maandag 29 juni 2009

Tano dood om een meisje

Het opsluiten van Tano Jansen in een zeecontainer waar hij door verstikking om het leven kwam lijkt te komen door ruzie om een meisje.

De broer van het meisje is een van de vier verdachten die nog vastzitten. Het meisje zelf is de 15 jarige die korte tijd vast zat, maar drie dagen geleden weer is vrij gelaten.

Tano heeft in een poging zichzelf te bevrijden, of om de aandacht te trekken, brand gesticht in de container, zeggen familieleden van de verdachten. Mogelijk is hij gestikt door de rook.

Ron Heutink, advocaat van de 15 jarige, wil dat zijn cliente als getuige ipv verdachte wordt behandeld. Zij heeft uiteindelijk de vondst van het lichaam gemeld. Zij is weliswaar vrijgelaten maar de politie beschouwt haar nogaltijd als verdachte.

Update 30 juni 2008: Tano Jansen is onder grote belangstelling begraven. Inmiddels is bekend geworden dat de jongeren inderdaad verdacht worden van wederrechtelijke vrijheidsberoving met de dood tot gevolg.

Dat is een misdrijf (artikel 288) waar maximaal 12 jaar gevangenisstraf op staat.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Geen hogere straffen in hoger beroep voor schietpartij Veldhoven

De straffen voor een schietpartij bij café 'In d'n Olie-fant' in Veldhoven in november 2007 zijn door het gerechtshof in Den Bosch niet verhoogd. De drie verdachten kregen net als voor de rechtbank twaalf, acht en vijf jaar cel opgelegd. Justitie vond alle verdachten even verantwoordelijk en had tegen alle verdachten vijftien jaar geëist voor het medeplegen van een poging tot moord. Het gerechtshof achtte dat echter niet bewezen.

Bij de schietpartij vielen destijds vier gewonden, van wie er twee zwaargewond raakten. Twee verdachten van in de twintig uit Tilburg en Sittard ruzie hebben gekregen met een bezoeker over een handvol XTC pillen. Na de ruzie zouden ze met een 45-jarige verdachte uit Veldhoven naar zijn huis zijn gereden. Daar haalden ze een pistool op om vervolgens terug naar het café te gaan.

Daar kwam het opnieuw tot een vechtpartij, deze keer met aan de ene kant de drie verdachten en aan de andere kant de bezoeker met wie eerder was gevochten en drie vrienden die hij had gebeld. Tijdens het gevecht liep een van de slachtoffers op de twintiger uit Sittard af, die daarop twee keer op hem schoot. Vervolgens is het slachtoffer ook nog tegen zijn hoofd geschopt.

Daarna pakte de man uit Veldhoven het pistool om de drie andere slachtoffers neer te schieten. Een van de slachtoffers werd van een tot drie meter afstand neergeschoten, waardoor het volgens het gerechtshof op een liquidatie leek. Twee anderen zouden neergeschoten zijn terwijl ze al op de vlucht waren.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Lagere straf voor Jovica T. in hoger beroep

Jovica T. (59) is door het gerechtshof in Arnhem vandaag tot tien jaar cel veroordeeld voor het neerschieten van een rechercheur op 23 juli 2007 in een Apeldoorns winkelcentrum. De rechtbank in Zutphen veroordeelde T. eerder tot vijftien jaar cel voor poging tot moord.

De advocaat-generaal had dezelfde straf geëist als de rechtbank eerder oplegde. Maar volgens het gerechtshof komt de lagere straf beter overeen met straffen in andere, soortgelijke strafzaken. Voor de rechtbank had het OM destijds een nog hogere straf geëist: 26,5 jaar cel. Die eis noemde het hof exorbitant hoog.

De eis van 15 jaar tijdens het hoger beroep is verbazingwekkend omdat het OM juist in beroep was gegaan omdat ze de uitspraak (ook 15 jaar) te laag vond. Resultaat: belastinggeld weggegooid en een lagere straf als resultaat.

Het hof acht bewezen dat T. van korte afstand de politieman met voorbedachten rade neerschoot, toen deze hem herkende en wilde aanhouden. Tussen de herkenning en de twee schoten had T. tijd om na te denken en rustig in zijn fietstas te rommelen voor het wapen. Daarna fietste hij rustig weg tussen de verbijsterde omstanders.

Volgens het Hof is een straf van zeven of acht jaar passender, gezien de feiten. Behalve de moordpoging is dat ook een gewapende overval op de MediaMarkt in Zwolle, wapenbezit bij zijn aanhouding in Biddinghuizen en het bezit van nog een wapen met munitie in een Apeldoornse opslagruimte.

Het hof verzwaart die straf vervolgens, omdat het gaat om een politieman. Die raakte levensgevaarlijk gewond, overleefde, maar heeft nog elke dag pijn. Ook weegt zwaar dat T. schietgevaarlijk wordt zodra iemand hem in de weg loopt, en dat hij de moordpoging emotieloos beging. T. zelf stelt dat hij onschuldig is.

Of 10 jaar voor een poging tot moord juist is kan ik niet beoordelen. Wel is het zo dat er mensen voor het daadwerkelijk plegen van een moord minder hebben gehad. Het feit dat het hier om een politieagent als slachtoffer gaat zou voor de strafmaat niks uit moeten maken. Het leven van een gewone burger is net zoveel waard als dat van een politieagent.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Dossiers Puttense moordzaak zoek: het NFI laat zich weer eens van zijn professionele kant zien. Oops, slipje ook weg

Christel Ambrosius (23), een stewardess van United Airlines, werd op 9 januari 1994 vermoord gevonden in het huisje van haar oma in het Puttense bos. Ze is verkracht, gewurgd en haar keel is doorgesneden.

De belangrijkste sporen zijn een spermadruppel op haar been en twee haren die niet van het slachtoffer waren. Twee verdachten, Wilco Viets en Herman DuBois, worden veroordeeld, maar de zaak rammelt. Na uitgebreid onderzoek worden zij na een herziening van de Hoge Raad op 24 april 2002 vrijgesproken. Zij hebben hun straf dan al uitgezeten

In mei 2008 kwam dankzij een DNA-match Ronald P. als verdachte in beeld. Hij beweert Ambrosius' geheime vriend te zijn geweest. Een onderzoek naar het falen van justitie in deze zaak wordt beloofd.

De Twee van Putten waren opgelucht, maar ook woedend. Herman du Bois (47) en zijn vrouw Anja (42) kunnen nog nauwelijks geloven dat eindelijk de vermoedelijke moordenaar van Christel Ambrosius is opgepakt.‘Ik ben in Putten geboren en zei altijd iedereen gedag. Maar na onze vrijspraak zeiden sommige mensen niets meer terug. Zij dachten dat we Christel toch hadden vermoord, want we hadden bekend en bijna zeven jaar vastgezeten. Waar rook is, is vuur’, vertelt Du Bois in de Volkskrant. Du Bois en Viets willen een officiële rehabilitatieverklaring van de overheid en beraden zich op een aanvullende schadevergoeding.

En weer blijkt dat justitie en met name het NFI gerund wordt door incompetente amateurs. Een groot aantal NFI-dossiers uit de eerste fase van het onderzoek in de Puttense moordzaak zijn ‘verdwenen’. Het gaat hierbij om gedetailleerde rapportages uit 1994 en 1995 over het sporenonderzoek op het lichaam van de vermoorde stewardess Christel Ambrosius die binnen de burelen van het NFI zouden zijn zoekgeraakt.

Het openbaar ministerie heeft dit inmiddels bevestigd. Het NFI weigert toe te lichten hoe het kan dat stukken in zo'n beladen moordzaak zomaar weg zijn.

Volgens het OM in Zutphen zijn de dossiers van groot belang nu dna-deskundigen in het strafproces tegen Christels vermeende moordenaar Ronald P. elkaar tegenspreken. “De officier heeft de stukken bij het NFI opgevraagd omdat ze helderheid kunnen geven over het sporenbeeld. Het NFI heeft tot nu toe niet duidelijk gemaakt waar de rapportages zijn gebleven.”

Zoek zijn de waarnemingsbladen waarin NFI-medewerkers beschrijven hoe het veelbesproken spermaspoor op het bovenbeen van Christel destijds is bemonsterd. Verder staat daarin welke andere sporen zijn veiliggesteld. Ook de resultaten van het eerste dna-onderzoek en stukken over de sleeptheorie zouden weg zijn.
Het NFI wil niets over de zaak kwijt. "De rechtszaak is nog gaande, wij zeggen niets." (Overigens heeft het NFI in andere nog lopende zaken bijvoorbeeld de Deventer moord, wel altijd zijn scheur opengetrokken). een woordvoerder kon echter bevestigen dat de 'gewone' stukken er zijn. De woordvoerder zegt niet te kunnen ingaan op de waarde van de stukken. "Ik weet niet exact wat erin staat."

De vermissing van de dossiers kan desastreuze gevolgen hebben voor de waarheidsvinding in het proces tegen Ron Pieper.

peter de knijf Volgens de Leidse FLDO-onderzoeker Peter de Knijff (foto) is in het 'beenspoor' en in een schaamhaar dna van een onbekende man aangetroffen. Dna-deskundige Richard Eikelenboom van IFS stelt echter dat het niet gaat om een onbekend profiel maar om een mengprofiel van dna van Christel en Ronald Pieper

De dna-deskundige gaat daarbij zelfs zover dat hij De Knijff beschuldigt van manipulatie van het dna-profiel. Saillant is dat De Knijff zegt niet meer te beschikken over de ruwe data van het door hem gepresenteerde profiel, waardoor geen controle meer mogelijk is.
De Knijff verklaarde afgelopen week dat die gegevens "verloren gingen bij een computercrash" bij het FLDO. Volgens de accreditatievoorschriften hoort van zulke rapportages een back-up te worden gemaakt.

Je vraagt je trouwens wel af dat als dit is verloren door een computercrash, wat is er dan nog meer verloren door die crash? Het maken van back-ups is een accreditatie eis. Me dunkt dat het NFI zijn accreditatie maar moet verliezen.

De verhoren van Viets en DuBois zijn destijds ook ‘per ongeluk’ gewist.

Het OM bagatelliseert de zaak en houdt vol dat het dossier compleet is.

Update 30 Juni 2009 Inmiddels is gebleken dat ook het slipje van Christel, de riem uit haar spijkerbroek en haar laarzen verdwenen zijn. Deze hadden van belang kunnen zijn voor onderzoek naar aanraaksporen. Toen Christel 1994 in de Puttense woning van haar oma werd verkracht en vermoord waren spijkerbroek en slip omlaag getrokken. Het Nederlands forensisch instituut (NFI), toen nog gerechtelijk laboratorium, beschikte destijds nog niet over de techniek om dna te isoleren uit huidcellen die daarbij vrijkomen. Die mogelijkheid is er pas sinds 1998/'99.

FLDO
Het Leidse Forensic laboratory for DNA Research (FLDO) is opgericht als tweede instelling, naast het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), waar DNA-sporen kunnen worden geanalyseerd.

IFS
Indpendent Forensic Services (IFS) is een onafhankelijk Forensisch laboratorium opgericht door oud NFI medewerkers Richard en Selma Eikelenboom.

NFI blunders
Het NFI staat al jaren onder druk, niet alleen omdat het kampt met lange wachttijden; er is ook kritiek omdat verdachten voor onderzoek moeten vertrouwen op een dienst van justitie. Tenslotte is er zorg over een aantal ernstige fouten zoals het verzwijgen van ontlastend DNA in de Schiedammer Parkmoord, het foute oordeel in de Butlermoord, de Puttense moordzaak, het gerommel met de blouse in de Deventer moordzaak, het hart dat niet van Denise Schouten was, de blunders in de zaak Bindi, het verontreinigde DNA van de Wreker van Zuuk, de onkunde in de zaak Gerrit Snoeren en vele andere fouten en blunders.

Eikelenboom omstreden
Het IFS heeft een succes gehaald met bijvoorbeeld de vrijlating van Tim Masters, maar Eikelenboom is ook de deskundige die zich in zijn NFI tijd bemoeid heeft met o.a. de Deventer moordzaak en de moord op Marianne Vaatstra en daarin is zijn gedrag op zijn minst als ‘merkwaardig’ te beschouwen.
Wim Dankbaar, die heilig gelooft in de onschuld van Louwes, heeft een aantal malen getracht om met het echtpaar Eikelenboom in contact te komen. Dankbaar wilde met Eikelenboom zijn onderzoek van destijds bij het NFI bespreken en had nog een aantal onbeantwoorde vragen. Eikelenboom hulde zich in stilzwijgen.

eikelenboom Richard Eikelenboom (foto) heeft een curciaal rapport geschreven dat heeft geleidt tot de uiteindelijke veroordeeling (tijdens een herzieningsprocedure) van Louwes. Twee vooraanstaande DNA-experts, Prof. Dan Krane en Jason Gilder van Forensic Bioinformatics, zijn nu met een rapport gekomen dat nogal vernietigend is voor dit curciale rapport. Volgens het artikel "Louwes is vrij, maar vecht door voor zijn onschuld" uit de volkskrant zegt Eikelenboom over dit rapport: "In 2003 werd Louwes vrijgelaten dankzij onderzoek van mij. Later vond ik sporen die tegen hem pleiten. Maar dat ik loog of fouten maakte, is aantoonbaar onzin. Die Amerikaan is dom of onjuist ingelicht. Ik overweeg een schadeclaim tegen Louwes." Met die Amerikaan verwijst hij naar Jason Gilder die gepromoveerd is op het proefschrift Computational methods for the objective review of forensic DNA testing results. Ter afronding van zijn studie aan de universiteit ontwikkelde hij het programma Genophiler® voor de automatische en volledig objectieve analyse van DNA-samples. Deze man kan zich dus met recht een wetenschapper noemen en dus zeker niet dom. (Even terzijde, Eikelenboom is nooit verder gekomen dan hoger labonderwijs: biochemie, een opleiding die hij in de avonduren toen hij bij het NFI werkte heeft afgerond. Wel iets anders dan promoveren.) Dus dan moet hij volgens Eikelenboom niet goed ingelicht zijn. Echter de analyse die hij uitvoerde deed hij op de oorspronkelijke ruwe meetgegevens zoals die door Eikelenboom gevonden zijn. Je begint je dan ook werkelijk af te vragen op welke kennis Eikelenboom doelt die Gilder niet had. Of doet Eikelenboom dan op de kennis die hij verder over de zaak had, want op het moment dat hij zijn onderzoek deed, wist hij welke zaak het betrof en was hij goed op de hoogte wat er allemaal speelde.

Eikelenboom weigert om specifieke vragen te beantwoorden over zijn rapport met de opmerking dat het nog "onder de rechter is". Hij geeft echter wel, in besloten kring, regelmatig lezingen over zijn onderzoek, zoals op 16 april bij Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging.

In de zaak van Marianne Vaatstra was en is de houding van Richard Eikelenboom ook merkwaardig. In eerste instantie was hij zeer behulpzaam en heeft diverse sporen, waaronder het rugzakje van Marianne, nauwkeurig onderworpen aan een onderzoek. Wat hij daarbij vergat is het DNA van de vinder (in dit geval journalist Bart Bakker) uit te sluiten. Toen Eikelenboom daarop terecht gewezen werd weigerde hij zich nog langer voor Marianne Vaatstra in te zetten. Maar zou de werkelijke reden kunnen zijn dat Eikelenboom zijn relatie met het OM niet op het spel wil zetten? Immers, zowel in de zaak Vaatstra als Louwes kunnen we vraagtekens zetten bij een onafhankelijke rol van het Openbaar Ministerie.

In de Schiedammer Parkmoord had Eikelenboom klokkenluider kunnen zijn maar hield zijn mond over de onschuld van Cees B.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook