vrijdag 20 februari 2009

Fred Teeven moet getuigen in Holleeder zaak

Teeven Fred Teeven VVD-Kamerlid en voormalig officier van Justitie, wordt als getuige opgeroepen in het hoger beroep tegen Willem Holleeder. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam vandaag besloten.

Als officier van justitie was Teeven enige jaren geleden betrokken in het grootscheepse onderzoek naar Holleeder. De rechtbank wil nu dat hij opheldering moet verschaffen over contacten die hij en andere opsporingsambtenaren hebben gehad met enkele getuigen.

Het gaat daarbij om drie anonieme getuigen, van wie er twee niet langer anoniem zijn: Thomas van der Bijl (in april 2006 geliquideerd in zijn café De Hallen) en Maria Houtman, de weduwe van de in november 2005 geliquideerde Kees Houtman. De derde getuige, kortweg 'C' genoemd, is wel anoniem gebleven.

Met het getuigenverhoor van Teeven willen de advocaten van Holleeder onder meer controleren of de getuigen in kwestie door justitie toezeggingen zijn gedaan in ruil voor hun, voor Holleeder belastende verklaringen. Ook willen de raadslieden vragen over gesprekken die met de 3 getuigen tegelijk zouden zijn gevoerd. Zulke gesprekken kunnen van invloed zijn geweest op de inhoud van hun verklaringen.

Voorts zegt Maria Houtman nu dat Thomas van der Bijl haar heeft verteld dat Holleeder aanwezig is geweest bij een bespreking over een dodenlijstje, in de Baya Beach Club in Rotterdam. Tijdens haar gesprekken met de politie heeft ze dat echter niet gezegd, maar ze zou het destijds wel hebben genoemd in de gesprekken met Teeven. Deze moet daar nu duidelijkheid over geven.

Thomas van der Bijl en Kees Houtman waren in de periode direct voorafgaand aan hun gewelddadige dood beiden in gesprek met politie en justitie, waarbij zij over Holleeder belastende verklaringen hebben afgelegd. Houtman geldt als een van de afpersingsslachtoffers van Holleeder en enkele medeverdachten. De moorden op Houtman en Van der Bijl maken deel uit van het dossier-Passage, dat momenteel in het grote liquidatieproces door de rechtbank in Amsterdam wordt behandeld. In dat proces is Holleeder geen verdachte.

Het gerechtshof wees vandaag wel een aantal verzoeken van Holleeder en zijn advocaten af. Zo mogen  meer opnamen van diverse gesprekken, gevoerd door onder anderen Willem Endstra (geliquideerd in 2004), niet ter zitting worden afgespeeld. Uit die gesprekken zou volgens de advocaten blijken dat niet Willem Holleeder maar John Mieremet de afperser van Endstra is geweest. Ook Mieremet leeft niet meer. Hij werd in 2005 in Thailand geliquideerd. Schriftelijke weergaven van de gesprekken mogen van het hof wel in het dossier worden gevoegd.

Het is nog niet bekend wanneer het getuigenverhoor van Teeven zal plaatsvinden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Prostituee vermoord

Het politieonderzoek bij de peeskamer komt direct op gang
prostituee_vermoord-b
Bij een steekpartij op de Oudezijds Achterburgwal no 38 in Amsterdam is in de nacht van donderdag op vrijdag een prostituee om het leven gebracht. Hulpverleners die waren afgekomen op een melding van een misdrijf, troffen de vrouw dood aan in haar peeskamer.
Het slachtoffer is Bernadette Szabo (19). Zij werd kort na 1 uur 's nachts -badend in het bloed- door 2 collegaatjes dan wel een bewaker, aangetroffen. Zij alarmeerden de politie.

Volgens een woordvoerder is nog onduidelijk wanneer de steekpartij precies heeft plaatsgevonden, de vrouw lag mogelijk al enige tijd in haar peeskamer, er wordt echter gedacht aan tussen middernacht en kwart over één. De politie heeft nog niemand aangehouden. Ook is onduidelijk wat de toedracht is van de steekpartij. Bernadette, ook wel Beatrix, Berti, Betty of Pinguin genoemd kwam uit Hongarije, waar zij een man en kind had, maar hangende het onderzoek wilde de politie daar nog geen mededelingen over doen.

Bernadette Szabo
betty szabo
Het meisje had in haar peeskamer een alarmknop waarop zij gedrukt heeft, maar tot ontzetting van haar collega's heeft daar niemand op gereageerd.
Sinds 1990 zijn er 13 prostituees vermoord op de Wallen.De laatste moord op een raamprostituee op de Amsterdamse Wallen was 18-19 september 2004. Toen werd bij de Thaise Withoon Richtert (alias Nung Lung) (34) 'haar' keel doorgesneden in de Barndesteeg. De moordenaar is nooit gepakt.

Overigens was dat niet de laatste moord op een prostituee in Amsterdam: in de nacht van 14 op 15 juli 2005 wordt in een woning aan de Bethaniendwarsstraat ook een Thaise prostituee met doorgesneden keel gevonden. Beide Thaise prostituees waren overigens 'Katoeys' (lady boys). Op 15 januari 2008 wordt in het Swisshotel de Roemeense escortgirl Elena vermoord door een Fransman.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook