dinsdag 17 december 2013

Nijmeegse scooterzaak moet over


Het gerechtshof in Den Bosch moet de zogenoemde Nijmeegse scooterzaak opnieuw behandelen. De twee verdachten in deze zaak werden eerder vrijgesproken van het veroorzaken van een dodelijk ongeval in 2010, omdat niet duidelijk is wie van beide verdachten de scooter bestuurde.

De Hoge Raad vindt echter dat bestuurder en bijrijder allebei medepleger kunnen zijn en dat ze dus mogelijk wél veroordeeld kunnen worden voor het doodrijden van een overstekende voetganger. Daarom heeft de Hoge Raad de eerdere uitspraak tegen de mannen vernietigd en de zaak terugverwezen.
De aanrijding had in 2010 plaats. De verdachte mannen waren op hun scooter op de vlucht. Ze waren van plan een Nijmeegs hotel te overvallen, maar kwamen daar voor de deur politie tegen. Ze gingen er spoorslags vandoor en reden op een zebrapad Mario van de Geijn (50) aan. Die overleed later aan zijn verwondingen. Achteraf wezen de mannen elkaar aan als de bestuurder van de scooter. Ook bedreigden zij personeel in het Radboud Ziekenhuis

Volgens de Hoge Raad heeft het hof niet onderzocht of beide mannen afgesproken hadden dat ze er bij betrapping koste wat het kost vandoor zouden gaan. Als die „wilde vlucht" onderdeel was van de samenwerking bij de voorbereiding van de overval, kan er sprake zijn van medeplegen. In dat geval zouden beide verdachten veroordeeld kunnen worden voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval.
De verdachten kregen van het hof wel straf voor het voorbereiden van de gewapende overval. Het Openbaar Ministerie stelde cassatie in.

Zie ook:

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook