woensdag 6 januari 2010

Verdachte fatale mishandeling Wilson Gomes vrij

De 25-jarige Amsterdammer, die eergister werd aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een fatale mishandeling tijdens de jaarwisseling in Rotterdam, is vandaag vrijgelaten. Dat meldden het Openbaar Ministerie (OM) en de advocaat van de verdachte.


„De man is heengezonden, maar blijft wel verdachte in de zaak”, aldus een woordvoerster van het OM. „Er was onvoldoende bewijs om hem langer vast te houden.”

Wilson Gomes (26) Rotterdammer, werd nieuwjaarsnacht mishandeld op de Coolsingel in zijn woonplaats Rotterdam. Hij kreeg een klap op zijn hoofd en raakte zwaargewond. Hij overleed later in het ziekenhuis.

Een 29-jarige man uit Maassluis werd direct opgepakt. De rechter-commissaris besloot eergister de man, die wordt verdacht van doodslag, nog zeker veertien dagen vast te houden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Gezochte crimineel Franky Eeckhout zat al vast

Franky Eeckhout, die als een van de acht meest gezochte criminelen op de gistergepubliceerde Nationale Opsporingslijst prijkt, zit al ruim een jaar in een Belgische gevangenis.

Zijn naam werd op de internationale opsporingslijst gezet, maar de Belgische autoriteiten hebben niet aan Nederland doorgegeven dat hij al was opgepakt.

Een mogelijke verklaring daarvoor is, zo zei het OM, dat het feit waarvoor hij in Nederland is veroordeeld, naar het Belgische recht verjaard is. Eeckhout zit sinds oktober 2008 in een Belgische gevangenis. Hij is in België voor diverse misdrijven veroordeeld.

Eeckhout is veroordeeld voor het plegen van ernstige zedenmisdrijven tot een gevangenisstraf van 3 jaar en 6 maanden. Hiervan moet hij nog 1275 dagen uitzitten.

In 1991 verkrachtte Francky Eeckhout in de provincie Zeeland twee minderjarige meisjes. Hij werd snel aangehouden, maar mocht van de rechter zijn proces in vrijheid afwachten. Eeckhout wachtte zijn veroordeling echter niet af en was sindsdien spoorloos. Het Team Executie Strafvonnissen (TES), belast met de opsporing van de man, had zijn naam op de Nationale Opsporingslijst laten zetten.

Op dit moment zit Eeckhout in België in TBR, wat in Nederland TBS heet. Dit betekent, is de uitleg van het OM, dat op dit moment geen zekerheid bestaat over het moment waarop de man op vrije voeten komt. Als hierover duidelijkheid is, zal bekeken worden wat de juridische mogelijkheden zijn om hem zijn straf in Nederland alsnog uit laten zitten. De in Nederland opgelegde straf verjaart in 2013. Mocht de man vrijkomen op een moment dat zijn straf in Nederland nog niet verjaard is, dan zal het TES alles in het werk stellen om te bevorderen dat hij zijn straf hier alsnog uitzit.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Taxichauffeur Sidi Mohamed ontkent schuld

Sidi Mohamed B.(38) ontkent schuld aan de dood van Rob Sitek die op 5 juli op het Leidseplein in de hoofdstad om het leven kwam, nadat hij door taxichauffeur Sitek zou zijn neergeslagen. In de rechtszaal richtte hij zich tot Sitek's weduwe met de woorden: „Mevrouw Sitek, ik ben niet de oorzaak van de dood van uw man. Het is verschrikkelijk dat hij is doodgegaan, maar het kan niet zijn gebeurd door een eenvoudige lichte klap.”

„Hij was een sterk iemand, van zo'n 2 meter, een stevige Hollander. Ik schrok van zijn postuur en had niet verwacht dat ik een klap of een duw van hem zou krijgen”, ging B. verder. „Ik moet mijzelf gewoon verdedigen met een lichte klap. Dit kan iedereen overkomen.” De weduwe kon de woorden van de verdachte niet aanhoren en verliet geëmotioneerd de zaal.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Kroegbaas slaat klant in coma om paar tientjes

Jørgen Roelfzema (34) uit Bussum is volgens zijn vrienden door een kroegbaas in coma geslagen om een openstaande rekening van een paar tientjes in het café.

Roelfzema liep een ernstige hersenbloeding op toen hij op kerstavond met een stok werd afgetuigd in een steeg achter café De Boemel in Bussum. Hij ligt nog altijd in coma. De eigenaar van de kroeg zit vast op verdenking van poging tot doodslag.

Volgens de vrienden van Jørgen gaat het om zinloos geweld. "Onze lieve vriend, maatje en kennis, Jørgen Roelfzema, is deze avond slachtoffer geworden van een zware mishandeling. Om een openstaande rekening van een paar tientjes in de kroeg. Wij zijn verbijsterd, verdrietig, woedend en aangeslagen dat dit nog steeds gebeurt. Wij willen dat dit stopt, dit kan niet meer! Daarom houden wij een steunbetuigingtocht voor Jørgen en al de andere slachtoffers van dit kansloze en zinloze geweld."

Volgens zijn oom is de kans zeer klein dat Jørgen de mishandeling overleeft. "Er is geen hersenactiviteit, hij zal niet meer worden gereanimeerd. Overleeft hij het toch, dan is hij gehandicapt", vertelt de man in de Gooi en Eemlander.

Jørgen was kwetsbaar sinds hij negen jaar geleden een zwaar brommerongeval kreeg. Hij lag toen tien dagen in coma en verloor een deel van zijn hersenpan. Dat is vervangen door een stalen kap. Juist de eigenaars van de kroegen waar Jørgen graag kwam, waaronder De Boemel, waren volgens zijn oom op de hoogte van de situatie.

Update 25 januari 2010 Roelfzema is in coma overleden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook