donderdag 5 juli 2012

Heropening fietsmoordzaak

Jorge Z., de hoofdverdachte van de Dordtse fietsmoord moet in het Pieter Baan Centrum (PBC) worden onderzocht of hij een geestelijke stoornis heeft. Het gerechtshof in Den Haag deed daarom vandaag nog geen uitspraak tegen Jorge Z., maar besloot de zaak te heropenen.

Het Openbaar Ministerie (OM) had levenslang geëist omdat het ervan overtuigd is dat de verdachte op 15 november 2009 Eugon Daal (27) uit Zwijndrecht op de Zuidendijk van zijn fiets schoot. Het slachtoffer overleed ter plekke. Justitie acht hem ook verantwoordelijk voor twee gewelddadige overvallen en verboden vuurwapenbezit.

De rechtbank in Dordrecht sprak hem eerder vrij van de fietsmoord, maar Z. kreeg wel 10 jaar cel voor de overvallen en het wapen. De rechters zeiden destijds dat het bewijs ontbrak dat Z. ondubbelzinnig als dader aanwees en ze hadden sterke indicaties dat iemand anders de schutter was. Wel heeft Z. een fors strafblad met meerdere veroordelingen voor meerdere diefstallen met geweld.

Z. gaf eerder al aan niet te zullen meewerken aan een onderzoek in het PBC. Het hof wil toch dat de man geobserveerd wordt, omdat het wil weten of hij leed aan een geestelijke stoornis, mochten de beschuldigingen bewezen verklaard worden. Als het hof concludeert dat Z. de moord heeft gepleegd, moet het bepalen of hij gevangenisstraf en/of tbs moet krijgen.

  • Uitspraak: Vrijspraak in Dordtse fietsmoord
    17 Feb 2011
    Jorge Z. (31) is door de rechtbank in Zwolle vrijgesproken voor zijn betrokkenheid bij de zogenoemde Dordtse fietsmoord op 15 november 2009, waarbij Eugon Daal (27) uit Zwijndrecht van zijn fiets geschoten werd. Sabrina ...
  • Derde aanhouding Dordtse fietsmoord
    04 Jan 2010
    Jorge Z. (31) en Sabrina van G. (25) staan voor de rechter. Volgens Sabrina had zij Jorge Z. gevraagd haar ex, Daal, bang te maken. ... Jorge Z. en Sabrina van G worden beiden vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs ...

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: 12 jaar voor Gelredome directeur

Jasper van A. (47) de ex-directeur van het Arnhemse Gelredome stadion is vandaag veroordeeld tot 12 jaar cel voor de moord op zijn vrouw (45) in de nacht van 28 op 29 november 2011 in Arnhem.

Jasper van A. sloeg zijn vrouw die nacht van ongeveer tien keer met een honkbalknuppel. Toen zijn jongste dochter binnenkwam, bracht hij de kinderen naar de buren, ging hij terug en duwde hij zijn vrouw nog een kussen op haar gezicht. Het slachtoffer overleed de volgende dag in het ziekenhuis.

Van A. kon het niet verwerken dat zijn relatie dreigde te stranden. Het Openbaar Ministerie (OM) had 15 jaar cel geëist wegens moord. Van A. had op meerdere momenten kunnen bedenken waarmee hij bezig was. Zijn advocaat stelde dat er sprake was van doodslag omdat hij in een opwelling handelde en vroeg 6 jaar. De rechtbank is het met het OM eens, maar vindt dat deze moord wel aan doodslag grenst. Van A. wilde duidelijk zijn vrouw dood hebben, maar plande dat niet zorgvuldig vooraf. Daarom, en omdat Van A. gebukt gaat onder schuldgevoelens, krijgt hij een lagere straf.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook