maandag 4 oktober 2010

Ouders opgepakt na vermissing Somalisch meisje

In het onderzoek naar de vermissing van het Somalische meisje Hamdi Mohamud Hassa.jpg (14) in Zwolle zijn haar vader (42) en haar stiefmoeder (34) opgepakt. De vader werd op 28 september aangehouden en de stiefmoeder op 4 oktober.

De vader deed in september aangifte van vermissing van Hamdi. Het meisje was net enkele dagen eerder vanuit Ethiopië naar Nederland gevlogen. Het OM onderzoekt nu of het vermiste meisje daadwerkelijk Hamdi is. “Het is mogelijk dat een ander meisje op haar paspoort naar Nederland is gehaald. Vandaar dat we het duo verdenken van mensensmokkel danwel mensenhandel”, aldus het OM.

Volgens de verklaring van de verdachten zou het meisje op 12 september op klaarlichte dag plotseling zijn verdwenen op het station in Zwolle. Het meisje, vier andere kinderen en de stiefmoeder waren vlak ervoor via Schiphol het land binnengekomen. Ze zouden per trein op weg zijn van Winterswijk, waar de vader woont, naar Ter Apel.

Het OM weet niet waar het vermiste meisje is. Er lopen inmiddels verschillende rechtshulpverzoeken om te achterhalen of Hamdi daadwerkelijk verdwenen is. . De raadkamer van de rechtbank heeft woensdag de gevangenhouding van de man bevolen voor een periode van dertig dagen. De vrouw zit nog in bewaring tot 21 oktober.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Dode man gevonden in Weert

Op de Narcisstraat in Weert is vanavond Wesley Schuts (19) dood op straat aangetroffen.

Rond tien uur maandagavond kwam bij de hulpdiensten de melding binnen dat er een dode man lag op de Narcisstraat. Ruim tien minuten later kwam een tweede melding, dit keer van de naburige Anemoonhof. Daar bevond zich een gewonde man, Tommy A (20). Dit betrof een vriend van Wesley. Tommy is naar het ziekenhuis gebracht, maar tevens aangehouden wegens betrokkenheid bij de dood van Wesley.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

'OM zaait angst op Bonaire'

Ramonsito Booi
Volgens de Bonairiaanse politicus Ramonsito Booi is het Openbaar Ministerie (OM) op Bonaire bezig angst te zaaien. Als gevolg van “ontspoorde opsporingsmethoden” verliezen de burgers volgens Booi het vertrouwen in het OM.

Booi deed zijn uitspraak vandaag op Curaçao tijdens een persconferentie waarin hij aangaf de Antilliaanse minister van Justitie, Magali Jacoba, naar het parlement te roepen om het functioneren van het OM te bespreken.

Booi is al jarenlang leider van de grootste partij van Bonaire, de UPB, en lid van de Staten (het Antilliaanse parlement). Hij heeft zich de afgelopen jaren hard gemaakt voor de positie van Bonaire als gemeente van Nederland. Dat staat zondag te gebeuren bij de staatkundige herstructurering van de Antillen.

Bij hem, en bij partijgenoot en oud-minister Burney El Hage, werd 8 september 2009 huiszoeking gedaan in verband met een grootschalig witwasonderzoek. Volgens Booi heeft het OM hem daarna in verband gebracht met allerlei criminele activiteiten zoals witwassen, handel in goud, drugshandel en corruptie.

De politicus stelde dat er sprake is van een politieke gemotiveerd onderzoek en heeft meerdere malen geëist dat het OM de zaak naar de rechter brengt zodat er duidelijkheid komt. Inmiddels is bekend dat de zaak op 31 oktober dient.

Booi fulmineerde tijdens de persbijeenkomst tegen de redeneringen van het OM: “Het OM maakt gebruik van laster die de oppositie heeft aangeleverd. De oppositie wordt zelf niet onderzocht. Daarmee laat het OM zien onbetrouwbaar te zijn. En dat is zeer schadelijk voor het aanzien.”

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook