadkamer van het gerechtshof in Den Bosch heeft vandaag bepaald dat zwemschoolhouder Benno Larue in voorarrest blijft zitten. Het hof wees het beroep af dat Larue had ingesteld tegen de eerdere afwijzing van de rechtbank van zijn verzoek de voorlopige hechtenis op te heffen. Dat heeft het Openbaar Ministerie in den Bosch laten weten. L. wordt verdacht van ontuchtige handelingen met een groot aantal kinderen.

Op zich was dat wel te verwachten. Benno's advocaat voerde weliswaar aan dat er geen enkel hard bewijs was voor de tenlastte gelegde 98 gevallen van ontucht waardoor er 1 geval van ontucht overbleef, samen met bezit van kinderporno, hetgeen geen reden is Benno langer vast te houden in af wachting van zijn proces, maar er is natuurlijk geen enkele rechter die het besluit durft te nemen om Benno uit voorarrest vrij te laten vanwege de publieke verontwaardiging die er zal ontstaan. Een publieke verontwaardiging die juist is gevoed door de eenzijdige berichtgeving van justitie.

Laten we wel zijn, wat Benno heeft gedaan is niet fris te noemen, maar of er inderdaad sprake is geweest van 98 gevallen van aanranding blijft nog maar te bezien. Desondanks is Benno zo'n beetje gebombardeerd tot de grootste viespeuk van Nederland, terwijl een buschauffeur die een 14 jarig mentaal gehandicapt meisje verkracht, vrijgesproken wordt omdat volgens de rechter ze 'nee had kunnen zeggen'. Geldt dan niet hetzelfde in de zaak Benno Larue??

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Cel voor mishandeling in krakersbolwerk Vrankrijk


Jacob G. (25) en Carlo L. (49) zijn vandaag door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot een celstraf van twee jaar, waarvan acht maanden voorwaardelijk, voor de mishandeling van twee bezoekers van kraakcafé Vrankrijk in de hoofdstad. Bij de vechtpartij in september vorig jaar raakte een toen 34-jarige man ernstig gewond en liep een andere man lichtere verwondingen op. Volgens de rechtbank zijn de twee schuldig aan het opzettelijk medeplegen van zware mishandeling. Justitie had tegen beide mannen zes jaar cel geëist.

Een derde persoon die bij het incident betrokken was, Jeroen D. (39), kreeg geen straf. Volgens de rechtbank heeft hij de man die lichtgewond raakte wel geslagen, maar deed hij dat omdat zijn tegenstander zich agressief gedroeg. De rechtbank ontsloeg hem dan ook van rechtsvervolging.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Hof: TBS afwegen in zaak Bobby E die Edwina vermoordde

Het gerechtshof in Arnhem wil dat het Pieter Baan Centrum (PBC) opnieuw beoordeelt of tbs zin heeft in voor de tot levenslang veroordeelde Robby E (36) uit Amsterdam. E. werd in februari door de rechtbank tot levenslang veroordeeld voor de roofmoord op de Utrechtse Edwina (27) in juni 2008.

Volgens onderzoekers van het PBC is E. onbehandelbaar en heeft tbs geen zin. Maar uit een secondopinion-onderzoek door een psychiater en een psycholoog in opdracht van de aanklager kwam juist wel het advies voor tbs. E. hoeft zelf niet opnieuw in observatie, het PBC moet van het hof reageren op de bevindingen van de andere onderzoekers. Daarna gaat de zaak verder.

Volgens het OM vermoordde Robby Edwina destijds om geld. Ook probeerde hij volgens de aanklager haar pleegmoeder (62) en een huisvriend (67) te vermoorden. E. sneed Edwina haar keel door in het bijzijn van haar zoontje van 3.

Eerder beroofde en vermoordde hij Francina Korsten (72), waarvoor hij slechts 6,5 jaar zat (straf 10 jaar). Het Hof vond toen TBS niet nodig omdat het PBC had bepaald dat E geen stoornis had. Daarmee was die straf destijds wel erg laag.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Weer verdachten roofmoord opgepakt

De politie heeft de afgelopen week opnieuw drie verdachten aangehouden voor de roofmoord op de Amsterdamse juwelenhandelaar Jack Waterman (54)in de nacht van 22 op 23 maart. Eerder werden al vier andere personen gearresteerd waarvan er nog drie vastzitten.

De drie nieuwe verdachten zijn een 22-jarige en een man van 32 uit Haarlem en een 35-jarige vrouw uit Beverwijk. Justitie verdenkt hen van betrokkenheid bij de overval.

Meerdere mannen zouden de woning van Waterman in Amsterdam-Oost zijn binnengedrongen. Ze eisten alles wat hij aan waardevols in huis had en gebruikten daarbij grof geweld. De overvallers zouden hem hebben geslagen, geschopt en gestoken met een schroevendraaier. Het slachtoffer bezweek ter plekke aan de hem toegebrachte verwondingen. Zijn vrouw was tijdens de gewelddadige overval ook in de woning.

De overvallers gingen er met een nog onbekend bedrag aan geld en sieraden vandoor. Waterman verkocht sieraden en juwelen op het Waterlooplein in Amsterdam en via internet.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook